Wyobraź sobie poranek, w którym budzisz się bez pośpiechu. W kuchni unosi się zapach chrupiących tostów, a złociste jajka z warzywami właśnie wyskakują z airfryera - idealnie wypieczone, bez ani kropli tłuszczu. Brzmi jak marzenie? Teraz możesz sprawić, że stanie się codziennością.
Poranek z Yellow Label, popołudnie z Earl Grey, a wieczór z herbacianym deserem? Uczestnicy programu "Afryka Express" odwiedzili plantację herbaty w Kenii – miejsce, gdzie zaczyna się podróż każdej filiżanki czarnej herbaty Lipton – a Marlena Cichocka, finalistka "MasterChefa" udowodniła, że czarna herbata może być składnikiem śniadania, obiadu oraz deseru. Pancake’i z herbatą i polędwiczka w sosie śliwkowo-herbacianym to tylko początek kulinarnej przygody z Liptonem. Sprawdź, jak klasyka zyskuje nowe życie.
Włoska kuchnia kojarzy się z prostotą, intensywnymi zapachami, pasją do gotowania i spotkaniami z bliskimi przy stole. To kulinarna sztuka, w której liczy się smak. Sery to popularny dodatek do włoskich dań, jednak jeden z nich jest prawdziwym rarytasem. Potrafi być zarówno subtelnym tłem, jak i wyrazistą gwiazdą w potrawie. Mowa oczywiście o Gorgonzoli DOP. Poznaj prosty przepis na gnocchi z Gorgonzolą DOP dolce, boczkiem i pomidorkami.
Gorgonzola DOP to jeden z najbardziej wyrazistych serów świata. Jest kremowa, aromatyczna i pełna charakteru, a niebiesko-zielone żyłki pleśni, które ją pokrywają, nadają intensywny, głęboki smak i delikatną ostrość. Włoski ser idealnie pasuje do wielu potraw. Tym razem proponujemy zestawić gorgonzolę z pieczonymi skrzydełkami kurczaka, warzywami i wyśmienitym dipem. Poznaj prosty przepis.
Zielona fasolka szparagowa jest skarbnicą witamin i minerałów, które wpływają na prawidłową pracę serca, układu odpornościowego i nerwowego. Dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i działa antynowotworowo. Jest cennym źródłem antyoksydantów hamujących procesy starzenia się organizmu.
Jesień dopiero się rozpoczęła, ale już teraz wokół nas pojawia się coraz więcej dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to prawdziwe hity ostatnich lat. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy, czyli pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.
Nalewka z leśnych jagód to nie tylko pyszny, ale i prozdrowotny trunek, dlatego wciąż cieszy się dużym zainteresowaniem. Jej przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane, a końcowy rezultat zachwyca smakiem. W sezonie jagodowym warto pokusić się o własnoręczne wykonanie tej aromatycznej mikstury. Jak się za to zabrać? Dowiesz się ze strony Dzień Dobry TVN.
Jak zrobić frappe, czyli kawę mrożoną? Przepis na frappe wcale nie jest skomplikowany, dlatego z powodzeniem możemy ją przygotować także w domu. Wystarczy kilka prostych składników. Oto sprawdzone przepisy, które warto wypróbować w upalne dni.
Jak zrobić zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym "burak z chrzanem", krewetki z serkiem puszystym naturalnym i pieczarkami, a także risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym z czosnkiem?