Joanna Przetakiewicz podzieliła się z fanami przepisem na jagodzianki
Jagodzianki nie bez przyczyny uznawane są za jeden z najpopularniejszych letnich wypieków. Puszysta drożdżowa bułeczka, chrupiąca kruszonka i słodkie owoce leśne to połączenie, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Okazuje się, że liczne zalety kultowego wyrobu cukierniczego docenia także Joanna Przetakiewicz. Co ciekawe, uznana projektantka samodzielnie przygotowuje przysmak w zaciszu własnego domu, opierając się na sprawdzonej recepturze.
- Gwarantuję, że każdy, kto je zje, zakocha się (...). Kto dzisiaj zabiera się za pieczenie? Uprzedzam - ta sztuka wymaga bisów- napisała gwiazda na swoim instagramowym profilu, zachęcając tym samym fanów do wypróbowania przepisu w kilku aktach.
Jagodzianki według przepisu Joanny Przetakiewicz
Jagodzianki od lat goszczą na polskich stołach w charakterze deseru, słodkiego podwieczorku, a nawet śniadania. Jak przygotowuje je Joanna Przetakiewicz?
JAGODZIANKI - akt 1, ciasto
Składniki:
- masło 80 g;
- mleko - ¼ szklanki;
- drożdże - 5 g;
- mąka pszenna - 2 szklanki;
- cukier - ¼ szklanki;
- sól - ¼ łyżeczki;
- jajko - 1 sztuka;
- kwaśna śmietana 12% - 1 łyżka
Przygotowanie:
- Do roztopionego masła dolej mleko.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże.
- Wlej wystudzone masło z mlekiem.
- Dodaj jajko i śmietanę.
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie (ok. 10 minut).
- Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej (ciasto podwoi swoją objętość).
JAGODZIANKI - akt 2, nadzienie
Składniki:
- jagody - 400-700 g (im więcej, tym lepiej);
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki;
- cukier waniliowy - 4 łyżki.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj jagody.
- Zacznij lepić jagodzianki. Trzeba działać szybko, żeby jagody nie puściły soku.
JAGODZIANKI - akt 3, lepienie
- Posyp stół mąką.
- Z ciasta uformuj mini chlebek.
- Podziel go na 9 równych części.
- Każdą rozwałkuj na placek o średnicy ok. 13 cm.
- Połóż na nich jagody (3-4 łyżki).
- Zamknij placki dokładnie sklejając ciasto.
- Jagodzianki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem. Koniecznie złączeniami do dołu.
- Przykryj na 1,5 godziny, żeby wyrosły.
JAGODZIANKI - akt 4, kruszonka
Składniki:
- mąka pszenna - 100 g;
- sól - szczypta;
- cukier - 50g;
- masło - 50g.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i ze solą.
- Dodaj zimne masło.
- Wszystko utrzyj i wstaw na 1,5 godziny do lodówki.
JAGODZIANKI - akt 5, oczekiwanie
- Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą (wymieszane 1 jajko z 1 łyżką mleka).
- Obsyp kruszonką.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piecz do momentu aż zobaczysz, że jagodzianki zrobiły się złote (ok. 20 – 25 minut).
JAGODZIANKI - akt 6, GRANDE FINALE
Jedz i je kochaj.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowa musztarda - jak ją przygotować? Już nigdy Ci jej nie zabraknie
- Syrop z nawłoci - domowy przepis na zdrowie. Jak go przygotować?
- Ciasto Balladyna - prosty przepis na pyszny deser
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: Kamil Piklikiewicz/East News/Instagram