Sezon na jagody dopiero się zaczyna, a warszawska cukiernia Magdy Gessler już zdążyła wywołać poruszenie wśród klientów. Wszystko za sprawą powrotu kultowych jagodzianek, które od lat przyciągają tłumy miłośników tradycyjnych wypieków. Jednak tym razem nie smak czy jakość przykuły największą uwagę, lecz... cena. W 2025 roku za jedną jagodziankę trzeba zapłacić sporo więcej. To najwyższa kwota w historii tej słodkiej bułeczki w cukierni Gessler. Mimo krytyki w internecie, wypieki błyskawicznie zniknęły z półek, a sama restauratorka i jej córka Lara nie ukrywają: stawiają na luksus, a nie kompromisy.
Andrzej Polan znalazł patent na to, jak nie zmarnować ani jednej jagódki, podczas domowego pieczenia. Owoce te nie należą do najtańszych, więc warto pod okiem mistrza nauczyć się je dobrze zawijać. Kucharz pokazał na swoim TikToku, jak się za to zabrać.
Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?
Pyszne, mleczne drożdżówki wypełnione po brzegi jagodowym nadzieniem? To przepis Mateusza Zielonki, zwycięzcy 6. edycji programu MasterChef, który zaprezentował w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Sprawdź, jak je przygotować i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem bułeczek.
Jagodzianki, zwłaszcza te po brzegi wypełnione jagodami to chyba jeden z najbardziej popularnych letnich wypieków. Leśne owoce zapewniają im niepowtarzalny smak, a miękkie drożdżowe ciasto przywodzi na myśl tradycyjną kuchnię polską. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej wagi. Jagodzianki możemy bowiem przyrządzić w standardowy sposób bądź też zdecydować się na ich niskokaloryczną wersję. Sprawdź nasze przepisy.
Latem warto wybrać się na spacer do lasu, a przy okazji zebrać kilka jagód. Co z nich zrobić? Piotr Kucharski wie jak rozwiązać ten problem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał jak zrobić: pierożki z jagodami i masłem waniliowym, jagodzianki i kurczaka w pikantnym sosie jagodowym.