Domowy dżem z jagód i jabłek. Jak go przygotować?

dżem z jagód i jabłek
Aliaksandra Ivanova/Getty Images
Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

Dobroczynne właściwości jagód i jabłek

Warto spożywać jabłka, ponieważ mają wiele właściwości odżywczych. Gotowane będą miały pozytywny wpływ na nasz organizm podczas biegunki, niestrawności czy choroby wrzodowej. Regulują pracę jelit i chronią nawet przed zachorowaniem na raka jelita. Jednak nie tylko, bo także przed miażdżycą i zawałem.

Jagody to źródło wielu witamin oraz ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak selen, miedź, cynk i mangan. Znajdziemy w nich także błonnik oraz enzymy, które wstrzymują powstawanie nowotworów np. tarczycy czy wątroby. Regulują również poziom cukru we krwi.

Dżem z jagód i jabłek - przepis

  • 1 kg jabłek
  • 2 szklanki jagód
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Jagody należy umyć i odsączyć na sitku.
  2. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i ścieramy na tarce.
  3. Wszystkie owoce umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i przesmażamy. Kiedy owoce się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy aż do zgęstnienia i uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dżem należy przelać do słoików i poddać pasteryzacji.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Rokitnik, dzika róża i jagody goji, czyli adaptogeny w kuchni

Dzień Dobry TVN

Autor: Daria Pacańska

podziel się:

Pozostałe wiadomości