Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis

photo_8920928
Sernik – dobro
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wydawać się może, że serniki, te na ciepło i zimno, to jedne z najprostszych do zrobienia deserów. Często jednak sernik po upieczeniu opada i nie wiemy, dlaczego tak się dzieje. Poza dobrym przepisem istotna jest jakość składników i zasady postępowania z nimi. Zobacz, jak upiec idealny sernik na święta wielkanocne i nie tylko.

Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmujemy je z lodówki co najmniej 1,5h przed rozpoczęciem sernikowych prac.

Twaróg do sernika idealnego

Dobry twaróg to podstawa idealnego sernika! Powinien być tłusty lub półtłusty. Jeśli mamy akurat chudy, można, a nawet trzeba, „dotłuścić” go masłem. Nie może być też kwaśny. Nie chcemy kwaśnego sernika. Ani takiego z grudami. Dlatego twaróg mielimy co najmniej 2 razy. Jeśli jesteśmy niezwykle zaangażowani i nigdzie nam się nie spieszy, to nawet 3. Co prawda na rynku jest sporo gotowych twarogów sernikowych "z wiaderka", które mogą skrócić i ułatwić cały proces. Niestety ich jakość często bywa wątpliwa. Oczywiście można trafić na dobry - ważne, by miał zwartą strukturę i możliwe najmniej ulepszaczy.

Jajka do sernika idealne

Dobrej jakości, od dobrze karmionych kur. Właściwa sernikowa proporcja to 3 jajka na pół kg twarogu. Bardzo ważna jest wspomniana wcześniej temperatura pokojowa.

Łączenie składników sernika

Im krócej, tym lepiej. Im dłużej napowietrzamy, tym bardziej sernik będzie opadał w trakcie pieczenia. Dlatego też miksujemy masę na najniższych obrotach lub mieszamy ręcznie.

Pieczenie sernika. W jakiej temperaturze?

Temperatura pieczenia sernika - lepiej za niska niż zbyt wysoka. W zależności od przepisu, podaje się 150-170 stopni. Niektórzy pieką nawet w 120-130, ale wiąże się to z dłuższym czasem oczekiwania na nasz deser (cierpliwość popłaca!). Pieczenie sernika w wysokiej temperaturze często powoduje utworzeniem się górki, a później, po wyjęciu z piekarnika, jej opadnięcie. To właśnie tego zjawiska chcemy uniknąć. W niższej temperaturze masa będzie ścinała się wolniej, ale za to równomiernie. Poza tym, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!

Dobrym sposobem na jeszcze lepszy sernik jest tzw. „kąpiel wodna”. Polega na postawieniu na dole piekarnika żaroodpornego naczynia z wodą lub umieszczeniu blachy z sernikiem w większej formie. Oczywiście również wypełnionej wodą. To zapewnia deserowi odpowiednią wilgotność, elastyczność i zapobiega pęknięciom.

Studzenie sernika

Bez względu na to, jaką temperaturę wybraliśmy dla naszego sernika – musi być studzony stopniowo! Po upieczeniu wyłączmy piekarnik i zostawmy sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie uchylajmy je coraz bardziej, w kilkuminutowych odstępach. To również zapobiega pękaniu i opadaniu serniczka.

Gdy wszystko już wiemy, możemy wreszcie zacząć robienie serniczka.

Przepis na sernik, który nie opada

Składniki na sernik, który nie opada

  • 1 kg twarogu
  • 200 g masła
  • 200-250 g drobnego cukru (w zależności jaki poziom słodkości nas interesuje)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
  • aromat waniliowy
  • opcjonalnie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa itd.

Sposób przygotowania sernika:

  1. W misce/misie miksera rozcieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy „rozbełtane” jajka, aromat i delikatnie, krótko miksujemy. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej delikatnie ucierając. Dodajemy skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną) i krótko miksujemy.
  2. Jeśli mamy ochotę, dodajemy jakiś dodatek.
  3. Pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 – 25 cm, przez około 60 minut (lub dłużej) w temperaturze 150 - 170°C (lub niższej). Po upieczeniu studzimy zgodnie z opisanymi wcześniej zasadami.

To może być wszystko. Potem trzymamy sernik w lodówce, można go też bez obaw mrozić. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie sernika bez spodu, to go zróbmy. W zależności od tego, na co mamy ochotę, może być herbatnikowy (jak ten z przepisu poniżej), z kruchego ciasta, biszkoptów, brownie, itd.

Przepis na spód z herbatników do sernika

Składniki na spód z herbatników:

  • 250g herbatników (2,5 małej paczki)
  • 100g masła
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania spodu z herbatników:

Masło rozpuszczamy. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wałkiem. Łączymy je z masłem. Masę herbatnikową przekładamy do tortownicy i uklepujemy dłonią. Wkładamy do lodówki, na co najmniej 15 minut celem stwardnienia. Spód gotowy. Można wylać nań masę sernikową i piec sernik ze spodem z herbatników, który nigdy nie opada!

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości