Jesienne przetwory. Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango

Przetwory z pomysłem
Patrycja Machałek, autorka książki „Przetwory z pomysłem” i wcześniejszego bestselleru „Siła ziół”, była gościem w studiu Dzień Dobry Wakacje. Przedstawiła swoje ulubione przepisy na przetwory w kuchni.

Dżem jagodowy z lawendą - przepis

  • 1 kg jagód
    • 150 g cukru
      • 1 łyżka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy lub ewentualnie 5–6 gałązek świeżej lawendy
        1. Jagody, cukier i kwiaty lawendy włóż do garnka z grubym dnem i zagotuj. Zmniejsz ogień i smaż powoli, pilnując, żeby konsystencja dżemu była odpowiednia. To powinno zająć około 30 minut. Lawenda jest bardzo intensywną rośliną i 1 łyżka kwiatów zapewni jagodom dość zdecydowany aromat.
          1. Jeśli obawiasz się, czy to nie będzie zbyt wiele, wsyp na początek ½ łyżki i skosztuj. W trakcie gotowania część aromatu się uwolni – zwróć uwagę na niesamowity zapach roznoszący się po kuchni! – więc jeśli uznasz, że wolisz bardziej zdecydowany smak lawendy, dosyp resztę. Uważaj tylko, żeby nie dodawać jej przed samym końcem smażenia. Kwiaty muszą trochę popracować z owocami i potrzebują chwili, żeby zmięknąć.
            1. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
              1. Zwróć uwagę na wyjątkową strukturę dżemu – kwiaty lawendy będą wyraźnie wyczuwalne, bo nie rozpuszczą się pośród owoców. Jeśli to ci nie odpowiada, zamiast suszonych kwiatów dodaj kilka świeżych gałązek lawendy i wyjmij je po zakończeniu smażenia. Aromat lawendowy będzie subtelniejszy, lecz wciąż wyczuwalny.

                Frużelina z mango z kolendrą - przepis

                • 600 g mango (2 sztuki)
                  • 100 ml wody
                    • 1 łyżka soku z cytryny
                      • 100 g cukru
                        • 1 łyżka pektyny
                          • 4 łyżki świeżych liści kolendry (dość drobno posiekanych)
                            • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
                              1. Mango obierz i usuń z nich pestki. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki – nie muszą być tej samej wielkości. Pamiętaj jednak, że mango nie rozpadnie się całkowicie podczas gotowania, więc jeśli pokroisz je na większe części, frużelina będzie zawierała dość solidne kawałki owoców.
                                1. Mango przełóż do garnka, wlej wodę i sok z cytryny. Wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu. Gotuj przez mniej więcej 20 minut, aż woda odparuje, a owoce zmiękną i częściowo się rozpadną. Cukier zżeluje już trochę twoją frużelinę, dlatego będziesz wyraźnie widziała, że owoce są gotowe do dalszego etapu prac. Kiedy tak się stanie, dodaj liście kolendry i wymieszaj.
                                  1. W osobnym naczyniu przygotuj frużelinowy zagęszczacz: 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaną energicznie z 1 łyżką zimnej wody. Wlej go do mango i porządnie przemieszaj. Frużelina powinna od razu wyraźnie zgęstnieć. Jeśli tak się stanie – jest już gotowa.
                                    1. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych i suchych słoików i zapasteryzuj. Jeśli jednak frużelinowa galaretka wciąż nie jest wyraźnie zwarta, podgotuj owoce jeszcze przez kilka minut – być może potrzebują trochę więcej czasu. Jeżeli i po tej próbie mango wciąż jest lejące, dodaj jeszcze jedną porcję rozrobionej z wodą mąki ziemniaczanej. Zwykle nie jest to konieczne, ale jeśli zdarzy ci się taka sytuacja, nie martw się. Nic nie zrobiłaś źle, po prostu owoce nie odparowały wystarczająco i marna łyżeczka mąki ziemniaczanej nie zdołała związać pozostałej wody.

                                      Marynowany czosnek z chilli i ziołami - przepis

                                      • 4 główki czosnku
                                        • 2 papryczki chilli

                                          Zalewa:

                                          • 200 ml wody
                                            • 100 ml octu winnego
                                              • 1 łyżeczka soli
                                                • 1 łyżka cukru
                                                  1. Przyprawy na każdy słoiczek: po ½ łyżeczki gorczycy, tymianku, majeranku i suszonych pomidorów w płatkach, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
                                                    1. Papryczki chilli opłucz i przepołów. Możesz wyjąć ziarenka, ale nie musisz – nic się nie stanie, jeśli zostaną.
                                                      1. Ząbki czosnku obierz i wrzuć do garnka z gotującym się wrzątkiem. Gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź i przelej czosnek zimną wodą. Składników powinno ci wystarczyć dokładnie na 3 małe słoiczki.
                                                        1. Do każdego z nich powkładaj ząbki czosnku, połówkę papryczki i przyprawy, a następnie przygotuj zalewę.
                                                          1. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier, a następnie zagotuj. Odstaw na chwilkę. Czosnek w słoiczkach zalej gorącą, ale nie wrzącą zalewą i zostaw 1–2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
                                                            1. Zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Czosnek nie jest jeszcze gotowy – na przegryzienie się wszystkich smaków potrzeba około 2 tygodni, więc cierpliwości! Ale jest na co czekać. Marynowany czosnek to całkiem smaczna, fikuśna przekąska. Dobrze się sprawdzi na imprezie, na której podasz oliwki, koreczki serowe i korniszonki.

                                                              Marynowana cebula z cytryną i ostrą papryką - przepis

                                                              • 2 duże czerwone cebule
                                                                • 1 mała ostra papryczka
                                                                  • pęczek świeżej kolendry
                                                                    • 1 łyżeczka soli
                                                                      • sok z 1 cytryny

                                                                        Zalewa:

                                                                        • 200 ml wody
                                                                          • 100 ml octu winnego
                                                                            • 1 łyżeczka soli
                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                                  1. Cebule pokrój w plastry lub w piórka, ostrą papryczkę – w plasterki, a z kolendry użyj tylko liści (poszatkuj je lekko). Wszystko razem włóż do miski, dodaj 1 łyżeczkę soli i sok z cytryny i zostaw na kilka godzin. Przemieszaj kilka razy zawartość miseczki. Po tym czasie równomiernie rozłóż do niewielkich słoików.
                                                                                    1. Przygotuj zalewę: wodę i ocet wlej do garnka, dodaj sól i cukier i doprowadź do wrzenia. Odstaw na chwilkę i dodaj sok z cytryny. Gorącą zalewą zalej cebulę w słoikach. Następnie zakręć je, postaw do góry dnem i zaczekaj, aż zupełnie ochłodną. Cebula będzie potrzebowała jeszcze 7–10 dni, by nabrać smaku.

                                                                                      Marynowane pomidory z tymiankiem - przepis

                                                                                      • ½ kg pomidorków koktajlowych
                                                                                        • 3–4 ząbki czosnku
                                                                                          • 2 niewielkie słupki korzenia chrzanu
                                                                                            • 5–6 gałązek świeżego tymianku
                                                                                              • 1 baldach kopru
                                                                                                • przyprawy: 3–4 kulki ziela angielskiego, 3–4 ziarna czarnego pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, szczypta chilli

                                                                                                  Zalewa:

                                                                                                  • ½ l wody
                                                                                                    • 200 ml octu winnego
                                                                                                      • 2 łyżki cukru
                                                                                                        • 2 łyżeczki soli
                                                                                                          1. Pomidorki opłucz i powkładaj do słoików. Dodaj ząbki czosnku, chrzan i gałązki tymianku, a na koniec upchnij jeszcze baldach kopru.
                                                                                                            1. Wsyp przyprawy i przygotuj zalewę: wodę, ocet, sól i cukier umieść w garnku, doprowadź do wrzenia i odstaw. W tym wypadku nie zalewamy pomidorów gorącą zalewą, bo ich skórki mogą popękać. A przecież zależy nam na ładnych, okrągłych pomidorkach w czystej, klarownej zalewie. Ciepłą zalewą zalej pomidory, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
                                                                                                              1. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem – niech tak stoją, dopóki zupełnie nie ostygną.

                                                                                                                Kiszone jabłka - przepis krok po kroku

                                                                                                                • jabłka
                                                                                                                  • 10 liści porzeczki, wiśni lub winorośli
                                                                                                                    • przyprawy (opcjonalnie): 2 laski cynamonu, 10 goździków, kawałek kłącza imbir
                                                                                                                      • świeże zioła (opcjonalnie): estragon, tymianek, melisa, mięta, szałwia, majeranek

                                                                                                                        Zalewa:

                                                                                                                        • 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody
                                                                                                                          • 1 łyżka miodu

                                                                                                                            Wypełnij jabłkami słoik. Nie odrywaj szypułek i nie myj owoców, włóż je do słoja w całości. To ważne, żeby jabłka nie były w żaden sposób uszkodzone. Jeśli zalewa będzie miała kontakt z miąższem, wniknie do niego i wypłucze z niego smak. Kiszone jabłka muszą być twarde i chrupkie, a jeśli wniknie do nich słona woda, staną się miękkie.

                                                                                                                            Do jabłek dodaj liście (niekoniecznie muszą być tego samego rodzaju) i przyprawy. Uważaj jednak! Zdecyduj się na jedną przyprawę. Cynamon, goździki i imbir – każdy z tych składników nada jabłkom inny charakter, więc lepiej zdecydować się na jeden, góra dwa. Jeśli wybierasz dodatek świeżych ziół, postępuj podobnie. Postaw na jeden smak lub połącz zioła z przyprawami tak, jak lubisz najbardziej, ale zachowaj umiar. Zbyt wiele dodatków zmąci charakterny smak kiszonych jabłek.

                                                                                                                            Przygotuj zalewę: do wody dodaj sól i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia, a gdy zalewa będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!), dodaj do niej miodu. Rozmieszaj i zaczekaj, aż całkowicie ochłodnie. Zimną zalewą (ewentualnie ledwie ciepłą) zalej jabłka w słoiku i zakręć wieczko. Uważaj, żeby owoce nie wystawały ponad powierzchnię płynu! Jabłka kiszą się dość szybko i nie potrzebują specjalnych warunków. Już po 2 tygodniach spokojnego fermentowania w temperaturze pokojowej w ocienionym miejscu będą gotowe.

                                                                                                                            Kiszone cytryny - przepis

                                                                                                                            • 10 cytryn
                                                                                                                              • 2 laski cynamonu lub kilkanaście goździków
                                                                                                                                • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
                                                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                                                    • sól morska

                                                                                                                                      Zalewa:

                                                                                                                                      • 2 łyżki soli na 2 l wody
                                                                                                                                        • sok z 5 cytryn

                                                                                                                                          Przygotuj słój. Umyte cytryny porozcinaj na ćwiartki do ¾ wysokości. Powinny wyglądać jak delikatnie rozkwitające tulipany. Każdą cytrynę porządnie posól od środka – powinnaś do nich wsypać mniej więcej po łyżeczce soli.

                                                                                                                                          Powkładaj je ciasno do słoja i dodaj wszystkie przyprawy. Przygotuj zalewę: do przegotowanej wody wsyp sól, zamieszaj do jej rozpuszczenia i zaczekaj, aż woda ostygnie. Dodaj sok wyciśnięty z 5 cytryn i zalej owoce ostudzoną zalewą.

                                                                                                                                          Jeśli są upchnięte dość ciasno, nie powinny wypłynąć, ale na wszelki wypadek możesz je docisnąć do dna wyparzonym kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą i zakręconym. Cytryny powinny się kisić w chłodnym pomieszczeniu przez 4–5 tygodni. Po tym czasie będą gotowe. Możesz zostawić je w tym słoju, w którym są, i w piwnicy lub lodówce przechowywać przez kolejny rok albo przełożyć do mniejszych słoików i zalać zalewą, w której się ukisiły.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

                                                                                                                                          x-news

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Fot. SKatzenberger/Getty Images

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Koreanka nauczyła się j. polskiego m.in. dzięki oglądaniu Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                          Koreanka nauczyła się j. polskiego m.in. dzięki oglądaniu Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                          Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

                                                                                                                                          Blanka Lipińska pokazała nam wnętrza swego nowego domu

                                                                                                                                          Wielu rodziców leworęcznych dzieci popełnia ten błąd. Ekspert: "To może być szkodliwe"

                                                                                                                                          Wielu rodziców leworęcznych dzieci popełnia ten błąd. Ekspert: "To może być szkodliwe"

                                                                                                                                          Joanna Krupa wspomina dzieciństwo w USA. "Dzieci się ze mnie śmiały"

                                                                                                                                          Joanna Krupa wspomina dzieciństwo w USA. "Dzieci się ze mnie śmiały"

                                                                                                                                          "Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          "Wymarzony Szkolny Obiad". Poznaj przepisy na dania, które pokocha każdy uczeń

                                                                                                                                          Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

                                                                                                                                          Mieszka w slumsach i marzy, by odmienić los rodziny. "Wiem, że mogę to zrobić, tańcząc w balecie"

                                                                                                                                          Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Kultowa gra powraca w nowej odsłonie. Mistrz Scrabble zdradza "najdroższe słowo"

                                                                                                                                          Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

                                                                                                                                          Małgorzata Rozenek-Majdan wskoczyła do wanny pełnej lodu: "Nie wypada tego nie zrobić"

                                                                                                                                          Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Omegamania – poznaj kwasy Omega-3! Jak wspierają zdrowie?

                                                                                                                                          Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

                                                                                                                                          Jak koledzy ze studiów postrzegają Oliwię Bieniuk?

                                                                                                                                          13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

                                                                                                                                          13-osobowa rodzina Clarke jest już w Tajlandii. To nie koniec ich dalekich podróży

                                                                                                                                          Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Zacznij dzień słodkim, zdrowym śniadaniem. Poznaj dodające energii dania według Darii Ładochy

                                                                                                                                          "Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          "Sposób na wnętrze": Mural, sztukateria i obrotowe lamele. Modny i przytulny salon w jeden dzień

                                                                                                                                          Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

                                                                                                                                          Mefedron na wyciągnięcie ręki. Jak poznać uzależnienie u dziecka? Czat z ekspertem

                                                                                                                                          Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

                                                                                                                                          Kim jest zwycięzca "Czas na Show. Drag Me Out"? To mistrz świata i mąż znanej aktorki

                                                                                                                                          Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

                                                                                                                                          Czy można wejść do restauracji lub baru z psem? GIS przypomina

                                                                                                                                          Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

                                                                                                                                          Pogoda na weekend. Termometry mogą wskazać nawet 27 kresek

                                                                                                                                          Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

                                                                                                                                          Efekt placebo wciąż wykorzystuje się w medycynie. Na czym polega?

                                                                                                                                          Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                                                                                                          Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                                                                                                          Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                                                                                                          Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                                                                                                          Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                                                                                                          Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                                                                                                          "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                                                                                                          "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                                                                                                          Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

                                                                                                                                          Znamy finalistów XV edycji konkursu Sukcesu Pisanego Szminką

                                                                                                                                          "Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

                                                                                                                                          "Przypalone ciasto warto wytrzeć tarką"

                                                                                                                                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                                                                                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                                                                                          Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                                                                                                          Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                                                                                                          Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

                                                                                                                                          Pył znad Sahary powrócił do Polski. Dla tej grupy osób jest szczególnie groźny

                                                                                                                                          Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

                                                                                                                                          Kolejny sukces Taylor Swift. 34-latka debiutuje na liście światowych miliarderów

                                                                                                                                          Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

                                                                                                                                          Najlepsze podkłady na lato 2024. Czym się kierować, wybierając ten kosmetyk?

                                                                                                                                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                                                                                                                          Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

                                                                                                                                          Są bliźniaczkami syjamskimi, lecz mają inną orientację. Jak wygląda ich życie seksualne?

                                                                                                                                          Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

                                                                                                                                          Kuba Wesołowski znów zostanie tatą. Żona aktora pochwaliła się ciążowym brzuszkiem

                                                                                                                                          Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

                                                                                                                                          Uniwersalne motywy na maturę z polskiego. Poznaj najpopularniejsze motywy literackie i zrób sobie powtórkę

                                                                                                                                          In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

                                                                                                                                          In vitro w Polsce: Ministerstwo Zdrowia przedstawia szczegóły programu. "Przywracamy nadzieję"

                                                                                                                                          Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

                                                                                                                                          Gdzie jest burza teraz? Radar burz NA ŻYWO

                                                                                                                                          Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                                                                                                          Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                                                                                                          Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

                                                                                                                                          Mama lekarz mówi na co nie pozwala dzieciom w domu. "Nie ma mowy"

                                                                                                                                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                                                                                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                                                                                          Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego

                                                                                                                                          Gruszki to idealny owoc dla zmagających się z tą chorobą. Sprawdź, dlaczego