miód

    miód

    Ziołomiody uznawane są za niezwykle zdrowe, gdyż łączą w sobie właściwości miodu oraz ziół. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, jednak które z nich są najlepsze? Kiedy i jak można ich używać? Znamy odpowiedzi na te pytania. 

    Miód – zachwycamy się nim od pokoleń, dodajemy do herbaty, ciasta i na kanapki. Jak się jednak okazuje, wcale nie wiemy o nim wiele. Milena Nosek, dietetyk kliniczny opowiedziała nam o różnych rodzajach miodów i ich charakterystyce. Który z nich ma właściwości lecznicze?

    Aplikacja społecznościowa TikTok prześcignęła w popularności już nawet Facebooka. Nic więc dziwnego, że jest potężnym źródłem różnego rodzaju inspiracji i kreuje rozmaite trendy. Jednym z nich jest mrożony miód. Czy nowa sztuczka, która bije rekordy popularności, jest bezpieczna?

    Sezon na morele właśnie się rozpoczął. Są one doskonałymi owocami do różnego rodzaju dżemów, konfitur, nalewek czy przecierów. Natomiast miodowe morele w syropie pokochają zwłaszcza dzieci. Sprawdź prosty i sprawdzony przepis.

    Maseczka z miodu odżywia tak samo, jak wiele drogich kremów czy szamponów. Miód na twarz doskonale nawilża cerę i regeneruje naskórek. Z kolei maseczka z miodu na włosy sprawia, że pasma będą silne, odżywione i bardziej odporne na łamanie.

    Gładka, napięta skóra bez zmarszczek? Wiemy, brzmi jak nierealne marzenie. Jednak teraz w walce o nieskazitelną cerę mamy kolejnego sprzymierzeńca: bee peptide anti-age complex - składnik aktywny kosmetyków, który odwzorowuje peptyd z jadu pszczelego. Razem z nim do akcji wkroczą mleczko pszczele, pyłek pszczeli i miód manuka. To jak? Gotowa na królewską pielęgnację?

    Miodownik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest miód. Bywa nazywany ciastem czeskim, ale i w wielu regionach Polski miodownik jest tradycyjnym wypiekiem – na polskiej liście produktów tradycyjnych znajduje się miodownik z Jaszczowa na Lubelszczyźnie. Jest praktyczny, ponieważ można go przygotować wcześniej. Po upieczeniu należy odczekać około tygodnia, aby smaki się połączyły.

    Mamy karmiące piersią muszą ograniczyć spożywanie niektórych produktów. Okres laktacji to wyjątkowy czas, kiedy dieta kobiety ma ogromny wpływ nie tylko na jej samopoczucie, lecz także na stan zdrowia dziecka. Sprawdź, czy miód jedzony podczas karmienia piersią może zaszkodzić niemowlęciu.

    Gościem Dzień Dobry TVN był dziś Tomasz Petryka - hodowca pszczół, który założył pasiekę m.in. na dachu Opery Narodowej. Jak buduje się taki ul i na czym polega hodowla pszczół?

    Okazuje się, że pszczoły wyczuwają nadchodzącą burzę. Po ich zachowaniu można też przewidzieć, czy zima będzie sroga. Zobaczcie, jakie inne ciekawe informacje na temat tych owadów i miodu uzyskał prezenter pogody Dzień Dobry Bartek Jędrzejak.

    Ponoć miód pochodzący z pasiek w centrach miast jest zdrowszy od tego powstającego na wsi. Dlaczego pszczołom lepiej żyje się w mieście niż na łonie natury? Czy każdy "mieszczuch" może mieć ul na balkonie? Kiedy jest to bezpieczne dla ludzi? A może pszczoły wcale nie są agresywne? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Jagiełło z Greenpeace i pszczelarz Marian Dyczkowski opowiedzieli o życiu pszczół w wielkim mieście. Jakie rośliny warto hodować na balkonach?

    Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?

    Kolejnym produktem, na którego prozdrowotne właściwości zwróciła uwagę prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska jest pyłek pszczeli. W Dzień Dobry TVN powiedziała, kto może korzystać z jego dobrodziejstw, w jakich miesiącach po niego sięgać, jak go stosować i z czym go nie łączyć.

    W ostatnim czasie polski rynek zalewa fala sztucznych miodów. Kupienie prawdziwego produktu staje się coraz trudniejsze. Zdarza się, że sami pszczelarze mieszają prawdziwy miód z tym sztucznym. Jak sprawdzić, czy miód, który kupiliśmy jest prawdziwy? Jaki smak powinien mieć prawdziwy miód? I jakie właściwości ma miód zwany też płynnym złotem? W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Mikołaj Rey.

    Miód ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy i odżywia mózg. Dlatego warto go wprowadzić do swojej diety - do czego zachęca Anna Starmach. Skorzystajcie z przepisów Ani i zróbcie: kurczaka z miodem i orzechami, glazurowaną marchewkę z orzechami i tartę z orzechami oraz miodem. Jak odróżnić prawdziwy miód od sztucznego?