Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

Ciasto popapraniec
Catherine Falls Commercial/Getty Images
Źródło: Moment RF
Ciasto o nazwie na co dzień kojarzonej z czymś zupełnie innym jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Popapraniec ma w sobie wszystko — i chyba stąd ta oryginalna nazwa. Składa się z trzech różnych biszkoptów, masy budyniowej, kwaśnego dżemu i czekoladowej polewy. Takie połączenie to świetny pomysł na deser łączący wiele smaków. Sprawdź przepis i sposób przygotowania popaprańca krok po kroku.

Na zrobienie trzech biszkoptów: kokosowego, kakaowego i makowego potrzebnych będzie sporo składników. Do tego dochodzi jeszcze masa biszkoptowa, polewa i inne dodatki. Dlatego wszystko podzielone jest na części, tak aby przygotowanie popapranego ciasta było, jak najwygodniejsze.

Biszkopt do ciasta popapraniec

Potrzebna będzie duża forma do pieczenia o wymiarach ok. 35x 24cm.

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki suchego maku

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli robimy biszkopt bez proszku do pieczenia, wtedy do mąki pszennej można dodać pół szklanki mąki ziemniaczanej.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać przez kilka minut na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
  3. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy jajecznej.
  4. Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą szpatułką.
  5. Gotowe, wymieszane ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.
  6. Trzy różne ciasta wykładać na przemian do formy - można robić łyżką kleksy, mogą być nawet 2 warstwy.
  7. Dla dodatkowego udziwnienia można ciasta jeszcze trochę "popaprać" między sobą za pomocą wykałaczki.
  8. Biszkopt do popaprańca piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, w opcji góra - dół. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Tylko pod koniec i sprawdzać do tzw. suchego patyczka.
  9. Upieczony biszkopt wystudzić, a potem przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.

Mamy już najbardziej czasochłonny biszkopt, to teraz pora na resztę popaprańca!

Masa budyniowa do ciasta popapraniec

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po ok. 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g masła w temp. pokojowej

Sposób przygotowania:

  1. 2 szklanki mleka z cukrem zagotować.
  2. Pozostałą szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami w proszku i dodać do gotującego się cukrowego mleka. Należy dobrze mieszać, najlepiej trzepaczką, aby nie powstawały grudki.
  3. Gotować chwilę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy, gorący budyń zdjąć z palnika i przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu nie powstanie na nim kożuch. I tak pozostawić do ostygnięcia.
  4. Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na kremową masę. Miksując, dodawać stopniowo zupełnie przestudzony budyń. Budyniowa masa do popaprańca gotowa!

Polewa czekoladowa do ciasta popapraniec

Składniki:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g słodkiej śmietanki 30- 36% (powinna być płynna)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać.
  2. Śmietanę zagotować, od razu ściągnąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę.
  3. Odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, czekoladowa masa.

Poza biszkoptem, masą budyniową i polewą czekoladową potrzebny będzie jeszcze intensywny w smaku, najlepiej kwaśny dżem - np. porzeczkowy, około 300 g. Inną opcją jest domowy mus z truskawek, do którego nie dajemy cukru.

Ciasto popapraniec - połączenie wszystkich składników krok po kroku

  1. Połowę masy budyniowej rozłożyć na jednym, dolnym blacie ciasta.
  2. Na niej rozsmarować ⅔ dżemu.
  3. Położyć kolejny blat i wyłożyć masę budyniową. Na to kleksami wyłożyć resztę dżemu i delikatnie je rozsmarować.
  4. Chłodną polewę czekoladową wylać na ciasto, robiąc popaprane esy floresy. Można je też posypywać wiórkami, migdałami, orzechami, etc.
  5. Popaprańca wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  6. Jeść, częstować innych, cieszyć się - jest pyszne!

Zobacz też:

Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem

Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego

Mochi - japoński przysmak. Przepisy na mochi klasyczne, z truskawkami, z zieloną herbatą

Zobacz video: Wypieki z budyniem

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości