Tradycyjne powidła śliwkowe - przepis
Składniki:
- 1 kg śliwki węgierki,
- 100 g białego cukru,
- łyżka octu spirytusowego,
- mała łyżka soli.
Sposób przygotowania tradycyjnych powideł śliwkowych:
- Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
- W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane śliwki tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj ocet, sól i przelej powidła do słoików.
- Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Powidła śliwkowe z czerwonym pieprzem, cebulką i imbirem - przepis
Składniki:
- 1 kg śliwki węgierki,
- 100 g białego cukru,
- łyżka octu spirytusowego,
- mała łżyka soli,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 200 g białej cebuli,
- łyżka czerwonego pieprzu.
Powidła śliwkowe z czerwonym pieprzem, cebulką i imbirem - sposób przygotowania
- Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
- W głębokim naczyniu na oleju lekko podsmaż pokrojoną cebulę z imbirem, cukrem i solą. Gdy cebula będzie miękka dodaj do garnka wcześniej przygotowane śliwki i duś na małym ogniu tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje.
- Pod koniec duszenia dodaj pokruszony czerwony pieprz, ocet do smaku i przelej powidła do słoików.
- Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Powidła śliwkowe z przyprawą piernikową - przepis
Składniki:
- 1 kg śliwki węgierki,
- 100 g białego cukru,
- łyżka octu spirytusowego,
- mała łyżka soli,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- duża łyżka przyprawy do piernika.
Powidła śliwkowe z przyprawą piernikową - sposób przygotowania
- Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
- W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane śliwki tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje.
- Pod koniec duszenia dodaj przyprawę do piernika, ocet i przelej powidła do słoików.
- Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Powidła z moreli i słodkich ziemniaków z kardamonem - przepis
Składniki:
- 1 kg moreli,
- 500 g słodkich ziemniaków,
- 100 g białego cukru,
- łyżka octu spirytusowego,
- mała łyżka soli,
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Powidła z moreli i słodkich ziemniaków z kardamonem - sposób przygotowania
- Morele dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki a następnie potnij na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane morele i ziemniaki, tak długo aż całe się rozgotują a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj mielony kardamon, ocet i przelej powidła do słoików.
- Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Karmelowe powidła z jabłkiem i tymiankiem - przepis
Składniki:
- 1 kg twardych jabłek,
- 300 g białego cukru,
- 100 g masła,
- łyżka octu spirytusowego,
- mała łyżka soli,
- mały pęczek świeżego tymianku.
Karmelowe powidła z jabłkiem i tymiankiem - sposób przygotowania
- Jabłka dokładnie umyj, obierz i przetnij na mniejsze kawałki.
- W głębokim naczyniu rozpuść cukier dodając do niego masło i tworząc karmel.
- Do karmelu dodaj wcześniej przygotowane jabłka i duś tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj przyprawę listki tymianku, sól, ocet i przelej powidła do słoików.
- Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
- Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.
Zobacz także:
- Jak zrobić powidła śliwkowe? Najlepsze przepisy
- Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
- Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: