zdrowe przepisy

    zdrowe przepisy

    Halloween, czyli pochodzące z Ameryki święto duchów już niebawem. Jakie przekąski przygotować w domu, by nasze dziecko zjadło je chętnie, a przede wszystkim zdrowo? Przedstawiamy wam kilka pomysłów na proste przekąski, które można wykonać w kilka minut.

    Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie przygotowań do zimy. Tak jak kiedyś nasze babcie, tak teraz my, coraz chętniej przygotowujemy domowe przetwory. Zaczyna się właśnie sezon na tanią i pyszną paprykę. Poznaj zatem nasze sposoby na jej marynowanie w słoikach - z warzywami i na słodko.

    Jesień to idealny czas, aby przygotować nie tylko smaczną, ale również zdrową nalewkę. Doskonałą jej bazą są rzadko wykorzystywane w tym celu jabłka. Sprawdź dwa proste przepisy na nalewkę z jabłek krok kroku.

    Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.

    Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.

    Kompot z wiśni z powodzeniem zastąpi nam kolorowe napoje ze sklepu, które - choć dobrze smakują - mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Przygotowany ze świeżych owoców przysmak to sprawdzone źródło witamin, a jego picie podczas upałów pozwala doskonale się orzeźwić i zaspokoić pragnienie. Napój ten świetnie sprawdzi się w roli dodatku do letniego obiadu.

    Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.

    Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Skorzystaj z pomysłów Martyny Chomackiej i przygotuj zdrową granolę, omlet jak suflet, Bahn Mi lub szakszukę. Ekspertka zapewnia, że wszystkie propozycje są niezwykle pyszne i zdradza kilka trików, o których niewiele osób wie.

    Dziecko po ukończeniu 1. roku życia dużo się rusza, eksploruje świat i potrzebuje na to energii. Wzrasta też jego zainteresowanie jedzeniem, różnymi smakami. Jadłospis rocznego dziecka odgrywa wielką rolę w jego prawidłowym rozwoju. Posiłki powinny dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, mineralnych i witamin.

    W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiada o właściwościach witaminy D. Witamina rozpuszcza się w tłuszczach, a w nadmiarze odkłada się w wątrobie. Witaminę D znajdziemy między innymi w tłustych rybach oraz jajkach. Czy samą dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D? Co może powodować niedobór witaminy? I ile miesięcy w roku powinniśmy ją suplementować?

    Nasze złe samopoczucie może wynikać z przesilenia, ale także z niedoborów witamin i minerałów. Nasz duet proponuje potrawy bogate w żelazo - Piotr Kucharski wziął na warsztat mięso, zaś dietetyczka Aneta Łańcuchowska, przygotowuje dania wersji wegetariańskiej. Co Wy na to?

    "Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!

    W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.

    Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!

    Dla Olgi Głębickiej, finalistki konkursu "Gotuj o wszystko", kasza nie jest tylko dodatkiem, ale inspiracją do tego, by przygotować smaczne potrawy. W naszej kuchni Olga przygotowała: tabbouleh z kaszy gryczanej, ziołowe placuszki z kaszy manny, zimową zapiekankę z kaszy jęczmiennej, ciasto cytrynowe z kaszy kukurydzianej i coulis z malin. Skorzystajcie z jej przepisów! Smacznego!

    Czas świąt, a potem sylwestra, to trudny okres dla naszych żołądków. Po pełnym dobrobytu okresie czas na detoks! Bądźcie milsi, niż ostatnio, dla swoich wnętrzności :) i wypróbujcie zbawiennego wpływu na nasz organizm takich produktów jak: pietruszka, mleko migdałowe, pomarańcze i rosół. Smacznego!

    Reni Jusis i jej mała podopieczne przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN wegańską pizzę, zdrowe lody, frytki i naleśniki. Skorztystajecie z ich przepisów!