Winogrona w roli głównej. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Andrzej Polan
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN królowały winogrona. Andrzej Polan zaprezentował przepisy na potrawy słodkie i wytrawne, w których jednym z najważniejszych składników są właśnie winogrona. Sprawdź, jak je przygotować.

Schab z winogronami

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • musztarda francuska
  • 300 g winogron bezpestkowych zielonych
  • 600 g winogron ciemnych ogrodowych polskich
  • 3 szt. cebuli
  • goździki, sól, pieprz czarny, kminek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek, natka pietruszki

Jak przygotować schab z winogronami?

  1. Schab rozkrawamy na tzw. książkę z dwóch stron, otrzymując duży płat mięsa. Rozklepujemy jak klasyczny gigantyczny kotlet schabowy.
  2. Jedną cebulę kroimy i przesmażamy na miękko, a następnie mielimy wraz z mięsem. Tak przygotowany farsz łączymy z musztardą francuską do smaku, pieprzem, solą, tłuczonymi goździkami i natką pietruszki. Na koniec dodajemy winogrona zielone.
  3. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na mięso, zwijamy roladę.
  4. Cebulę pozostałą kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju, mięso podobnie.
  5. Mięso zalewamy wodą lub bulionem i pieczemy w piekarniku około 1 godziny.
  6. Winogrona ciemne wrzucamy na patelnię, dodajemy miód, ocet jabłkowy, szczypiorek i na koniec masło. Sos wraz z gronami winogron wylewamy na upieczony schab.

Naleśniki czekoladowe z kremem orzechowym i winogronami

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
  • 200 g czekolady białej
  • 200 g orzechów laskowych prażonych
  • 200 g śmietanki 36%
  • 400 g winogron kolorowych
  • cynamon
  • masło
  • cukier trzcinowy

Jak przygotować naleśniki czekoladowe z kremem orzechowym i winogronami?

  1. Białka ubijamy z solą i cukrem wanilinowym.
  2. Czekoladę rozpuszczamy z masłem.
  3. Do ubitych białek dodajemy żółtka, ubijamy dalej, dodajemy mleko i wodę oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem, na koniec mąkę z solą.
  4. Z ciasta wysmażamy naleśniki, ale nieco grubsze, gdyż pamiętajmy - to ciasto jest ciastem puszystym.
  5. Orzechy miksujemy w malakserze, łączymy z rozpuszczoną czekoladą i śmietanką. lekko schładzamy.
  6. Naleśniki smarujemy kremem.
  7. Winogrona pieczemy polane masłem, posypane cynamonem, cukrem trzcinowym podobnie jak w przepisie na tartę.

Ciasto z serem pleśniowym, zielonym sosem z natki pietruszki, pieczonymi winogronami

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki
  • 300 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 150 ml wody
  • 80 g drożdży
  • sól

Przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 12 porcji, z każdej przygotowujemy okrągłe kulki. Do każdej dajemy porcję farszu.

Składniki na farsz:

  • 400 g sera pleśniowego lazur
  • 200 g twarogu solankowego

Oba sery mieszamy na jedną masę, porcjujemy jako farsz do bułeczek. gotowe bułeczki układamy w okrągłej tortownicy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i pieczemy następnie w piekarniku w temp. 190 stopni około 15 minut. upieczone, jeszcze gorące od razu polewamy zielonym sosem z natki pietruszki.

Składniki na zielony sos:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • olej rzepakowy dla konsystencji
  • skórka z cytryny
  • 100 g słonecznika
  • 50 g sera dojrzewającego (parmezan, bursztyn tarty)

Słonecznik miksujemy z natką pietruszki powoli dodajemy olej do konsystencji i na koniec ser dojrzewający.

Składniki na polewę z winogron:

  • 300 g winogron ciemnych
  • 2 łyżki miodu

Winogrona przesmażamy na samym miodzie i wykładamy na ciasto.

Cotta maślankowa z winogronami

Składniki:

  • 1 l maślanki
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 20 g żelatyny
  • 120 g cukru
  • 2 szt cukru wanilinowego
  • 1 kg winogron czarnych ogrodowych lub mołdawskich
  • 100 g cukru trzcinowego

Jak przygotować cottę maślankową z winogronami?

  1. Połowę winogron gotujemy z dodatkiem cukru trzcinowego, do momentu aż odparuje sos.
  2. Wszystko miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko. Szklankę tego cudu odlewamy.
  3. Śmietankę podgrzewamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy maślankę, mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. oczywiście odmierzoną porcję sosu również. Mieszamy i rozlewamy do naczyń. Wstawiamy do lodówki.
  4. Przed podaniem polewamy pozostałym sosem i dekorujemy owocami winogron.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

podziel się:

Pozostałe wiadomości