O tym, jak kluczową rolę pełnią pszczoły w naszym ekosystemie porozmawialiśmy z hodowcą Tomaszem Petryką.
Będą zmiany w oznakowaniu miodu. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczy produktów, który składają się z mieszanki pochodzącej z więcej niż jednego państwa. Jak szacuje Polska Izba Miodu, obejmą ponad 3/4 produktów dostępnych w sklepach. Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?
"Miody z kawą to nasze ostatnie odkrycie".
Wszelkie wątpliwości rozwiała w Dzień Dobry TVN dietetyk Ania Radowicka.
Natalia Jakubus od ośmiu lat prowadzi własną pasiekę. Pod opieką ma prawie trzy miliony pszczół. Wszystko zaczęło się, kiedy poznała swojego męża, który pochodzi z rodziny rolniczej.
Bieszczady mają ogromną moc. Można tam zasmakować wspaniałych miodów spadziowych, spotkać niedźwiedzia, czy skorzystać z porad szeptuchy albo z leśnych kąpieli. W programie Dzień Dobry TVN odkrywaliśmy tę niezwykłą krainę.
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Pochodzące z Beskidu Żywieckiego Justyna i Dorota “Pszczółki” dzielą się swoimi słodkimi przepisami w wielu miejscach, również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową, roladę miodową z kremem malinowym i mus miodowy z karmelizowanym ananasem? Sprawdź przepisy.
Małe dzieci połykają często wszystko, co wpadnie im w ręce. Szczególnie niebezpieczne są baterie.
- Prawie połowa to podróbki - alarmuje Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC).
Pasji do pszczół nauczył go dziadek.
Osłodzi codzienną dietę i zadba o odporność.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem z kuchni Dzień Dobry TVN.
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o wsparcie odporności. Michał Korczyk, farmaceuta, proponuje czerpać prozdrowotne właściwości z produktów pszczelich.
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół ustanowiony przez ONZ. Z tej okazji w Dzień Dobry TVN rozmawiamy o tych pożytecznych owadach i miodach. Jak rozpoznać prawdziwy wytwór? Na co zwrócić uwagę w sklepie? Na te pytania odpowiedział Tomasz Petryka, pszczelarz.
W Swarzędzu mieści się Skansen i Muzeum Pszczelarstwa im. prof. Ryszarda Kosteckiego. Miejsce to odwiedziła Diana Kautz, skąd prezentowała prognozę pogody. Dlaczego warto wybrać się do miasta płynącego miodem?
O tym, że miód jest zdrowy nie trzeba nikogo przekonywać - w końcu nie bez powodu stanowi podstawę domowych metod zwalczania chorób. Warunkiem skuteczności kuracji jest jednak jakość miodu. Reporterzy programu Uwaga! TVN postanowili sprawdzić autentyczność miodów sprzedawanych w Polsce. Próbki kilku z nich oddali do laboratorium. Wyniki mogą Was zaskoczyć.
W Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka w naszej kuchni króluje jego ulubiony przysmak, czyli miód. Pyszne dania z jego wykorzystaniem przygotowuje Grzegorz Zawierucha. Poznaj przepisy na pancake z masłem miodowym, ciasto z polewą miodowo-kolendrową, wołowinę z miodem i czosnkiem oraz pieczone warzywa w miodowej glazurze, czyli to, co misie lubią najbardziej!
Sprawdź nasze cztery metody, jak rozpoznać prawdziwy miód.
Miodowanie włosów to niedrogi, a zarazem bardzo skuteczny zabieg, który dogłębnie nawilża zniszczone kosmyki, pozostawiając je miękkie w dotyku. Naturalna kuracja zajmuje stosunkowo niewiele czasu, dlatego warto wykorzystać jej potencjał podczas domowych rytuałów pielęgnacyjnych.
Ziołomiody uznawane są za niezwykle zdrowe, gdyż łączą w sobie właściwości miodu oraz ziół. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów, jednak które z nich są najlepsze? Kiedy i jak można ich używać? Znamy odpowiedzi na te pytania.
Jesienna aura sprzyja wszelkiego rodzaju rozgrzewającym napojom. Herbaty z cytryną, miodem, imbirem czy goździkami przez najbliższe miesiące będą gościły w każdej kawiarni i restauracji. Wiele osób decyduje się na robienie podobnych naparów w domowym zaciszu, jednak nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest odpowiednie przechowywanie składników.
Miód – zachwycamy się nim od pokoleń, dodajemy do herbaty, ciasta i na kanapki. Jak się jednak okazuje, wcale nie wiemy o nim wiele. Milena Nosek, dietetyk kliniczny opowiedziała nam o różnych rodzajach miodów i ich charakterystyce. Który z nich ma właściwości lecznicze?
Możemy się nim cieszyć dzięki pracy leśnych zapylaczy: pszczół, trzmieli czy motyli.
Domowe sposoby leczenia stanowią częstą odpowiedź na liczne dolegliwości. Ból gardła, kaszel, osłabienie, gorączka? Od lat w wielu polskich domach pije się wtedy mleko z miodem. Jednak czy ta mikstura faktycznie działa?
Aplikacja społecznościowa TikTok prześcignęła w popularności już nawet Facebooka. Nic więc dziwnego, że jest potężnym źródłem różnego rodzaju inspiracji i kreuje rozmaite trendy. Jednym z nich jest mrożony miód. Czy nowa sztuczka, która bije rekordy popularności, jest bezpieczna?