Schab z winogronami
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 300 g łopatki wieprzowej
- musztarda francuska
- 300 g winogron bezpestkowych zielonych
- 600 g winogron ciemnych ogrodowych polskich
- 3 szt. cebuli
- goździki, sól, pieprz czarny, kminek
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- szczypiorek, natka pietruszki
Jak przygotować schab z winogronami?
- Schab rozkrawamy na tzw. książkę z dwóch stron, otrzymując duży płat mięsa. Rozklepujemy jak klasyczny gigantyczny kotlet schabowy.
- Jedną cebulę kroimy i przesmażamy na miękko, a następnie mielimy wraz z mięsem. Tak przygotowany farsz łączymy z musztardą francuską do smaku, pieprzem, solą, tłuczonymi goździkami i natką pietruszki. Na koniec dodajemy winogrona zielone.
- Wszystko razem mieszamy i wykładamy na mięso, zwijamy roladę.
- Cebulę pozostałą kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju, mięso podobnie.
- Mięso zalewamy wodą lub bulionem i pieczemy w piekarniku około 1 godziny.
- Winogrona ciemne wrzucamy na patelnię, dodajemy miód, ocet jabłkowy, szczypiorek i na koniec masło. Sos wraz z gronami winogron wylewamy na upieczony schab.
Naleśniki czekoladowe z kremem orzechowym i winogronami
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 50 g cukru wanilinowego
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- 200 g czekolady białej
- 200 g orzechów laskowych prażonych
- 200 g śmietanki 36%
- 400 g winogron kolorowych
- cynamon
- masło
- cukier trzcinowy
Jak przygotować naleśniki czekoladowe z kremem orzechowym i winogronami?
- Białka ubijamy z solą i cukrem wanilinowym.
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka, ubijamy dalej, dodajemy mleko i wodę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem, na koniec mąkę z solą.
- Z ciasta wysmażamy naleśniki, ale nieco grubsze, gdyż pamiętajmy - to ciasto jest ciastem puszystym.
- Orzechy miksujemy w malakserze, łączymy z rozpuszczoną czekoladą i śmietanką. lekko schładzamy.
- Naleśniki smarujemy kremem.
- Winogrona pieczemy polane masłem, posypane cynamonem, cukrem trzcinowym podobnie jak w przepisie na tartę.
Ciasto z serem pleśniowym, zielonym sosem z natki pietruszki, pieczonymi winogronami
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki
- 300 ml mleka
- 200 ml oleju
- 150 ml wody
- 80 g drożdży
- sól
Przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 12 porcji, z każdej przygotowujemy okrągłe kulki. Do każdej dajemy porcję farszu.
Składniki na farsz:
- 400 g sera pleśniowego lazur
- 200 g twarogu solankowego
Oba sery mieszamy na jedną masę, porcjujemy jako farsz do bułeczek. gotowe bułeczki układamy w okrągłej tortownicy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i pieczemy następnie w piekarniku w temp. 190 stopni około 15 minut. upieczone, jeszcze gorące od razu polewamy zielonym sosem z natki pietruszki.
Składniki na zielony sos:
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- olej rzepakowy dla konsystencji
- skórka z cytryny
- 100 g słonecznika
- 50 g sera dojrzewającego (parmezan, bursztyn tarty)
Słonecznik miksujemy z natką pietruszki powoli dodajemy olej do konsystencji i na koniec ser dojrzewający.
Składniki na polewę z winogron:
- 300 g winogron ciemnych
- 2 łyżki miodu
Winogrona przesmażamy na samym miodzie i wykładamy na ciasto.
Cotta maślankowa z winogronami
Składniki:
- 1 l maślanki
- 500 ml śmietanki 36%
- 20 g żelatyny
- 120 g cukru
- 2 szt cukru wanilinowego
- 1 kg winogron czarnych ogrodowych lub mołdawskich
- 100 g cukru trzcinowego
Jak przygotować cottę maślankową z winogronami?
- Połowę winogron gotujemy z dodatkiem cukru trzcinowego, do momentu aż odparuje sos.
- Wszystko miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko. Szklankę tego cudu odlewamy.
- Śmietankę podgrzewamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy maślankę, mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. oczywiście odmierzoną porcję sosu również. Mieszamy i rozlewamy do naczyń. Wstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem polewamy pozostałym sosem i dekorujemy owocami winogron.
Zobacz także:
- Ziemniaczana kuchnia Katarzyny i Zofii Pilitowskich
- Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy
- Pyszne dania z pięknym wnętrzem: kurczak nadziewany i rolada z biszkoptów. Przepisy zwycięzcy "Masterchefa"
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Kamila Glińska, Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online