Katarzyna Bosacka radzi, jak kupić dobrą jagodziankę
Katarzyna Bosacka w swoim najnowszym poście wzięła pod lupę jagodzianki. W kilku punktach wyjaśniła, o czym należy pamiętać, kupując sezonową słodkość.
- Jagodzianka to produkt letni, co oznacza, że uczciwe piekarnie to te, które sprzedają je tylko latem. Mrożone jagody nie nadają się do drożdżówek, bo tracą świeżość, smak i aromat - napisała propagatorka zdrowego odżywiania.
Jak podkreśliła, wybierając drożdżówkę, należy zwrócić uwagę na kolor nadzienia. - Dojrzałe jagody mają intensywniejszy odcień fioletowo-niebieski. Unikaj jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców - wyjaśniła dziennikarka. - Wyznacznikiem jakości nie jest to, czy jagodzianka jest częściowo pusta w środku. Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte – im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń - dodała.
Prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" poradziła również, by kupując jagodziankę, pytać o jej skład. - Wybieraj te na maśle, a nie margarynie czy tłuszczu palmowym. Nie bój się substancji żelującej w jagodziankach – niewielka jej ilość sprawia, że nadzienie jest spójne, a jagody nie oddzielają się od siebie. Jeśli jednak nadzienie jest glutowate - piekarz chciał przyoszczędzić. Unikaj jagodzianek z masą jajową, utwardzonym roślinnym konserwantami, barwnikami i sztucznymi aromatami - ostrzegła.
Ile kosztują jagodzianki w 2023 roku?
Dziennikarka w poście podała ceny jagodzianek z różnych miejsc.
- U Magdy Gessler jagodzianka kosztuje… 28 zł. (...) Jagodzianka z rzemieślniczej cukierni za 16,90 zł, z Piekarni i Cukierni Grzybki za 6,50 zł, z Zakładu Cukierniczego z Olsztynka za 8 zł, z Netto za 2,89 zł - wymieniła, po czym zapytała internautów, ile trzeba zapłacić za drożdżówkę z leśnymi owocami w ich miejscowościach.
"W Dębicy, cukiernia Bassara, 25 zł za kilogram, wspaniałe po prostu", "Przepyszne, pełne jagód z Brwinowa za jedyne 12 zł", "Zrobiłam sama z pomocą popularnego robota, około 18 sztuk - całkowity koszt nie przekroczył 20 zł", "Kilogram jagód w Łodzi na Rynku Bałuckim z dziś to 23 zł" - czytamy w komentarzach.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pyszne jagodzianki w dwóch odsłonach. Przepis na słodkie bułeczki w wersji klasycznej oraz fit
- Andrzej Polan i jego patent na jagodzianki. "Moja babcia też tak robiła"
- Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Instagram.com
Źródło zdjęcia głównego: JAROSLAW ANTONIAK/MWMEDIA/Instagram.com