Właściwości zdrowotne jagód
Jagody to małe, niepozorne owoce o wielkiej sile. Są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą, a także skutecznie hamują biegunki i łagodzą zatrucia pokarmowe. Warto więc jeść je zarówno świeże, jak i przetworzone.
Owoce
Co możemy z nich przygotować? Propozycji na przetwory z jagód jest naprawdę dużo: konfitury, dżemy, powidła, kompoty, soki czy nalewki. Co więcej, jagody możemy także suszyć i mrozić. Dzięki temu nawet zimą wykorzystamy je do ciast i deserów czy rozgrzewającej herbaty.
Dżem z jagód - przepis krok po kroku
Naleśniki, gofry, a może kanapki? Nieważne, na co masz ochotę, dżem z jagód pasuje do wszystkich propozycji. Słodki i lekko cierpki smak owoców idealnie wpasuje się do porannego śniadania, jak i wykwintnego obiadu. Jak go wykonać? Jeden z przepisów zdradziła nam Patrycja Machałek autorka książki "Przetwory z pomysłem".
Dżem jagodowy z lawendą - składniki:
- 1 kg jagód
 - 150 g cukru
 - 1 łyżka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy, lub ewentualnie 5–6 gałązek świeżej lawendy
 
Sposób przygotowania:
- Jagody, cukier i kwiaty lawendy włóż do garnka z grubym dnem i zagotuj.
 - Zmniejsz ogień i smaż powoli, pilnując, żeby konsystencja dżemu była odpowiednia. To powinno zająć około 30 minut.
 - Lawenda jest bardzo intensywną rośliną i 1 łyżka kwiatów zapewni jagodom dość zdecydowany aromat. Jeśli obawiasz się, czy to nie będzie zbyt wiele, wsyp na początek ½ łyżki i skosztuj.
 - W trakcie gotowania część aromatu się uwolni – zwróć uwagę na niesamowity zapach roznoszący się po kuchni! Jeśli uznasz, że wolisz bardziej zdecydowany smak lawendy, dosyp resztę.
 - Uważaj, żeby nie dodawać jej przed samym końcem smażenia. Kwiaty muszą trochę popracować z owocami i potrzebują chwili, żeby zmięknąć.
 - Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
 
Sok z jagód - przepis krok po kroku
Lubicie słodkie soki, a obiadu nie wyobrażacie sobie bez kompotu? Mamy dla was propozycję – napój jagodowy. Możecie podawać go zarówno w formie syropu, dodając kilka kropelek do herbaty, jak i w formie soku, rozcieńczając roztwór wodą.
Sok jagodowy - składniki:
- 2 kg jagód
 - 100 g cukru
 
Sposób przygotowania:
- Jagody umyj i przełóż do dużego naczynia.
 - Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce.
 - Po 4 dniach przelej sok wraz z owocami do czystych słoiczków.
 - Dokładnie zakręć i pasteryzuj około 15 minut.
 
Jeśli jesteśmy już przy trunkach, warto wspomnieć o nalewce z jagód. Przygotowanie i obróbka składników nie zajmują wiele czasu, a efekt jest przepyszny.
Konfitura z jagód - przepis krok po kroku
Gdy za oknem spadnie śnieg, a chłód da się we znaki, z sentymentem wrócicie do wakacyjnych wspomnień. Pomoc może wam w tym także słoiczek konfitury jagodowej. Smak i zapach owoców dodanych do jogurtu, owsianki czy pajdy chleba z pewnością wywoła uśmiech na twarzach całej rodziny.
Konfitura jagodowa - składniki:
- 2 kg jagód
 - 4 łyżki wody
 - 500 g cukru
 
Sposób przygotowania:
- Umyte owoce przełóż do garnka.
 - Dodaj wodę, a całość podgrzej na niewielkim ogniu.
 - Gdy owoce zaczną puszczać sok, dodaj cukier.
 - Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 90 minut.
 
Zobacz także:
- Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
 - Kompot z jagód - jak go przygotować?
 - Mleczne jagodzianki z niezwykłym dodatkiem, który Cię zaskoczy. Sprawdź, jak je zrobić
 
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Ipinchuk/Getty Images