Justyna Pszczółka i Dorota Pszczółka – siostry z góralskim rodowodem pasję do pieczenia wyssały z mlekiem matki. To jej zawdzięczają swoje pierwsze wypieki. Dziś posiadaną wiedzą dzielą się z innych na warsztatach kulinarnych. Zawodowo zajmują się fotografią kulinarną.
Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową - przepis
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 140 g masła
- 2 żółtka
- 60 g miodu wielokwiatowego
- skórka otarta z 1 limonki
- ok. 200 g konfitury wiśniowej
- cukier puder do oprószenia ciastek
Sposób przygotowania:
- W misie miksera umieść pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i skórkę otartą z limonki.
- Miksuj płaskim mieszadłem miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj miód i żółtka. Połącz w jednolite ciasto.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Następnie każdą kulkę spłaszcz za pomocą tłuczka do mięsa, tworząc na ciastkach wzorek.
- Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz do zrumienienia ok. 10 minut. Gotowe przełóż konfiturą wiśniową.
Rolada miodowa z kremem malinowym - przepis
Ciasto miodowe:
- 75 g masła
- 60 g cukru
- 220 g miodu wielokwiatowego
- 110 g kwaśnej śmietany 18% tł.
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej tortowej
- Masło, cukier i miód przełóż do garnka. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników.
- Dodaj kwaśną śmietanę i sodę. Wymieszaj rózgą kuchenną, doprowadź do wrzenia i gotuj minutę.
- Zdejmij garnek z palnika i przelej zawartość do większej miski. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Dodaj dwa jajka i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
- Ciasto przelej na standardową blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyrównaj powierzchnię i piecz w temperaturze 180°C (funkcja grzania góra - dół bez termoobiegu) około 10 - 12 minut.
- Po wypieczeniu przełóż ciasto papierem do góry na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmij papier i zawiń w ściereczkę gorące ciasto.
- Odstaw w tej formie do wystudzenia.
Krem malinowy:
- 150 g jogurtu greckiego
- 250 g serka śmietankowego
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 15 g żelatyny w proszku
- 75 g wody
- 150 g puree z malin
- 50 g świeżych malin do kremu
Do dekoracji:
- 250 g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki kakao
- listki mięty
- 250 ml ubitej śmietanki kremówki 36%
- Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek. Jogurt zmiksuj z serkiem oraz przesianym cukrem pudrem.
- Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
- Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, dodaj do masy jogurtowej i zmiksuj do połączenia razem z puree malinowym.
- Cały czas miksując, dodaj powoli rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Chwilę odstaw do lekkiego stężenia.
- Gotowy krem wyłóż na wypieczone miodowe ciasto, nałóż na krem świeże maliny.
- Zawiń roladę i wstaw do lodówki do stężenia.
Mus miodowy z karmelizowanym ananasem - przepis
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 125 g serka philadelphia
- 80 ml miodu spadziowego
- szczypta soli
- 1 laska wanilii
- 400 ml śmietany 36%
- ½ ananasa
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 100 g masła
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- do dekoracji: rozmaryn, maliny
Sposób przygotowania:
- W misce zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną wydrążone ziarenka z laski wanilii, serek mascarpone, philadelphię, miód i sól - do połączenia.
- W osobnej misce ubij schłodzoną śmietanę na półpłynną konsystencję.
- Wmieszaj w 2 - 3 partiach do bazy serowej.
- Gotowy mus przełóż do pucharków.
- Ananasa obierz ze skóry, usuń twardy środek i pokrój na półplasterki.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj miód i podgrzewaj. Dodaj sok z cytryny i plastry ananasa.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Ananas powinien być miękki, ale nadal jędrny.
- Zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
Zobacz także:
- Turbomiody na odporność. Jak je przygotować?
- Miód na zdrowie: "Działa profilaktycznie". Ile i jak go spożywać?
- Dania z miodem według przepisów Grzegorza Zawieruchy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Dorota Pszczółka - Habdas, Justyna Pszczółka - Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
podziel się: