Poranek z Yellow Label, popołudnie z Earl Grey, a wieczór z herbacianym deserem? Uczestnicy programu "Afryka Express" odwiedzili plantację herbaty w Kenii – miejsce, gdzie zaczyna się podróż każdej filiżanki czarnej herbaty Lipton – a Marlena Cichocka, finalistka "MasterChefa" udowodniła, że czarna herbata może być składnikiem śniadania, obiadu oraz deseru. Pancake’i z herbatą i polędwiczka w sosie śliwkowo-herbacianym to tylko początek kulinarnej przygody z Liptonem. Sprawdź, jak klasyka zyskuje nowe życie.
Zielona fasolka szparagowa jest skarbnicą witamin i minerałów, które wpływają na prawidłową pracę serca, układu odpornościowego i nerwowego. Dostarcza błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i działa antynowotworowo. Jest cennym źródłem antyoksydantów hamujących procesy starzenia się organizmu.
Jesień dopiero się rozpoczęła, ale już teraz wokół nas pojawia się coraz więcej dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to prawdziwe hity ostatnich lat. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy, czyli pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.
Nalewka z leśnych jagód to nie tylko pyszny, ale i prozdrowotny trunek, dlatego wciąż cieszy się dużym zainteresowaniem. Jej przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane, a końcowy rezultat zachwyca smakiem. W sezonie jagodowym warto pokusić się o własnoręczne wykonanie tej aromatycznej mikstury. Jak się za to zabrać? Dowiesz się ze strony Dzień Dobry TVN.
Jak zrobić frappe, czyli kawę mrożoną? Przepis na frappe wcale nie jest skomplikowany, dlatego z powodzeniem możemy ją przygotować także w domu. Wystarczy kilka prostych składników. Oto sprawdzone przepisy, które warto wypróbować w upalne dni.
Jak zrobić zapiekane piersi z kurczaka z serkiem puszystym "burak z chrzanem", krewetki z serkiem puszystym naturalnym i pieczarkami, a także risotto z groszkiem, szparagami i serkiem puszystym z czosnkiem?
Jak zrobić tartę Tatin z jabłkami i słonym karmelem, zupę cebulową zapiekaną z ciastem francuskim, chicken and mushroom pie z ciastem francuskim, a także mini pizzę z ciasta francuskiego, z różnymi nadzieniami?
Trudno jest wyobrazić sobie majówkę bez grilla. Tym razem kamery Dzień Dobry TVN odwiedziły Ewę Srebejko i Mieczysława Hryniewicza, by dowiedzieć się, jakie grillowane potrawy są ich ulubionymi.
Sezon ogórkowy w pełni. Latem powstaje najwięcej różnych przetworów z tych warzyw, ponieważ właśnie wtedy są najpyszniejsze i mają najwięcej właściwości odżywczych. Młode ogórki gruntowe trafiają nie tylko do słoików i zalewy. Alternatywą jest wersja na sucho, w woreczkach. Jak je zrobić?