Jak zrobić muffinki waniliowe? Przepis na waniliowe muffinki z czekoladą i budyniem

Muffiny
Muffiny
Pyszne muffinki waniliowe możesz przygotować w niecałe 40 minut. To szybki deser, który wymaga minimalnej ilości składników, zawsze dostępnych pod ręką. Niespodziewani goście albo nagła ochota na coś słodkiego nie będą już kłopotem. Sprawdź, jak zrobić muffinki waniliowe z kawałkami czekolady lub z dżemem.

Muffinki waniliowe przygotowuje się poprzez dodanie do klasycznego przepisu co najmniej jednego opakowania cukru waniliowego. W przypadku większych ilości opakowań, cukier waniliowy może zastąpić substancję słodzącą, występującą w przepisie, np. miód czy ksylitol. Dla prawdziwie waniliowego smaku można wykorzystać również laskę wanilii, dostępną w supermarketach i niektórych osiedlowych sklepach. Jest to najbardziej aromatyczna wersja babeczek waniliowych . Poznaj przepis na muffinki waniliowe i sposoby na podkręcenie tradycyjnego smaku wypieków, dzięki którym taki deser nigdy Ci się nie znudzi.

Czekoladowe muffinki waniliowe – przepis bazowy

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania około 15 muffinek:

  • 180 g mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ szklanki oleju,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • tabliczka gorzkiej czekolady, ewentualnie czekolady deserowej lub białej (jeśli przygotowujesz muffinki waniliowe z czekoladą ).

Sposób przygotowania muffinek:

Suche składniki dokładnie przesiej i umieść w jednej dużej misce. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodaj mleko i olej, wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Laskę wanilii oczyść z ziarenek i przesyp je do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki suche i mokre. Mieszaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni, przygotuj silikonowe lub papierowe foremki na muffinki i rozlej do nich ciasto. Włóż babeczki do nagrzanego piekarnika, wyciągnij po upływie 20 minut.

W podobny sposób możesz przygotować także muffinki waniliowe z kawałkami czekolady . Najszybszą metodą jest podzielenie tabliczki czekolady na kostki i włożenie ich do surowego ciasta rozłożonego do foremek tak, aby w całości znajdowały się pod masą. Dzięki temu czekolada się nie przypali na wierzchu, ale będzie mogła rozpuścić się w środku. Jeśli tak upieczone babeczki podaje się jeszcze na ciepło, to czekolada wprost z nich wypływa. Całość smakuje przepysznie, a roztopiona czekolada sprawia, że chce się sięgać po kolejne sztuki muffinek. Innym sposobem jest posiekanie czekolady na drobne kawałki i wymieszanie ich z surowym ciastem przed pieczeniem.

Przepis na muffinki waniliowe z budyniem

Z powyższego przepisu możesz przygotować również muffinki waniliowe z budyniem , który kupisz w sklepie. Przygotuj go według wskazówek na opakowaniu, a po ostygnięciu dodaj do foremek wypełnionych surowym ciastem na ½ wysokości. Następnie z wierzchu każdej muffinki wlej jeszcze po jednej łyżce masy. Tak przygotowane muffinki włóż do piekarnika i ciesz się nowym smakiem tradycyjnego wypieku. Puszyste muffinki waniliowe , jakie można upiec na podstawie tego przepisu, przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To przepis nieco bardziej czasochłonny niż jego wersja z czekoladą, ale ostateczny efekt jest tego wart.

Muffinki waniliowe – co jeszcze dodać do bazy?

Podstawowy przepis na waniliowe babeczki jest jednym z najpopularniejszych wśród deserów tego typu. Nic dziwnego, ponieważ już w swojej bazowej wersji smakuje wyśmienicie. Żeby upiec pyszne muffinki waniliowe , nie potrzebujesz wielu składników.

Klasyczne babeczki mogą być naprawdę smaczne i nie musisz ich ulepszać. Ale jeśli już znudzi Ci się przygotowywanie stale tego samego przepisu, możesz spróbować go zmodyfikować poprzez dodanie do niego dowolnych orzechów, pokrojonych owoców lub bakalii. Szybkie i proste muffinki waniliowe przygotujesz także, dekorując ciasto lukrem domowej roboty, posypką ze sklepu lub świeżo startą skórką z cytryny lub pomarańczy.

Dobrą opcją dla podkręcenia smaku jest wypróbowanie przepisu na muffinki waniliowe z dżemem i kakao . Wystarczą dwie łyżki naturalnego kakao, aby delikatnie zmienić smak ciasta i jego kolor. Dżem można dodać do babeczek w taki sam sposób, w jaki dodaje się budyń (czyli do surowego ciasta między dwie jego warstwy) lub wprowadzić do środka upieczonej już muffinki przy użyciu strzykawki cukierniczej. Możliwości modyfikowania przepisu na muffinki waniliowe jest naprawdę sporo, dlatego nie bój się testować nowych kombinacji składników. Kto wie, może odkryjesz nowe, oryginalne smaki, które staną się Twoim ulubionym połączeniem nie tylko w muffinkach?

Zobacz wideo:

Zdrowe przepisy bez cukru
Zdrowe przepisy bez cukru

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości