- Michał "Rozkoszny" Korkosz przypomniał w mediach społecznościowych swój popularny przepis na jagodzianki lux.
- Pyszne słodkie bułeczki od lat zachwycają cienkim, maślanym ciastem, hojną porcją jagód i obfitą kruszonką.
- Sprawdź, jak zrobić jagodzianki według "Rozkosznego".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jagodzianki według Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio przypomniał swoją recepturę na jagodzianki, która robiła furorę w sieci kilka lat temu.
- To już! Sezon na malowanie uśmiechów na purpurowo jagodziankami lux – czyli takim rozpasanymi w owocowym luksusie. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód rozpryskujących się na języku, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Ten przepis od 2018 redefiniuje to, czym może być jagodzianka! Zróbcie sobie rozkosznie - napisał bloger w poście.
Obserwujący "Rozkosznego" nie kryli zachwytu.
- Uwielbiamy; Jezu jak to wygląda; Będzie robione!; Uwielbiam je! Gdyby jeszcze jagody u mnie można było częściej kupić; Ale sztos; Obłęd - pisali w komentarzach.
Jagodzianki lux - przepis "Rozkosznego"
Składniki na 9 jagodzianek:
- 80 g masła
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka lub napoju roślinnego,
- 5 g drożdży instant,
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej, najlepiej typ 650,
- 1/4 szklanki (50 g) cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- jajko, roztrzepane,
- łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
- 400 – 700 g jagód (wedle uznania),
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru waniliowego (lub więcej, nadzienie jest dość kwaśne),
- dodatkowo: jajko i łyżka mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 50 g cukru,
- 50 masła zimnego,
- cukier gruboziarnisty.
Przygotowanie:
Rozpuść masło i połącz je z mlekiem, a następnie odstaw do wystudzenia. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób wgłębienie w suchych składnikach i wlej do niego przestudzone mleko z masłem, dodaj jajko i śmietanę. Wyrabiaj wszystko przez około 10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je folią spożywczą i włóż na noc do lodówki - pamiętaj, by temperatura nie spadła poniżej 6 stopni, inaczej ciasto nie wyrośnie. W chłodzie ciasto podwoi swoją objętość.
Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem i połącz z jagodami. Od razu przejdź do formowania jagodzianek, ponieważ owoce zaczynają puszczać sok, jeśli będą czekać zbyt długo. Podsyp stolnicę mąką i podziel ciasto na dziewięć równych części. Każdą porcję rozwałkuj na placek o średnicy około 13 cm i przełóż do miseczki lub kokilki. Na środku każdego placka ułóż 3-4 łyżki jagód, lekko je ugniatając. Złóż przeciwległe dłuższe brzegi ciasta i zlep je dokładnie. Następnie zawiń końcówki do środka, sklejając ich boczne krawędzie tak, by szczelnie przykryły zawartość i zapobiegły wypływaniu soku. Uformuj równą bułeczkę i upewnij się, że nigdzie nie ma szczelin.
Gotowe jagodzianki ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 1–2 godziny, aż wyraźnie wyrosną i staną się puszyste. W międzyczasie przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Z masy uformuj kulkę i schowaj do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni w trybie góra–dół. Wyrośnięte jagodzianki delikatnie posmaruj glazurą z jajka i mleka, uważając, by nie naruszyć cienkiego ciasta. Posyp kruszonką i, jeśli chcesz, także cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią. Delektuj się smakiem lata.
Tipy "Rozkosznego":
- Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Można użyć borówek amerykańskich zamiast jagód.
- Jeśli w lodówce było za zimno i ciasto nie wyrosło, nic straconego – odstaw je na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie nadziewaj jagodzianki i leć zgodnie z przepisem, ewentualnie wydłużając drugie leżakowanie.
Zobacz także:
- Andrzej Polan i jego patent na jagodzianki. "Moja babcia też tak robiła"
- Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit
- Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN