Na zrobienie trzech biszkoptów: kokosowego, kakaowego i makowego potrzebnych będzie sporo składników. Do tego dochodzi jeszcze masa biszkoptowa, polewa i inne dodatki. Dlatego wszystko podzielone jest na części, tak aby przygotowanie popapranego ciasta było, jak najwygodniejsze.
Biszkopt do ciasta popapraniec
Potrzebna będzie duża forma do pieczenia o wymiarach ok. 35x 24cm.
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki suchego maku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli robimy biszkopt bez proszku do pieczenia, wtedy do mąki pszennej można dodać pół szklanki mąki ziemniaczanej.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać przez kilka minut na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
- Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej, puszystej masy jajecznej.
- Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i mieszać delikatnie drewnianą szpatułką.
- Gotowe, wymieszane ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak.
- Trzy różne ciasta wykładać na przemian do formy - można robić łyżką kleksy, mogą być nawet 2 warstwy.
- Dla dodatkowego udziwnienia można ciasta jeszcze trochę "popaprać" między sobą za pomocą wykałaczki.
- Biszkopt do popaprańca piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, w opcji góra - dół. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia! Tylko pod koniec i sprawdzać do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt wystudzić, a potem przekroić na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Mamy już najbardziej czasochłonny biszkopt, to teraz pora na resztę popaprańca!
Masa budyniowa do ciasta popapraniec
Składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po ok. 40 g)
- 3 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 250 g masła w temp. pokojowej
Sposób przygotowania:
- 2 szklanki mleka z cukrem zagotować.
- Pozostałą szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami w proszku i dodać do gotującego się cukrowego mleka. Należy dobrze mieszać, najlepiej trzepaczką, aby nie powstawały grudki.
- Gotować chwilę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy, gorący budyń zdjąć z palnika i przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu nie powstanie na nim kożuch. I tak pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie miękkie masło utrzeć mikserem na kremową masę. Miksując, dodawać stopniowo zupełnie przestudzony budyń. Budyniowa masa do popaprańca gotowa!
Polewa czekoladowa do ciasta popapraniec
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g słodkiej śmietanki 30- 36% (powinna być płynna)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać.
- Śmietanę zagotować, od razu ściągnąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę.
- Odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, czekoladowa masa.
Poza biszkoptem, masą budyniową i polewą czekoladową potrzebny będzie jeszcze intensywny w smaku, najlepiej kwaśny dżem - np. porzeczkowy, około 300 g. Inną opcją jest domowy mus z truskawek, do którego nie dajemy cukru.
Ciasto popapraniec - połączenie wszystkich składników krok po kroku
- Połowę masy budyniowej rozłożyć na jednym, dolnym blacie ciasta.
- Na niej rozsmarować ⅔ dżemu.
- Położyć kolejny blat i wyłożyć masę budyniową. Na to kleksami wyłożyć resztę dżemu i delikatnie je rozsmarować.
- Chłodną polewę czekoladową wylać na ciasto, robiąc popaprane esy floresy. Można je też posypywać wiórkami, migdałami, orzechami, etc.
- Popaprańca wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Jeść, częstować innych, cieszyć się - jest pyszne!
Zobacz też:
Truskawki nie tylko na słodko. Wypróbuj je w daniach obiadowych z kurczakiem i łososiem
Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego
Mochi - japoński przysmak. Przepisy na mochi klasyczne, z truskawkami, z zieloną herbatą
Zobacz video: Wypieki z budyniem
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF