Dobroczynne właściwości jagód i jabłek
Warto spożywać jabłka, ponieważ mają wiele właściwości odżywczych. Gotowane będą miały pozytywny wpływ na nasz organizm podczas biegunki, niestrawności czy choroby wrzodowej. Regulują pracę jelit i chronią nawet przed zachorowaniem na raka jelita. Jednak nie tylko, bo także przed miażdżycą i zawałem.
Jagody to źródło wielu witamin oraz ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak selen, miedź, cynk i mangan. Znajdziemy w nich także błonnik oraz enzymy, które wstrzymują powstawanie nowotworów np. tarczycy czy wątroby. Regulują również poziom cukru we krwi.
Dżem z jagód i jabłek - przepis
- 1 kg jabłek
- 2 szklanki jagód
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Jagody należy umyć i odsączyć na sitku.
- Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i ścieramy na tarce.
- Wszystkie owoce umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i przesmażamy. Kiedy owoce się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy aż do zgęstnienia i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dżem należy przelać do słoików i poddać pasteryzacji.
Zobacz także:
- Dżem z borówek amerykańskich. Jak go przygotować?
- Biżuteria z mleka matki - oryginalna pamiątka czy odpychający trend?
- Uczestniczka "MasterChefa" prosi o pomoc. "Egzystujemy w mieszkaniu, w którym nie mamy prądu ani dostępu do ciepłej wody"
Zobacz wideo: Rokitnik, dzika róża i jagody goji, czyli adaptogeny w kuchni
Autor: Daria Pacańska
podziel się: