Pumpkin spice latte to kawowy hit jesieni. Jak przygotować je samodzielnie w domu?

Kawa dyniowa
Pumpkin spice latte. Przepis na kawowy hit jesieni. Sprawdź, jak przygotować go w domu
Źródło: Saschanti/GettyImages
Jesień dopiero się rozpoczęła, ale już teraz wokół nas pojawia się coraz więcej dyń. Dyniowe ciasteczka, dyniowe kluseczki, a nawet dyniowe kosmetyki to prawdziwe hity ostatnich lat. A to oznacza, że nie może zabraknąć również dyniowej kawy, czyli pumpkin spice latte. Jak ją przygotować samodzielnie? Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20221031_Kuchnia_REP
Dynia – królowa jesieni i Halloween
Źródło: Dzień Dobry TVN

Pumpkin spice latte - kawowy hit jesieni

Pumpkin spice latte to kawowy hit jesieni już od kilku sezonów. Napój wymyślony w USA pokochali także Polacy. W wielu kawiarniach już na początku września dostępne są różne warianty korzennej kawy. Jeśli jednak nie macie ochoty wychodzić z domu, możecie przygotować taki deser w zaciszu własnego mieszkania. Nie tylko osłodzi wam dzień, ale także skutecznie rozgrzeje.

Kawa dyniowa - brzmi nieco dziwnie? Bez obaw. Tajemnicą oryginalnej receptury jest specjalny syrop wykonany na bazie wanilii i dyniowego puree. Dla prawdziwych smakoszy słodkości polecamy udekorować kawę bitą śmietaną, a także posypać płatkami białej czekolady.

Pumpkin spice latte – przepis

Zdradzamy przepis na kultową kawę o smaku dyni. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się smakiem jesieni. 

Składniki:

  • 1 espresso
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki puree z upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jak przygotować pumpkin spice latte?

  1. Wodę wlej do garnka, gotuj przez 5 minut z przyprawami oraz ekstraktem waniliowym. Miksturę odstaw na 15 minut, a następnie przecedź przez sitko. W ten sposób uzyskasz syrop.
  2. Do syropu dodaj mleko i mieszaj aż do połączenia. Mieszankę można dosłodzić cukrem waniliowym bądź syropem klonowym. Do płynu dodaj puree z dyni i zmiksuj.
  3. Gotowy płyn przelej do szklanki z kawą. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, cynamonem i czekoladą.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości