Sernik pieczony w kąpieli wodnej - przepis krok po kroku
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 2 łyżki stołowe kakao
Składniki na masę serową:
- 1 l śmietany 30 %
- 150 g białego cukru
- 200 g białej czekolady
- 720 g serka twarogowego
- 7 jajek
- 2 laski wanilii
Składniki na sos malinowy:
- Mrożone maliny - 250 g
- Cukier - 150 g
- Miód - 50 ml
- Sok z cytryny - 2 łyżki
Sposób przygotowania sernika pieczonego w kąpieli wodnej
- Herbatniki miksujemy razem z orzechami w mikserze kuchennym. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajmy kakao i wlewamy do mieszanki herbatników i orzechów dokładnie razem mieszając. Masę przekładamy do spodu na sernik i równo rozciągamy, pieczemy w temp. 185 st. C. przez 10-12 minut. Wyciągamy i studzimy.
- W metalowym rondelku podgrzej śmietanę razem z wanilią, cukrem i białą czekoladą, cały czas mieszając. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą zdejmij z ognia i dodaj serek twarogowy i całe jajka. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszaj. Wlej do wcześniej wypieczonego spodu przez metalowe sitko aby zatrzymać grudki i kawałki wanilii.
- Naczynie z masą wstaw na głęboką blachę do pieczenia, zalej wodą i wstaw do piekarnika na 1,5h do temp. 140 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnik i odstaw na 12h do lodówki.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika powinno być luźne co jest bardzo ważne ponieważ później dzięki temu jest ono kremowe.
- Maliny wsyp do małego rondelka, zasyp cukrem i zagotuj. Następnie zmiksuj w robocie kuchennym dodając na koniec miód i sok z cytryny. Gotowy sosem polej porcję sernika.
Zobacz także:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Sernik z rabarbarem - przepis Szymona Czerwińskiego
- Międzynarodowy Dzień Sernika. Sprawdź, jak zrobić sernik idealny
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Arx0nt/Getty Images
podziel się: