Mniszek a mlecz. Jak rozpoznać?
Na początek warto zaznaczyć, że mniszek lekarski to nie jest mlecz - choć powszechnie przyjęło się stosować obie te nazwy na określenie mniszka. Różnice między mniszkiem a mleczem pod względem wyglądu, na pierwszy rzut oka, mogą być trudne do spostrzeżenia. Jednak przy bliższym przyjrzeniu da się zauważyć, że mlecz ma jedną długą łodygę, z której wyrastają pędy boczne i listki, a mniszek może mieć kilka, wyrastających prosto z ziemi, bezlistnych łodyg.
Poza tym mniszek jest jadalny i ma właściwości lecznicze, z kolei mlecz jest trujący.
Mniszek lekarski potocznie nazywany jest również dmuchawcem. To ceniony surowiec zielarski o wielu właściwościach leczniczych. Można z niego przygotować m.in. syrop, znany również jako miód z mniszka lub miód majowy. Roślina, będąca bazą takiego preparatu, jest niezwykle powszechna – można ją spotkać zarówno na łąkach, jak i w przydomowych ogródkach. Dzięki temu właściwie każdy ma do niej dostęp i może wykorzystać ją do przyrządzenia leczniczej mikstury. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego jest niezwykle prosty.
Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości
Prozdrowotne właściwości syropu z mniszka lekarskiego wynikają z bogatego składu rośliny, na bazie której wytwarzany jest specyfik. Zawiera takie substancje, jak m.in.: witaminy z grupy B, witaminy A, C i D, flawonoidy, garbniki, sole mineralne (np. magnez, potas, krzem, żelazo), triterpeny, inulina, kwasy polifenolowe i kwas krzemowy. Składniki te wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, w tym, m.in. działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwświądowe, przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, detoksykacyjne, moczopędne czy wzmacniające odporność.
Syrop z mniszka lekarskiego - na co pomaga?
Zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego może być szerokie. Ze względu na właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze, preparat często włączany jest jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji. Szybko łagodzi kaszel i ból gardła, a także pobudza organizm do walki z chorobą. Ponadto podnosi odporność, dzięki czemu chroni przed ponownym zachorowaniem.
Działanie syropu z mniszka lekarskiego nie ogranicza się jednak do łagodzenia dolegliwości związanych z przeziębieniami czy stanami zapalnymi jamy ustnej. Jako że środek ma właściwości moczopędne i detoksykacyjne, polecany jest także w przypadku infekcji dróg moczowych i nerek. Oprócz tego wykorzystuje się go do zwalczania dolegliwości żołądkowych oraz chorób wątroby czy woreczka żółciowego.
Właściwości lecznicze syropu z mniszka lekarskiego powodują, że specyfik wykorzystywany jest również w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Stosuje się go także zewnętrznie w przypadku podrażnień lub ran, ponieważ przyspiesza gojenie się skóry.
Co ważne, preparat jest w zupełności bezpieczny, dlatego syrop z mniszka lekarskiego dla dzieci jest często polecanym specyfikiem przyspieszającym leczenie lekkich infekcji u najmłodszych (można stosować go już od 9. miesiąca życia). To również dobre rozwiązanie dla ciężarnych kobiet. Syrop z mniszka lekarskiego w ciąży nie powinien zaszkodzić ich zdrowiu. Dotyczy to również okresu karmienia piersią.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego (miód majowy)
Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel i inne dolegliwości przygotowywany jest na bazie kwiatów rośliny. Najlepiej zbierać je w maju (stąd inna nazwa specyfiku, czyli miód majowy). Do przygotowania syropu z mniszka potrzebne będą następujące składniki:
- 1 l kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- sok z 1-2 cytryn
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Należy rozpocząć od zebrania kwiatów. Najlepiej wybrać duże okazy, a po ich zerwaniu oddzielić je od łodyżek. Następnie trzeba rozłożyć kwiaty (np. na gazecie, prześcieradle) i zostawić na ok. 1 godzinę, aby pozbyć się ewentualnych owadów - podobno szybciej uciekają, gdy kwiaty leżą na czymś białym. Po tym czasie można rozpocząć właściwe przygotowywanie syropu.
Kwiaty mniszka należy ułożyć w garnku, a następnie zalać zimną wodą i gotować przez ok. 15 minut. Potem całość odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin (najlepiej jednak na całą dobę). Kolejnego dnia należy odcedzić wywar, dodać do niego cukier i sok z cytryny i gotować wszystko na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny. Gdy syrop z mniszka lekarskiego swoją konsystencją zacznie przypominać lejący się miód, można przelać go do buteleczek.
Syrop z mniszka lekarskiego - przepis bez gotowania
Syrop z mniszka lekarskiego można przygotować także bez gotowania i użycia cukru. To ważna informacja, zwłaszcza dla diabetyków. W tym przepisie na syrop z mniszka lekarskiego potrzebne będą:
- kwiaty mniszka lekarskiego (ok. 20-30 na jeden słoik),
- ksylitol (4-5 łyżek).
Należy dokładnie wyparzyć słoik, a następnie zacząć układać w nim składniki warstwami, stosując metodą naprzemienną. Na dnie układa się kwiaty, potem zasypuje je ksylitolem i tak dalej, aż do zapełnienia pojemnika (na samej górze powinien znajdować się ksylitol). Następnie należy zakręcić słoik i odstawić w nasłonecznione miejsce na 7-10 dni. Po tym czasie ksylitol rozpuści się i w ten sposób powstanie syrop z mniszka lekarskiego gotowy do spożycia.
Syrop z mniszka lekarskiego - dawkowanie
Jak stosować syrop z mniszka lekarskiego? Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim dawkowaniu. Osoby dorosłe powinny przyjmować 2-3 łyżeczki specyfiku na dobę . Jeśli chodzi o syrop z mniszka lekarskiego dla dzieci, dzienna dawka to 1,5-2 łyżeczki.
Zobacz też:
- Jakie właściwości ma dzika róża? Uprawa, przetwory i zastosowanie
- Jak zbierać dzikie rośliny? Poznaj rady Łukasza Skopa
- Działanie korzenia mniszka lekarskiego. Jak go przygotować?
Źródło zdjęcia głównego: Tsuyoshi Komorita EyeEm/gettyimages.com