Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz. "Każdy, kto je zje, zakocha się"

Joanna Przetakiewicz
Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami przepisem na jagodzianki
Źródło: Kamil Piklikiewicz/East News/Instagram
Owoce leśne to nieoceniony dodatek do sezonowych potraw i wypieków. Ich wyjątkowy smak docenia wiele osób, w tym także Joanna Przetakiewicz. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że na instagramowym profilu gwiazdy pojawił się sprawdzony przepis na jagodzianki. Jak uznana projektantka przygotowuje popularny letni przysmak?

Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami przepisem na jagodzianki

Jagodzianki nie bez przyczyny uznawane są za jeden z najpopularniejszych letnich wypieków. Puszysta drożdżowa bułeczka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce leśne to połączenie, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Okazuje się, że liczne zalety kultowego wyrobu cukierniczego docenia także Joanna Przetakiewicz. Co ciekawe, uznana projektantka samodzielnie przygotowuje przysmak w zaciszu własnego domu, opierając się na sprawdzonej recepturze.

- Gwarantuję, że każdy, kto je zje, zakocha się (...). Kto dzisiaj zabiera się za pieczenie? Uprzedzam - ta sztuka wymaga bisów- napisała gwiazda na swoim instagramowym profilu, zachęcając tym samym fanów do wypróbowania przepisu w kilku aktach.

Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz

Jagodzianki od lat goszczą na polskich stołach w charakterze deseru, słodkiego podwieczorku, a nawet śniadania. Jak przygotowuje je Joanna Przetakiewicz?

JAGODZIANKI - akt 1, ciasto

Składniki:

  • masło 80 g;
    • mleko - ¼ szklanki;
      • drożdże - 5 g;
        • mąka pszenna - 2 szklanki;
          • cukier - ¼ szklanki;
            • sól - ¼ łyżeczki;
              • jajko - 1 sztuka;
                • kwaśna śmietana 12% - 1 łyżka

                  Przygotowanie:

                  1. Do roztopionego masła dolej mleko.
                    1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
                      1. Wlej wystudzone masło z mlekiem.
                        1. Dodaj jajko i śmietanę.
                          1. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie (ok. 10 minut).
                            1. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej (ciasto podwoi swoją objętość).

                              JAGODZIANKI - akt 2, nadzienie

                              Składniki:

                              • jagody - 400-700 g (im więcej, tym lepiej);
                                • mąka ziemniaczana - 2 łyżki;
                                  • cukier waniliowy - 4 łyżki.

                                    Przygotowanie:

                                    1. Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj jagody.
                                      1. Zacznij lepić jagodzianki. Trzeba działać szybko, żeby jagody nie puściły soku.

                                        JAGODZIANKI - akt 3, lepienie

                                        1. Posyp stół mąką.
                                          1. Z ciasta uformuj mini chlebek.
                                            1. Podziel go na 9 równych części.
                                              1. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy ok. 13 cm.
                                                1. Połóż na nich jagody (3-4 łyżki).
                                                  1. Zamknij placki dokładnie sklejając ciasto.
                                                    1. Jagodzianki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem. Koniecznie złączeniami do dołu.
                                                      1. Przykryj na 1,5 godziny, żeby wyrosły.

                                                        JAGODZIANKI - akt 4, kruszonka

                                                        Składniki:

                                                        • mąka pszenna - 100 g;
                                                          • sól - szczypta;
                                                            • cukier - 50g;
                                                              • masło - 50g.

                                                                Przygotowanie:

                                                                1. Mąkę wymieszaj z cukrem i ze solą.
                                                                  1. Dodaj zimne masło.
                                                                    1. Wszystko utrzyj i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.

                                                                      JAGODZIANKI - akt 5, oczekiwanie

                                                                      1. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą (wymieszane 1 jajko z 1 łyżką mleka).
                                                                        1. Obsyp kruszonką.
                                                                          1. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piecz do momentu aż zobaczysz, że jagodzianki zrobiły się złote (ok. 20 – 25 minut).

                                                                            JAGODZIANKI - akt 6, GRANDE FINALE

                                                                            Jedz i je kochaj.

                                                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Magdalena Brzezińska

                                                                            Źródło: Instagram

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News/Instagram

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana