Placuszki z ricottą i gorącymi śliwkami w żelu - przepisy
- 250 g serka ricotta
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki roztopionego masła klarowanego
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 g śliwek
- 5 łyżek cukru
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego bez miąższu
- 1 laska cynamonu
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 op. śmietany 36%
- świeża mięta
- Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Do rondla dodać cukier i karmelizować do uzyskania złotego koloru.
- Dodać śliwki, sok z pomarańczy i laskę cynamonu.
- Gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż karmel się rozpuści.
- Skrobię wymieszać z odrobiną zimnej wody, aż będzie rozpuszczona i dodać do śliwek. Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, ciągle mieszając a następnie pozostawić do ostygnięcia.
- Ricottę, cukier, mleko i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać roztopione (schłodzone) masło i wymieszać.
- Dosypać (przez sito) mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron, do złotego koloru. Placuszki serwować ze schłodzonymi śliwkami, śmietaną i świeżą miętą.
„Szybkie” ciasto ze śliwkami - przepis
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kostka masła
- 50 ml oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Śliwki węgierki
Dodatkowo
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- cukier puder
- Piekarnik nagrzać do 175st. C. Wszystkie składniki – oprócz owoców – umieścić w misce i wymieszać do połączenia mikserem. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na górze poukładać śliwki (skórą do dołu!). Piec ok. 45 min. Odstawić na kratce do ostygnięcia. Serwować posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Knedle ze śliwkami - przepis
- 500 g śliwek węgierek
- cynamon (laska)
- imbir (puder)
- cukier muscovado
- 700 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków mącznych w łupinach
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka serka mascarpone lub ricotta
- szczypta soli
- szczypta cukru
Dodatkowo
- płatki migdałów
- gęsta śmietana do deserów 36% (Piątnica)
- 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
- Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować.
- Ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę lub przemielić przez maszynkę.
- Dodać przesianą mąkę, sól, cukier oraz jajko i serek. Dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na części.
- Z każdej części ukształtować wałek o średnicy ok. 3 cm.
- Nożem odkroić kawałki o długości ok. 3 cm, spłaszczyć i uformować małe placuszki.
- Na ręku położyć placuszek, na środku położyć śliwkę, posypać lekko cukrem, startym cynamonem i imbirem, zamknąć brzegi ciasta formując kulkę.
- Knedle wkładać partiami do lekko osolonej wrzącej wody, zamieszać i gotować przez ok. 3 minuty.
- Wybierać i osączać na łyżce cedzakowej.
- Płatki migdałów lekko zrumienić na rozgrzanej patelni.
- Knedle podawać ze śmietaną rozrobioną z cukrem waniliowym, posypane płatkami migdałów.
Zobacz także:
- Jesienne i późne odmiany śliwek - kiedy zbieramy węgierki? Przepis na domowe powidła
- Rozgrzewający dżem śliwkowy - wspiera metabolizm i perystaltykę jelit. Czy może pomóc w odchudzaniu?
- Mirabelki. Jakie przetwory można z nich zrobić?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Getty Images/Verdina Anna
podziel się: