Placki z cukinii są niezwykle proste w przygotowaniu, nawet dla osób bez doświadczenia w kuchni. Wystarczy prosty trik, aby były pyszne i chrupiące nawet następnego dnia.
Dlaczego placuszki z cukinii nie są chrupiące?
Cukinia to warzywo zawierające duże ilości wody. Niepoprawnie przygotowana może sprawić, że potrawy, które będziemy z niej robić staną się miękkie, a czasem nawet lekko surowe w środku. Aby nadać temu daniu chrupkości, wystarczy prosty sposób - pozbycie się nadmiaru wody.
Warzywo przed przygotowaniem placuszków należy dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowaną cukinię łatwiej jest odcisnąć z nadmiaru wody. Dodatkowo można ją posolić i odstawić na pół godziny. Sól jest higroskopijna, dzięki czemu dodatkowo wyciągnie wodę z warzywa - po tym czasie wodę można odlać i dodatkowo odcisnąć.
Innym sposobem jest smażenie na głębokim tłuszczu lub pieczenie. Cukinia przygotowywana w ten sposób nabierze odpowiedniej chrupkości, a dzięki pieczeniu w piekarniku oszczędzimy sobie dodatkowych kalorii, więc placuszki będą fit.
Placuszki powinno się przechowywać w przewiewnym opakowaniu, w którym nie będzie zbierała się para wodna. Do lodówki powinny być wkładane dopiero wtedy, kiedy wystygną. Przed ponownym odgrzaniem placuszki powinno się ponownie odcisnąć z wody. Odgrzewać najlepiej ponownie podsmażyć na patelni, ale o połowę krócej, lub w piekarniku z włączonym wentylatorem.
Chrupiące placuszki z cukinii - przepis krok po kroku
Składniki:
- cukinia - 1 duża,
- cebula - 1 mała,
- mąka - 45 g,
- jajko - 1,
- sól, pieprz, majeranek, bazylia,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zasypać ją łyżeczką soli i odstawić na 30 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Sok z cebuli i cukinii o odsączyć papierowym ręcznikiem.
- Warzywa wymieszać z rozbełtanym jajkiem, mąką i przyprawami.
- Na patelni rozgrzać olej i nakładać po łyżce masy. Smażyć 3-4 minuty na stronę.
- Usmażone osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju.
Placuszki można również piec w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 100 stopni Celsjusza, na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną olejem wykładać masę i piec przez 20 minut.
Smacznego!
Zobacz wideo: Dyniowe love!
Zobacz także:
- Kabaczek i cukinia. Czy to jest to samo warzywo? Znamy odpowiedź
- Pyszne dania z cukinii – inspiracje idealne na letnie dni
- Cukinia – pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu!
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Tatiana Volgutova/Getty Images