przepisy

    Wakacje to czas eksperymentów, zabawy i podróży. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście sobie urlopu, zabierzemy Was na chwilę w najciekawsze kulinarnie zakątki świata. Razem z Martyną Chomacką ruszamy w kulinarną podróż po Azji i Bliskim Wschodzie. 

    Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?

    Wśród poprawek do Kodeksu wykroczeń rekomendowanych przez sejmową komisję nadzwyczajną znalazła się także ta podnosząca próg, od którego zależy, czy kradzież jest jeszcze wykroczeniem czy już kradzieżą. Zgodnie z nowelizacją ma on wynosić 800 zł. Ze zmianą nie zgadzają się handlowcy, twierdząc, że jest to przyzwolenie i zachęta dla złodziei.

    Czujecie się zaciekawieni? 

    Jak szybko zrobić taki pożywny napój? Jaki sprzęt do tego wybrać? Podpowiadamy.

    Sprawdź, jak jeść papaję.

    Film opublikowany przez policję zaskoczył internautów.

    Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także pyszne jedzenie. Matteo Brunetti zdradził nam przepisy na wyjątkowe spaghetti, Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście i truskawkowe Tiramisù.

    Lato w pełni, pogoda rozpieszcza, a my coraz częściej myślimy o grillu. Jeśli wciąż zastanawiacie się, jakimi przysmakami z rusztu ugościć znajomych, świetnie się składa. Jasiek Kuroń zdradził nam dwa oryginalne przepisy.

    Napój idealnie sprawdza się w upały, a do tego jest przepyszny. Oto prosty przepis.

    Na polskich stołach coraz częściej pojawiają się owoce morza – warto wiedzieć, jak należy je jeść oraz przyrządzać. A sposobów tych jest całkiem sporo, bowiem małże to nazwa dla ponad 8 tys. gatunków mięczaków. Można je smażyć, zapiekać, gotować, a nawet spożywać całkiem na surowo. Sprawdź, jak jeść małże, aby nie narazić się na faux pas w towarzystwie.

    Wraz z pierwszymi ciepłymi dniami w najlepsze rozpoczęliśmy sezon grillowy. Jeśli właśnie planujecie wspólny posiłek w gronie znajomych czy rodziny, świetnie się składa. Mamy kilka pomysłów na to, jak zaskoczyć domowników i przygotować potrawy, które skradną nie tylko ich serca, ale i podniebienia. Jakie przekąski wybrać na grilla?

    Ich spożywanie i przyrządzanie nie jest skomplikowane. Poznaj owoce morza, które zachwycą nawet największych smakoszy.

    W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o nich baristka Irmina Wałęga.

    Matczyna emerytura przysługuje kobietom, które urodziły i wychowały co najmniej czwórkę dzieci. Nie oznacza to jednak, że każda wnioskodawczyni ma szansę zasilić domowy budżet dodatkowymi środkami. Przekonała się o tym mama ośmiorga pociech, która spotkała się z odmową przyznania rodzicielskiego świadczenia. Okazało się, że nie spełnia kryteriów podyktowanych przepisami prawa.

    Pogoda za oknami zachęca do aktywności na świeżym powietrzu, w tym także do jazdy na rowerze. Niestety przepisy ruchu drogowego niektórym miłośnikom jednośladów mogą wydawać się niejasne.

    Kolacja urodzinowa, która przeniesie gości do krainy kulinarnej przyjemności to duże wyzwanie. Mamy dla was kilka pomysłów na wyśmienite potrawy, w których smaki przenikają się wzajemnie, a każde kolejne danie podkreśla smak poprzedniego i zachęca do dalszej degustacji. Wiemy, że tego dnia równie ważne jest twoje samopoczucie, dlatego przepisy na kolację urodzinową są proste i szybkie w przygotowaniu.

    Przepisy szefów kuchni znanych z programu "MasterChef Junior" cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego – kreatywoność młodych kucharzy potrafi zaskakiwać i inspirować. Jakie dania zdecydowali się przygotować Kuba Jaworski i Lena Góra? Czas na kieszonki z kurczaka i zaskakujący deser z batonikami Magija.

    Dieta ketogeniczna, inaczej zwana ketogenną, to dieta która opiera się na innym niż tradycyjny, podziale makroskładników. Jej ideą jest ograniczenie do minimum węglowodanów. Jak przygotować posiłki ketogeniczne? Sprawdź nasz keto jadłospis na 7 dni, który zawiera propozycje keto śniadań, obiadów, kolacji, a nawet deserów.

    Pieczywo szybko czerstwieje. Zobacz, co można zrobić, by suche kromki się nie zmarnowały.

    Dania z polskiej wieprzowiny przyrządzają w kuchni Dzień Dobry TVN Gaja i Jakub Kuroń. Zobacz, jak powstaje sałatka z chrupiącym schabem i sosem z pieczonej papryki, zupa gulaszowa z szynki z ciecierzycą oraz buritto meksykańskie z mięsem wieprzowym z kukurydzą, salsą i serem. Poznaj sprawdzone przepisy.

    Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.

    Jak przygotować je w trzech różnych kolorach? O tym opowiedział w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski.

    Bezpieczny odstęp pomiędzy pojazdami na drodze pozwala uniknąć nie tylko kolizji, ale i stresu. Do tej pory kierowcy trzymający się przepisów czuli się zagrożeni przez tych podjeżdżających za blisko i domagających się ustępowania im miejsca. Radar Fotorapid PRO mierzący odległości między pojazdami stanowi odpowiedź na ten problem.

    Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Już dziś możecie pobrać ebook „Wyjątkowa Wielkanoc”, w którym znajdziecie mnóstwo inspiracji zarówno na potrawy, jak i dekoracje. Sprawcie, by tegoroczne święta były wyjątkowe.

    Dowiedz się, jak przygotować domowe ciasteczka dla ukochanego czworonoga.

    Jeśli jeszcze nie wiecie, jak zastawić wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie propozycje Ani. Jak zrobić doskonały barszcz biały?

    Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach wraz z Tosią Kozyrą i Leną Walewską z MasterChef Junior przygotowały świąteczne ciasta. Który przepis podoba się Wam najbardziej? Jaki powinien być mazurek zdaniem EuGeniusa? Zobaczcie!

    24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, ustanowiony decyzją Parlamentu Europejskiego w 2012 r. Z tej okazji w kuchni DDTVN lodowe desery przygotował cukiernik Bartek Boratyn. Jak zrobić lody waniliowe, naleśniki, sos czekoladowy i słony karmel? Sprawdź przepisy.