Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód

Dzikie jagody
Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
Źródło: Ipinchuk/Getty Images
Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.

Właściwości zdrowotne jagód

Jagody to małe, niepozorne owoce o wielkiej sile. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą, a także skutecznie hamują biegunki i łagodzą zatrucia pokarmowe. Warto więc jeść je zarówno świeże, jak i przetworzone.

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Co możemy z nich przygotować? Propozycji na przetwory z jagód jest naprawdę dużo: konfitury, dżemy, powidła, kompoty, soki czy nalewki. Co więcej, jagody możemy także suszyć i mrozić. Dzięki temu nawet zimą wykorzystamy je do ciast i deserów czy rozgrzewającej herbaty.

Dżem z jagód - przepis krok po kroku

Naleśniki, gofry, a może kanapki? Nieważne, na co masz ochotę, dżem z jagód pasuje do wszystkich propozycji. Słodki i lekko cierpki smak owoców idealnie wpasuje się do porannego śniadania, jak i wykwintnego obiadu. Jak go wykonać? Jeden z przepisów zdradziła nam Patrycja Machałek autorka książki "Przetwory z pomysłem".

Dżem jagodowy z lawendą - składniki:

  • 1 kg jagód
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy, lub ewentualnie 5–6 gałązek świeżej lawendy

Sposób przygotowania:

  1. Jagody, cukier i kwiaty lawendy włóż do garnka z grubym dnem i zagotuj.
  2. Zmniejsz ogień i smaż powoli, pilnując, żeby konsystencja dżemu była odpowiednia. To powinno zająć około 30 minut.
  3. Lawenda jest bardzo intensywną rośliną i 1 łyżka kwiatów zapewni jagodom dość zdecydowany aromat. Jeśli obawiasz się, czy to nie będzie zbyt wiele, wsyp na początek ½ łyżki i skosztuj.
  4. W trakcie gotowania część aromatu się uwolni – zwróć uwagę na niesamowity zapach roznoszący się po kuchni! Jeśli uznasz, że wolisz bardziej zdecydowany smak lawendy, dosyp resztę.
  5. Uważaj, żeby nie dodawać jej przed samym końcem smażenia. Kwiaty muszą trochę popracować z owocami i potrzebują chwili, żeby zmięknąć.
  6. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.

Sok z jagód - przepis krok po kroku

Lubicie słodkie soki, a obiadu nie wyobrażacie sobie bez kompotu? Mamy dla was propozycję – napój jagodowy. Możecie podawać go zarówno w formie syropu, dodając kilka kropelek do herbaty, jak i w formie soku, rozcieńczając roztwór wodą.

Sok jagodowy - składniki:

  • 2 kg jagód
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj i przełóż do dużego naczynia.
  2. Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce.
  3. Po 4 dniach przelej sok wraz z owocami do czystych słoiczków.
  4. Dokładnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.

Jeśli jesteśmy już przy trunkach, warto wspomnieć o nalewce z jagód. Przygotowanie i obróbka składników nie zajmują wiele czasu, a efekt jest przepyszny.

Konfitura z jagód - przepis krok po kroku

Gdy za oknem spadnie śnieg, a chłód da się we znaki, z sentymentem wrócicie do wakacyjnych wspomnień. Pomoc może wam w tym także słoiczek konfitury jagodowej. Smak i zapach owoców dodanych do jogurtu, owsianki czy pajdy chleba z pewnością wywoła uśmiech na twarzach całej rodziny.

Konfitura jagodowa - składniki:

  • 2 kg jagód
  • 4 łyżki wody
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyte owoce przełóż do garnka.
  2. Dodaj wodę, a całość podgrzej na niewielkim ogniu.
  3. Gdy owoce zaczną puszczać sok, dodaj cukier.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 90 minut.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości