Wiadomość
Przepisy kulinarne

Śliwki. Przepisy na knedle ze śliwkami, szybkie ciasto i placuszki z ricottą i śliwkami

Dziś w Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji MasterChef Polska zaproponowała swoje przepisy na dania ze śliwkami: placuszki z ricottą i gorącymi śliwkami w żelu, „szybkie” ciasto ze śliwkami oraz knedle ze śliwkami

Zobacz też: Jak ugotować kolbę kukurydzy? >>> 

Placuszki z ricottą i gorącymi śliwkami w żelu

  • 250 g serka ricotta
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki roztopionego masła klarowanego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 400 g śliwek
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego bez miąższu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 op. śmietany 36%
  • świeża mięta

Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Do rondla dodać cukier i karmelizować do uzyskania złotego koloru. Dodać śliwki, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty, aż karmel się rozpuści. Skrobię wymieszać z odrobiną zimnej wody aż będzie rozpuszczona i dodać do śliwek. Gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, ciągle mieszając a następnie pozostawić do ostygnięcia. Ricottę, cukier, mleko i żółtka wymieszać na gładką masę. Dodać roztopione (schłodzone) masło i wymieszać. Dosypać (przez sito) mąkę wymieszaną z proszkiem cały czas mieszając. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Zobacz też: Przepis na dżem jagodowy z lawendą i kiszone jabłka. Przetwory w kuchni Dzień Dobry Wakacje! >>> 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć dość krótko z obu stron, do złotego koloru. Placuszki serwować ze schłodzonymi śliwkami, śmietaną i świeżą miętą.

„Szybkie” ciasto ze śliwkami

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kostka masła
  • 50 ml oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Śliwki węgierki

Dodatkowo

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder

Piekarnik nagrzać do 175st. C. Wszystkie składniki – oprócz owoców – umieścić w misce i wymieszać do połączenia mikserem. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze poukładać śliwki (skórą do dołu!!). Piec ok. 45 min. Odstawić na kratce do ostygnięcia. Serwować posypane pudrem cukrem z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Knedle ze śliwkami

  • 500 g śliwek węgierek
  • cynamon (laska)
  • imbir (puder)
  • cukier muscovado
  • 700 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków mącznych w łupinach
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone lub ricotta
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

dodatkowo

  • płatki migdałów
  • gęsta śmietana do deserów 36% (Piątnica)
  • 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę lub przemielić przez maszynkę. Dodać przesianą mąkę, sól, cukier oraz jajko i serek. Dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części ukształtować wałek o średnicy ok. 3 cm. Nożem odkroić kawałki o długości ok. 3 cm, spłaszczyć i uformować małe placuszki. Na ręku położyć placuszek, na środku położyć śliwkę, posypać lekko cukrem, startym cynamonem i imbirem, zamknąć brzegi ciasta formując kulkę. Knedle wkładać partiami do lekko osolonej wrzącej wody, zamieszać i gotować przez ok. 3 minuty. Wybierać i osączać na łyżce cedzakowej. Płatki migdałów lekko zrumienić na rozgrzanej patelni. Knedle podawać ze śmietaną rozrobioną z cukrem waniliowym, posypane płatkami migdałów. 

Zobacz też: Kalafior w kuchni. Przepisy: kalafior z prażoną bułką, kalafiorowy „ryż” z kurkami i chrupiący kalafior z sezamem oraz kalafior w cieście! >>>  


Co sądzisz o tym artykule?
96
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0