Dorsz w gąskach
Składniki na dorsza w gąskach:
- 400 g gąsek
- 200 g cebuli
- kminek mielony
- cząber
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- 50 ml oleju
- 500 g pomidorów polskich dojrzałych
Dorsz:
- 600 g polędwica z dorsza
- masło klarowane do smażenia
- pieprz i sól do smaku
- pęczek koperku
Jak przygotować dorsza w gąskach:
Cebulę kroimy w kostkę grubszą i przesmażamy na niedużej ilości oleju. Aby cebula była dobrze skarmelizowana a nie gorzka, posypujemy ją cukrem. W trakcie smażenia podlewamy niedużą ilością wody. Kiedy tylko cebula będzie miękka, dodajemy oczyszczone gąski. Dusimy razem ok. 10 minut i dodajemy zmiksowane pomidory. Dusimy do odparowania. Sosem zalewamy dorsza i ponownie zapiekamy.
Polędwicę z dorsza dzielimy na porcje jakie nam będą potrzebne. Oprószamy solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażymy na maśle klarowanym z każdej strony po 2-3 minuty.
Kanie w zupie na flaczki przerobione
Składniki na kanie w zupie:
- kilka kani
- olej rzepakowy
- włoszczyzna
- 3 cebule
- opakowanie pasty paprykowej ostrej
- 3 papryki czerwone
- imbir mielony
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- lubczyk
- natka pietruszki
- duży okrągły bochenek chleba
- 100 g sera dojrzewającego
Jak przygotować kanie w zupie:
Na oleju przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Kanie skrapiamy olejem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika blaszkami do góry. Zapiekamy do momentu, aż blaszki będą się stawały lekko brązowe. Najlepiej w 150 st. C przez około 20 minut. Po upieczeniu kanie rwiemy na paski, dodajemy do przesmażonej cebuli, dodajemy przyprawy i wszystko razem smażymy kilka minut. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny. Do rondla do którego przełożyliśmy cebulę z kaniami dodajemy bulion do uzyskania właściwej konsystencji. Paprykę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, do momentu, aż skórka stanie się przyrumieniona. Po upieczeniu paprykę umieszczamy w zimnej wodzie, chwilę odczekujemy i obieramy ze skóry. Podobnie jak kanie, papryki targamy na paski, wrzucamy do naszej zupy, jeszcze pasta paprykowa, natka pietruszki i zupa gotowa. Najlepiej podawać ją jak żurek w chlebku posypaną serem dojrzewającym.
Kurki brązowe smażone z jaśkiem w śmietanie
Składniki na kurki z jaśkiem w śmietanie:
- 200 g kurek brązowych, pomarańczowych
- 500 g młodej fasoli Jaś
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- cząber
- kminek
- pieprz
- sól
- świeży majeranek
- natka pietruszki
- szczypiorek
- masło klarowane do smażenia
- czerwona porzeczka
Jak przygotować kurki z jaśkiem w śmietanie:
Młodego Jasia wrzucamy do wody z dodatkiem soli i gotujemy do momentu, aż stanie się miękki. Ugotowany odcedzamy. Szczypiorek przesmażamy na oleju kilka sekund, dodajemy Jaśka i zalewamy śmietanką. Gotujemy do momentu, aż śmietanka odparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu. Kurki smażymy na maśle klarowanym i wysypujemy na Jaśka. Wszystko posypujemy natką pietruszki.
Rydze i szmaciak z panierowanymi ziemniakami
Składniki na rydze i szmaciak z panierowanymi ziemniakami:
- rydze - najlepiej świeże
- trochę szmaciaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 g masła ekstra
- pieprz czarny
- sól
- natka pietruszki
- koperek
- ziemniaki małe gotowane
- 2 jajka
- 80 g sera tartego dojrzewającego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
- czarna porzeczka
Jak przygotować rydze i szmaciak z panierowanymi ziemniakami:
Naszą zabawę z daniem rozpoczynamy od zrobienia ciasta o dość gęstej konsystencji z jajek, mąki, soli oraz sera i koperku. Olej rozgrzewamy i kiedy tylko będzie gorący, maczamy całe ziemniaczki w cieście i wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy niczym frytki i osuszamy na ręczniku papierowym. Rydze smażymy na maśle klarowanym, podobnie szmaciaka, szmaciaka zdejmujemy, a do rydzów dodajemy masło ekstra. Powstaje sos nieco mleczny, jeszcze natka pietruszki. Rydze podajemy z ziemniakami panierowanymi i sporą ilością natki pietruszki. Dla kontrastu sugeruję owoce porzeczki czarnej.
Zobacz także:
- Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy
- Sernik z morelami i ciasto drożdżowe z kurczakiem. Pyszne dania na piątek trzynastego
- Drugie śniadanie do szkoły. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN