Jagodzianki to wyjątkowo apetyczny rodzaj słodkich bułek, których nadzienie z założenia powinno być przygotowywane ze świeżych, leśnych jagód. Może się jednak okazać, że nie uda nam się nigdzie kupić tych owoców. W takim wypadku możemy zastąpić je borówkami, a wypełnione nimi bułeczki powinny smakować równie dobrze.
Przepis na tradycyjne jagodzianki
Klasyczna wersja jagodzianek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Dlaczego? Świeżo upieczone ciasto drożdżowe kusi wyjątkowym zapachem, a zamknięte w jego wnętrzu owocowe akcenty sprawiają, że słodkie bułeczki błyskawicznie znikają ze stołu.
Składniki na ciasto do jagodzianek:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na nadzienie do jagodzianek:
- 300 g świeżych jagód leśnych (w razie konieczności można zastąpić je borówkami)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie jagodzianek:
- Wszystkie składniki na nadzienie wsyp do szklanej miseczki, starannie wymieszaj i odstaw na bok.
- Masło rozpuść na patelni i odstaw do wystygnięcia.
- Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto (roztopione masło najlepiej dodawać na samym końcu).
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, którą następnie przełóż do oprószonej mąką miski. Przykryj naczynie ręcznikiem i postaw je w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
- Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto, a potem podziel je na 16 równych części. Uformuj z nich zgrabne, okrągłe bułeczki. Następnie rozwałkuj je tak, by powstały z nich placki.
- Sięgnij po miseczkę z nadzieniem i nałóż równą jego ilość na środek każdego placka. Tak przygotowane placki zlep jak pierogi i rozwałkuj ręką, nadając im owalny kształt.
- Umieść jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw na około 45 minut.
- Po tym czasie włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 20 minut.
- Gotowe jagodzianki można po wystygnięciu ozdobić lukrem.
Przepis na jagodzianki w wersji fit
Jagodzianki w wersji fit pozbawione są białego cukru, który nie jest mile widziany w menu osób przechodzących na dietę. Ciasto do wypieku zdrowego przysmaku wyrabiamy też z innej mąki, po to, by maksymalnie ograniczyć kaloryczność deseru. Jagodzianki w odsłonie fit wciąż pozostają nie lada przysmakiem, są miękkie, aromatyczne i dosłownie rozpuszczają się w ustach.
Składniki na ciasto fit jagodzianek:
- 200 g mąki orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 żółtka jaj
Składniki na nadzienie fit jagodzianek:
- 2 łyżki świeżych leśnych jagód (można zastąpić je borówkami)
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie fit jagodzianek:
- Mleko wlej do rondelka i lekko podgrzej - nie powinno być zbyt gorące.
- W średniej wielkości miseczce pokrusz drożdże, wsyp cukier kokosowy, a następnie zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
- Mąkę orkiszową wsyp do miski. Dodaj ksylitol i żółtka, a następnie wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj nadzienie, delikatnie rozgniatając jagody i mieszając je z ksylitolem.
- Z wyrośniętego ciasta uformuj kulki, a następnie rozwałkuj je na placki.
- W środku każdego z nich umieść nadzienie, po czym uformuj jagodzianki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Zobacz także:
- Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić
- Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz. "Każdy, kto je zje, zakocha się"
- Jagodzianki i kurczak w sosie jagodowym. Pycha!
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto