Tradycyjne powidła śliwkowe i wariacje na ich temat z przepisów Sebastiana Olmy zachwycają smakiem

Getty Images
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe powidła i przetwory
Domowe powidła i przetwory
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
W sierpniu rozpoczynają się zbiory śliwek, jest więc to czas na przygotowanie powideł. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Sebastian Olma. Sprawdź przepisy na powidła śliwkowe tradycyjne, z przyprawą piernikową, z moreli i ziemniaków oraz karmelowe z jabłkiem i tymiankiem.

Tradycyjne powidła śliwkowe - przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwki węgierki,
  • 100 g białego cukru,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • mała łyżka soli.

Sposób przygotowania tradycyjnych powideł śliwkowych:

  1. Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane śliwki tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj ocet, sól i przelej powidła do słoików.
  3. Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Powidła śliwkowe z czerwonym pieprzem, cebulką i imbirem - przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwki węgierki,
  • 100 g białego cukru,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • mała łżyka soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 200 g białej cebuli,
  • łyżka czerwonego pieprzu.

Powidła śliwkowe z czerwonym pieprzem, cebulką i imbirem - sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. W głębokim naczyniu na oleju lekko podsmaż pokrojoną cebulę z imbirem, cukrem i solą. Gdy cebula będzie miękka dodaj do garnka wcześniej przygotowane śliwki i duś na małym ogniu tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje.
  3. Pod koniec duszenia dodaj pokruszony czerwony pieprz, ocet do smaku i przelej powidła do słoików.
  4. Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  5. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Powidła śliwkowe z przyprawą piernikową - przepis

Składniki:

  • 1 kg śliwki węgierki,
  • 100 g białego cukru,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • mała łyżka soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • duża łyżka przyprawy do piernika.

Powidła śliwkowe z przyprawą piernikową - sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki, a następnie potnij na mniejsze kawałki.
  2. W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane śliwki tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje.
  3. Pod koniec duszenia dodaj przyprawę do piernika, ocet i przelej powidła do słoików.
  4. Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  5. Wyjmij i poczekaj, aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Powidła z moreli i słodkich ziemniaków z kardamonem - przepis

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 500 g słodkich ziemniaków,
  • 100 g białego cukru,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • mała łyżka soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Powidła z moreli i słodkich ziemniaków z kardamonem - sposób przygotowania

  1. Morele dokładnie umyj, przetnij na dwie części, aby pozbyć się pestki a następnie potnij na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. W głębokim naczyniu duś na oleju wcześniej przygotowane morele i ziemniaki, tak długo aż całe się rozgotują a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj mielony kardamon, ocet i przelej powidła do słoików.
  3. Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  4. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Karmelowe powidła z jabłkiem i tymiankiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg twardych jabłek,
  • 300 g białego cukru,
  • 100 g masła,
  • łyżka octu spirytusowego,
  • mała łyżka soli,
  • mały pęczek świeżego tymianku.

Karmelowe powidła z jabłkiem i tymiankiem - sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i przetnij na mniejsze kawałki.
  2. W głębokim naczyniu rozpuść cukier dodając do niego masło i tworząc karmel.
  3. Do karmelu dodaj wcześniej przygotowane jabłka i duś tak długo, aż całe się rozgotują, a nadmiar wody odparuje. Pod koniec duszenia dodaj przyprawę listki tymianku, sól, ocet i przelej powidła do słoików.
  4. Słoiki szczelnie zamknij, następnie wstaw do piekarnika dnem do góry na ścierce do temp 110 st. C na 15 minut.
  5. Wyjmij poczekaj aż ostygną i schowaj w ciemne i suche miejsce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości