Syrop z nawłoci - domowy przepis na zdrowie. Jak go przygotować?

Napar z nawłoci
Syrop z nawłoci - domowy przepis na zdrowie
Źródło: zetat/Getty Images
Syrop z nawłoci pospolitej, nazywanej też mimozą, to świetny, domowy produkt na odporność. W lecie, kiedy kwitnie ta roślina, warto zbierać jej kwiaty, aby przygotować ten napój. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak go zrobić. 

Właściwości zdrowotne syropu z nawłoci

Nawłoć ma działanie przeciwzapalne, ściągające, odkażające, przeciwbakteryjne, a także przeciwwysiękowe. Kwiaty bogate są w witaminy, które poprawiają naszą odporność. Dodatkowo, po przetworzeniu mają działanie moczopędne, co sprzyja leczeniu chorób układu moczowego oraz kamicy nerkowej.

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Syrop taki można dodawać do herbaty lub pić rozcieńczony wodą. Ponadto, kwiaty wykorzystywane do syropu można dowolnie przetwarzać - suszyć, dodawać do miodu, a nawet przygotować z nich ocet.

Gdzie zbierać nawłoć na syrop

Nawłoć kwitnie od lipca do września. Oznacza to, że w sierpniu jest idealny moment na zbieranie pięknych, wiechowatych kwiatostanów tej rośliny. Powinno się je pozyskiwać z terenów, które położone są z dala od zanieczyszczeń. Kwiaty dobrze jest zbierać w rozkwicie, ale jeszcze niezwiędnięte. Lepiej, żeby pączki były lekko zamknięte niż przekwitnięte. 

Domowy syrop z nawłoci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kwiaty nawłoci - 500 g,
  • cukier - 100 g,
  • woda - 1,5 l,
  • cytryna - 1 sztuka.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty oczyścić i przepłukać wodą.
  2. Wycisnąć sok z cytryny.
  3. Do wody dodać słodzik i sok z cytryny, całość zagotować i zdjąć z ognia.
  4. Wywarem zalać kwiaty i zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
  5. Następnie przelewać napar do czystych i wyparzonych butelek.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości