Jak rozpoznać dobrej jakości jagodziankę? Katarzyna Bosacka: "Takiego nadzienia unikaj"

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić dobrą jagodziankę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kupuj lokalnie i sezonowo
Kupuj lokalnie i sezonowo
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze. Słodkie drożdżówki z kruszynką wypełnione leśnymi owocami w swojej ofercie mają cukiernie, piekarnie, a nawet hipermarkety. Jak wybrać tę najlepszą? Ile trzeba zapłacić? Na te pytania w najnowszym poście odpowiedziała propagatorka zdrowego odżywiania Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić dobrą jagodziankę

Katarzyna Bosacka w swoim najnowszym poście wzięła pod lupę jagodzianki. W kilku punktach wyjaśniła, o czym należy pamiętać, kupując sezonową słodkość.

- Jagodzianka to produkt letni, co oznacza, że uczciwe piekarnie to te, które sprzedają je tylko latem. Mrożone jagody nie nadają się do drożdżówek, bo tracą świeżość, smak i aromat - napisała propagatorka zdrowego odżywiania.

Jak podkreśliła, wybierając drożdżówkę, należy zwrócić uwagę na kolor nadzienia. - Dojrzałe jagody mają intensywniejszy odcień fioletowo-niebieski. Unikaj jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców - wyjaśniła dziennikarka. - Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń - dodała.

Prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" poradziła również, by kupując jagodziankę, pytać o jej skład. - Wybieraj te na maśle, a nie margarynie czy tłuszczu palmowym. Nie bój się substancji żelującej w jagodziankach – niewielka jej ilość sprawia, że nadzienie jest spójne, a jagody nie oddzielają się od siebie. Jeśli jednak nadzienie jest glutowate - piekarz chciał przyoszczędzić. Unikaj jagodzianek z masą jajową, utwardzonym roślinnym konserwantami, barwnikami i sztucznymi aromatami - ostrzegła.

Ile kosztują jagodzianki w 2023 roku?

Dziennikarka w poście podała ceny jagodzianek z różnych miejsc.

- U Magdy Gessler jagodzianka kosztuje… 28 zł. (...) Jagodzianka z rzemieślniczej cukierni za 16,90 zł, z Piekarni i Cukierni Grzybki za 6,50 zł, z Zakładu Cukierniczego z Olsztynka za 8 zł, z Netto za 2,89 zł - wymieniła, po czym zapytała internautów, ile trzeba zapłacić za drożdżówkę z leśnymi owocami w ich miejscowościach.

"W Dębicy, cukiernia Bassara, 25 zł za kilogram, wspaniałe po prostu", "Przepyszne, pełne jagód z Brwinowa za jedyne 12 zł", "Zrobiłam sama z pomocą popularnego robota, około 18 sztuk - całkowity koszt nie przekroczył 20 zł", "Kilogram jagód w Łodzi na Rynku Bałuckim z dziś to 23 zł" - czytamy w komentarzach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości