Poznaj smaki wege DASH w swojej kuchni. Wegetariańskie smakołyki dietetyk Moniki Stromkie-Złomaniec
Sprawdź przepisy dietetyk Moniki Stromkie-Złomaniec z kuchni Dzień Dobry TVN na: paprykę faszerowaną soczewicą i zapiekaną z mozarellą, zupę krem z dyni i kokosowy pudding chia.
W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o wsparcie odporności. Michał Korczyk, farmaceuta, proponuje czerpać prozdrowotne właściwości z produktów pszczelich.
Czas na wiosnę – przepisy na zdrowe koktajle, desery i lody
W sklepach i na bazarach wiosna zadomowiła się na dobre. Półki mienią się kolorami. Warzywa i owoce kuszą zapachami, świeżością i soczystością. To najlepszy czas, by zadbać o zdrowie. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka wiosennych inspiracji. Wejdź w wiosnę z nową energią!
Sałatka z tuńczykiem z sosem z kiszonych pomidorów - przepis Macieja Regulskiego
Popularny trend? Kiszonki! Doskonałe na budowanie odporności. Swoimi innowacyjnymi przepisami na antenie Dzień Dobry TVN podzielił się zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski. Oto przepis na wyjątkową sałatkę z tuńczykiem oraz sosem z kiszonych pomidorów.
Dania niskobudżetowe są popularne nie tylko wśród studentów. Wystarczy kilka złotych i dobry przepis, żeby na stole pojawiło się zdrowe, sycące i smaczne danie. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje pokazała Ola Juszkiewicz, zwyziężczyni 9. edycji programu Masterchef.
Zuza Zak, autorka książki kucharskiej „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie”, powraca z przepysznymi lokalnymi odkryciami. „Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna” to zbiór szerzej nieznanych, tradycyjnych przepisów mieszkańców krajów nadbałtyckich. Zuza podróżowała po Litwie, Łowie i Estonii. Najbardziej interesowała ją kuchnia litewska, ponieważ jej babcia, Halinka, pochodziła z tamtego regionu. Jakie dania przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.
Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób
Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.
Papryka marynowana w słoikach. Sprawdź najlepsze przepisy
Wrzesień to idealny moment na rozpoczęcie przygotowań do zimy. Tak jak kiedyś nasze babcie, tak teraz my, coraz chętniej przygotowujemy domowe przetwory. Zaczyna się właśnie sezon na tanią i pyszną paprykę. Poznaj zatem nasze sposoby na jej marynowanie w słoikach - z warzywami i na słodko.
Jesienna nalewka z jabłek. Proste przepisy na zdrowie
Jesień to idealny czas, aby przygotować nie tylko smaczną, ale również zdrową nalewkę. Doskonałą jej bazą są rzadko wykorzystywane w tym celu jabłka. Sprawdź dwa proste przepisy na nalewkę z jabłek krok kroku.
Zdrowotne właściwości jarzębiny - kiedy ją zbierać i co z niej robić?
Jarzębina to owoc, który kojarzy nam się z jesienią - z ozdobami, takimi jak np. korale czy dodatki do ludzików z kasztanów. Okazuje się jednak także, że jest idealnym dodatkiem do mięs i innych wytrawnych potraw. Poznaj nasze przepisy!
Mirabelka, inaczej śliwa domowa, to owoc niedoceniany we współczesnej kuchni. Jest nieco mniejsza od klasycznej, znanej nam śliwki, ma żółtą barwę i pod kwaśną skórką kryje słodkie bogactwo witamin. Późne lato i wczesna jesień to idealny moment, aby przygotować z niej przepyszne przetwory. Sprawdź nasze przepisy.
Kombucza – czym jest i jak działa napój długowieczności z dalekiego wschodu?
Kombucza (kombucha) to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, na bazie której przygotowuje się leczniczy napój. Substratami do jego produkcji są również: herbata, cukier, ocet winny. Odpowiednia dawka kombuchy poprawia samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu.
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.
Domowy kompot z malin - słodki napój na upały. Jak go ugotować?
Kompot z malin przygotowany samodzielnie to idealny napój na upały. Słodkie i aromatyczne owoce sezonowe zapewniają mu niepowtarzalny smak, a dodatkowo stanowią cenne źródło witamin. Domowy kompot najlepiej smakuje schłodzony, można także przyprawiać go świeżymi ziołami.
Domowy kompot z wiśni - zdrowy dodatek do obiadu i nie tylko. Jak go zrobić?
Kompot z wiśni z powodzeniem zastąpi nam kolorowe napoje ze sklepu, które - choć dobrze smakują - mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Przygotowany ze świeżych owoców przysmak to sprawdzone źródło witamin, a jego picie podczas upałów pozwala doskonale się orzeźwić i zaspokoić pragnienie. Napój ten świetnie sprawdzi się w roli dodatku do letniego obiadu.
Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem
W Polsce ruszył już sezon na truskawki i z radością będziemy się mogli nimi zajadać aż do jesieni. Jak jednak umiejętnie wkomponować te owoce w dania obiadowe, a nie tylko desery? Przychodzimy z pomocą! Oto najlepsze przepisy.
Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
W każde święta większość z nas przygotowuje w domu tradycyjną sałatkę jarzynową i przepis na nią raczej potrzebny nie będzie. Warto jednak urozmaicać wielkanocny stół. Pośród pysznych, ale w dużej mierze dosyć tłustych potraw, idealne będą lekkie sałatki na Wielkanoc. Poznaj sprawdzone przepisy na świąteczne sałatki.
Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień
Śniadanie, obiad, przekąska i kolacja - jak stworzyć idealne menu? Z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska. Poznaj jej przepisy na owsiankę z jagodami, kaszotto z grzybami i dorszem, pieczone warzywa z twarogiem, surówkę z czerwonej kapusty, pastę z dyni do chleba i zielony koktajl.
Postaw na zdrowe święta. Jak mądrze zrobić świąteczne zakupy?
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy chcemy spotkać się z najbliższymi i dobrze zjeść. Smaczne dania powinny być przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Jak je wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas robienia świątecznych zakupów?
Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.
Zdrowe śniadanie i domowa granola. Pyszne dania Martyny Chomackiej
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Skorzystaj z pomysłów Martyny Chomackiej i przygotuj zdrową granolę, omlet jak suflet, Bahn Mi lub szakszukę. Ekspertka zapewnia, że wszystkie propozycje są niezwykle pyszne i zdradza kilka trików, o których niewiele osób wie.
Letnie owoce w diecie rocznego dziecka – na co zwrócić uwagę?
Dziecko po ukończeniu 1. roku życia dużo się rusza, eksploruje świat i potrzebuje na to energii. Wzrasta też jego zainteresowanie jedzeniem, różnymi smakami. Jadłospis rocznego dziecka odgrywa wielką rolę w jego prawidłowym rozwoju. Posiłki powinny dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, mineralnych i witamin.
Cierpisz na bezsenność? Przyczyną może być niedobór witaminy D
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiada o właściwościach witaminy D. Witamina rozpuszcza się w tłuszczach, a w nadmiarze odkłada się w wątrobie. Witaminę D znajdziemy między innymi w tłustych rybach oraz jajkach. Czy samą dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D? Co może powodować niedobór witaminy? I ile miesięcy w roku powinniśmy ją suplementować?
Nasze złe samopoczucie może wynikać z przesilenia, ale także z niedoborów witamin i minerałów. Nasz duet proponuje potrawy bogate w żelazo - Piotr Kucharski wziął na warsztat mięso, zaś dietetyczka Aneta Łańcuchowska, przygotowuje dania wersji wegetariańskiej. Co Wy na to?
Cierpisz na zespół drażliwego jelita? Ta dieta jest dla ciebie!
Daria Ładocha radzi, co powinny uwzględnić w swojej diecie osoby, cierpiące na zespół drażliwego jelita. Jakich pokarmów powinny unikać, a jakie wybierać? Czym jest dieta FODMAP? Skorzystajcie z jej przepisów!
"Para w kuchni" - taki tytuł nosi najnowsza książka kulinarna Macieja i Karoliny Szaciłło, entuzjastów gotowania, których gotowanie właśnie zbliżyło do siebie. To książka nie tylko o kuchni i gotowaniu, ale też o ich wspólnym życiu. Czy wiecie, że na parze można zrobić nawet chleb? Skorzystajcie z ich przepisów na potrawy na parze!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś małżeństwo Kuroniów. Jan i Aneta, którzy sami zostaną wkrótce rodzicami, przygotowali smaczne i bardzo zdrowe potrawy dla kobiet w ciąży. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smoothie, czyli zielona bomba witaminowa, rozgrzewająca zupa oraz zapiekany dorsz z warzywami.
Kuchnia biegającej weganki: tofucznica i chipsy z jarmużu
Dziś w naszej kuchni gościła Joanna Kowalczyk, weganka i miłośniczka biegania po górach. Z połączenia tych obu pasji powstał tzw. bieganizm. Na blogu Joanna dzieli się swoimi dokonaniami i i zamieszcza swoje ulubione przepisy, oczywiście kuchni wegańskiej. W studiu Dzień Dobry TVN biegająca weganka przygotowała kilka popisowych dań, między innymi, zapieczone jabłka, tofucznicę, której smak jest właściwie nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy, warzywne szaszłyki w marynacie, sałatkę z młodego szpinaku i popularne chipsy z jarmużu. Smacznego!