Przygotowują samodzielnie domowe przetwory, mamy możliwość kontrolować ich kaloryczność. Możemy korzystać z konkretnych produktów, które są bardziej jakościowe, niż te, stosowane w wyrobach wysoko przetworzonych. Jak zatem zrobić pyszny, domowy i jednocześnie zdrowy dżem śliwkowy?
Owoce i warzywa
Czym zastąpić cukier w dżemie śliwkowym?
Zamienniki cukru - dzięki nim można obniżyć kaloryczność dżemu. Dobrym zamiennikiem, który jest o połowę mniej kaloryczny niż klasyczny cukier, a jednocześnie dobry dla zębów, jest ksylitol. Co więcej, ma on pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego.
Cynamon i inne korzenne przyprawy, np. goździki lub kardamon. To świetny dodatek, który nie tylko sprawi, że dżem będzie pachniał niczym pierniczki, ale też pozytywnie wpłynie na naszą odporność.
Imbir - starty korzeń imbiru dodany do dżemu doda nieco pikanterii. Imbir ma działanie bakteriobójcze i rozgrzewające, zatem to idealny dodatek do jesiennych przetworów. Ponadto, imbir pozytywnie wpływa na przyspieszenie metabolizmu.
Czym jeszcze zastąpić cukier w przetworach? Sprawdź tutaj.
Domowy, rozgrzewający dżem śliwkowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- śliwki - 1 kg,
- ksylitol - 0,5 kg,
- erytrytol - 0,5 kg,
- cynamon - 2 łyżeczki,
- goździki - 6 sztuk,
- kardamon - 0,5 łyżeczki,
- imbir - mały korzeń,
- woda - 0,5 szklanki.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyć i pozbawić pestek.
- Owoce przełożyć do rondla z grubym dnem. Całość zalać wodą i zasypać ksylitolem i erytrytolem. Ustawić na średnim ogniu.
- Korzeń imbiru obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Kiedy owoce puszczą sok i nieco zmiękną, dodać przyprawy i imbir.
- Całość gotować na małym ogniu, aż odparuje większość wody - dżem powinien zacząć nabierać docelowej konsystencji.
- Kiedy masa zgęstnieje, przełożyć ją do szklanych, zdezynfekowanych pojemników.
- Tak przygotowany dżem dobrze jeszcze zapasteryzować, czyli słoiki umieścić w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 stopni. W takich warunkach powinny przebywać przez 15 minut.
- Pasteryzowany dżem przetrzymywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Smacznego!
Zobacz także:
- Nalewka ze śliwek - właściwości zdrowotne i przygotowanie. Prosty przepis na zdrowie
- Śliwki. Przepisy na knedle ze śliwkami, szybkie ciasto i placuszki z ricottą i śliwkami
- Jak zrobić powidła śliwkowe? Najlepsze przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Janna Danilova/Getty Images