Turbomiody na odporność. Jak je przygotować?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o wsparcie odporności. Marcin Korczyk, farmaceuta, proponuje czerpać prozdrowotne właściwości z produktów pszczelich. W Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić turbomiody, czyli mikstury na bazie miodu podkręcone pyłkiem pszczelim, pierzgą czy propolisem. Jak je wykonać?

Turbomiody - na co działają?

Kiedy temperatury stają się coraz niższe, a z drzew spadają pierwsze liście, chętnie sięgamy po produkty, które wzmacniają odporność. Zdaniem Marcina Korczyka, farmaceuty i blogera, dobroczynne działanie ma miód. Może być bazą do stworzenia prozdrowotnych mikstur.

- Jest mnóstwo wartościowych składników, które po zmieszaniu z miodem, spowodują, że to będzie turbomiód, taki miód na resorach. Jednocześnie uda nam się przemycić takie produkty, jak pyłek pszczeli, pierzga, przyprawy korzenne, propolis albo liofilizaty owocowe - powiedział Korczyk.

Warto zadbać o to, by miód był dobrej jakości. - Taki prawdziwy miód, nieprzegrzewany, zawiera sporo składników odżywczych, enzymy. Pomaga stymulować odporność, pomaga przy kaszlu i problemach z gardłem. (...) Miód wzbogacony o te naturalne multiwitaminy, jak pyłek pszczeli czy pierzga, będzie działał wzmacniająco w okresach rekonwalescencji. To jest tak naprawdę pszczela multiwitamina - podkreślił farmaceuta.

Przepisy na turbomiody

Turbomiód z pyłkiem pszczelim i pierzgą

Składniki:

  • 50 g pyłku pszczelego
    • 50 g pierzgi
      • 200 ml płynnego miodu
        • Opcjonalnie imbir, cynamon, kardamon

          Prawdziwy miód od września będzie już co najmniej mocno skrystalizowany, czyli twardy. Przed użyciem, odważ do słoika określoną ilość miodu (200 g) i delikatnie podgrzej w kąpieli wodnej - do rozpuszczenia. Ważne, aby pilnować temperatury - w środku słoika z miodem powinna dobić maksymalnie do 40 stopni C. .

          Przygotowanie:

          1. Wyparz i wysusz słoik.
            1. Zmiel lub drobno posiekaj pyłek i pierzgę.
              1. Miód, jeśli jest to konieczne, delikatnie upłynnij w kąpieli wodnej. Najlepiej od razu w słoiku z punktu 1.
                1. Wymieszaj wszystkie składniki. (dla podkręcenia smaku możesz dosypać sproszkowany imbir ok. 3-4 łyżeczek, wtedy mikstura będzie bardzo intensywna w smaku i szczyptę przypraw korzennych)
                  1. Słoik szczelnie zamknij.
                    1. Od czasu do czasu lekko przemieszaj.
                      1. Po 1-3 dniach pyłek i pierzga wyraźnie zmiękną, a mikstura stanie się gęsta.
                        1. Trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu.

                          Ziołomiód/miód korzenny

                          Składniki:

                          • 200g płynnego miodu
                            • Sproszkowane i suche przyprawy (można je zmielić w młynku do kawy albo utrzeć w moździerzu). Po pół łyżeczki albo według uznania: anyż, cynamon cejloński, goździki, kurkuma, imbir, opcjonalnie - odrobina chili.

                              Przygotowanie:

                              1. Wyparz słoik.
                                1. Jeśli jest taka potrzeba, rozpuść miód w kąpieli wodnej.
                                  1. Zmiel przyprawy. Jeśli kupujesz gotowe proszki, zmieszaj je ze sobą.
                                    1. Połącz składniki i wymieszaj.
                                      1. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
                                        1. Od czasu do czasu przemieszaj.

                                          Turbomiód z owocami

                                          Składniki:

                                          • 200 ml miodu
                                            • Od 10 do 30 g liofilizowanych, sproszkowanych owoców. Najlepiej sprawdza się liofilizat z: jagody, maliny, czarnej porzeczki, cytryny

                                              Przygotowanie:

                                              1. Wyparz słoik.
                                                1. Jeśli jest taka potrzeba, rozpuść miód w kąpieli wodnej.
                                                  1. Liofilizaty zmiel lub wymieszaj, jeśli kupujesz gotowe proszki.
                                                    1. Połącz składniki i wymieszaj.
                                                      1. Odstaw na 3-5 dni, żeby mikstura się przegryzła.
                                                        1. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
                                                          1. Od czasu do czasu przemieszaj.

                                                            Turbomiód z propolisem - wersja dla dorosłych bo, propolis jest zwykle na alkoholu

                                                            Składniki:

                                                            • 100 ml miodu
                                                              • 5-10 ml propolisu (nalewki alkoholowej z kitu pszczelego)

                                                                Przygotowanie:

                                                                • Wyparz słoik.
                                                                  • Jeśli jest taka potrzeba, rozpuść miód w kąpieli wodnej.
                                                                    • Połącz miód z propolisem i wymieszaj.
                                                                      • Odstaw na 3-5 dni, żeby mikstura się przegryzła.
                                                                        • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                                                                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Autor: Justyna Piąsta

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: East News/Ola Skowron

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości