przepisy

    przepisy

    Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Palmy daktylowe uprawia się w Stanach Zjednoczonych, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Drzewko można zasadzić także w doniczce i trzymać w domu, jednak w takich warunkach nie wyda owoców. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Wrzesień to ostatni dzwonek na późne, pyszne i dojrzałe pomidory. Zimą często brakuje nam tych warzyw, zwłaszcza smakujących "słońcem". Mamy na to sposób - domowy keczup, pomidory malinowe "z puszki" czy pomidorki koktajlowe we włoskiej zalewie to świetna metoda na zamknięcie odrobiny słonecznych promieni na zimowe miesiące.

    Syrop daktylowy to jeden z zamienników białego cukru, charakteryzujący się ciekawym smakiem i aromatem. Występuje pod postacią ciemnego i gęstego miodu, który pozyskuje się w formie soku z daktyli. Syrop daktylowy jest ceniony ze względu na swoje właściwości i wartościowy skład.

    Do rozpoczęcia sezonu jesiennego zostało jeszcze kilka tygodni, jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wiatr, deszcz i szaruga. Takie dni warto urozmaicić sobie ciepłymi pysznościami. My polecamy wam przepis na deserową kawę dyniową.

    Figi mają mnóstwo wartości odżywczych i zastosowań zdrowotnych. Zawierają dużo magnezu i wapnia, pomagają w przypadku problemów z osteoporozą, są dobre na stres. Właśnie zaczyna się na nie sezon. Najpopularniejsze w polskiej kuchni są te suszone, które dodaje się do deserów, dżemów, musów. Można je także jadać na surowo razem ze skórką. Wspaniale komponują się z wytrawnymi daniami, słonymi serami, wędlinami. Najlepiej łączyć je z drobiem, przygotowując np. tajine z kurczaka lub kaczkę.

    Przepis na tzw. hamburgery z niespodzianką, czyli bułki z nadzieniem, podbijał Internet dobrych kilka lat temu. Trend ożył na nowo na skutek przypomnienia go przez jednego z użytkowników Reddita. Bardzo lubimy przyczyniać się do popularyzowania prostych, oryginalnych rozwiązań w kuchni, dlatego również przypominamy ten przepis.

    Pigwa to wciąż niepopularny owoc, który jednak zasługuje na uznanie. Ma bowiem znacznie więcej witaminy C niż znane nam i chętnie używane cytrusy. Dodatkowo jest źródłem witamin z grupy B oraz flawonoidów. Można z niej przygotowywać różne potrawy, w tym domowe nalewki, które są doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności zimą.

    Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.

    Ogórki kiszone są smaczne, bardzo zdrowe i świetnie komponują się posiłkiem. Do tego ich przygotowanie jest na tyle proste, że każdy z nas może to zrobić. Jak się do tego zabrać? Poznajcie najlepsze przepisy na ogórki kiszone Emilii Sznajder, która prowadzi duże gospodarstwo specjalizujące się w kiszeniu warzyw.