Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego wyjmujemy je z lodówki co najmniej 1,5h przed rozpoczęciem sernikowych prac.
Twaróg do sernika idealnego
Dobry twaróg to podstawa idealnego sernika! Powinien być tłusty lub półtłusty. Jeśli mamy akurat chudy, można, a nawet trzeba, „dotłuścić” go masłem. Nie może być też kwaśny. Nie chcemy kwaśnego sernika. Ani takiego z grudami. Dlatego twaróg mielimy co najmniej 2 razy. Jeśli jesteśmy niezwykle zaangażowani i nigdzie nam się nie spieszy, to nawet 3. Co prawda na rynku jest sporo gotowych twarogów sernikowych "z wiaderka", które mogą skrócić i ułatwić cały proces. Niestety ich jakość często bywa wątpliwa. Oczywiście można trafić na dobry - ważne, by miał zwartą strukturę i możliwe najmniej ulepszaczy.
Jajka do sernika idealne
Dobrej jakości, od dobrze karmionych kur. Właściwa sernikowa proporcja to 3 jajka na pół kg twarogu. Bardzo ważna jest wspomniana wcześniej temperatura pokojowa.
Łączenie składników sernika
Im krócej, tym lepiej. Im dłużej napowietrzamy, tym bardziej sernik będzie opadał w trakcie pieczenia. Dlatego też miksujemy masę na najniższych obrotach lub mieszamy ręcznie.
Pieczenie sernika. W jakiej temperaturze?
Temperatura pieczenia sernika - lepiej za niska niż zbyt wysoka. W zależności od przepisu, podaje się 150-170 stopni. Niektórzy pieką nawet w 120-130, ale wiąże się to z dłuższym czasem oczekiwania na nasz deser (cierpliwość popłaca!). Pieczenie sernika w wysokiej temperaturze często powoduje utworzeniem się górki, a później, po wyjęciu z piekarnika, jej opadnięcie. To właśnie tego zjawiska chcemy uniknąć. W niższej temperaturze masa będzie ścinała się wolniej, ale za to równomiernie. Poza tym, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!
Dobrym sposobem na jeszcze lepszy sernik jest tzw. „kąpiel wodna”. Polega na postawieniu na dole piekarnika żaroodpornego naczynia z wodą lub umieszczeniu blachy z sernikiem w większej formie. Oczywiście również wypełnionej wodą. To zapewnia deserowi odpowiednią wilgotność, elastyczność i zapobiega pęknięciom.
Studzenie sernika
Bez względu na to, jaką temperaturę wybraliśmy dla naszego sernika – musi być studzony stopniowo! Po upieczeniu wyłączmy piekarnik i zostawmy sernik w środku na kilkanaście minut. Następnie uchylajmy je coraz bardziej, w kilkuminutowych odstępach. To również zapobiega pękaniu i opadaniu serniczka.
Gdy wszystko już wiemy, możemy wreszcie zacząć robienie serniczka.
Przepis na sernik, który nie opada
Składniki na sernik, który nie opada
- 1 kg twarogu
- 200 g masła
- 200-250 g drobnego cukru (w zależności jaki poziom słodkości nas interesuje)
- 6 jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny)
- aromat waniliowy
- opcjonalnie: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa itd.
Sposób przygotowania sernika:
- W misce/misie miksera rozcieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy „rozbełtane” jajka, aromat i delikatnie, krótko miksujemy. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej delikatnie ucierając. Dodajemy skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną) i krótko miksujemy.
- Jeśli mamy ochotę, dodajemy jakiś dodatek.
- Pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 – 25 cm, przez około 60 minut (lub dłużej) w temperaturze 150 - 170°C (lub niższej). Po upieczeniu studzimy zgodnie z opisanymi wcześniej zasadami.
To może być wszystko. Potem trzymamy sernik w lodówce, można go też bez obaw mrozić. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie sernika bez spodu, to go zróbmy. W zależności od tego, na co mamy ochotę, może być herbatnikowy (jak ten z przepisu poniżej), z kruchego ciasta, biszkoptów, brownie, itd.
Przepis na spód z herbatników do sernika
Składniki na spód z herbatników:
- 250g herbatników (2,5 małej paczki)
- 100g masła
- łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania spodu z herbatników:
Masło rozpuszczamy. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wałkiem. Łączymy je z masłem. Masę herbatnikową przekładamy do tortownicy i uklepujemy dłonią. Wkładamy do lodówki, na co najmniej 15 minut celem stwardnienia. Spód gotowy. Można wylać nań masę sernikową i piec sernik ze spodem z herbatników, który nigdy nie opada!
Zobacz także:
- Sernik pieczony w kąpieli wodnej zachwyci każdego. Sprawdź przepis
- Międzynarodowy Dzień Sernika. Sprawdź, jak zrobić sernik idealny
- Skyrnik, czyli przepis na wysokobiałkowy fit sernik ze skyru
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: yumehana/Getty Images