Sprawdź, jak przygotować energetyczne śniadania z nutką owocowej słodyczy.
W samym sercu Kaszub Bożena Ogar-Ekiert i jej córka Grażyna Ekiert zajmują się zielarstwem.
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Mikołaj Rey wybrał się do pachnącego cytrusami królestwa dwóch sióstr. Karolina Schubert i Bogusława Schubert podzieliły się z nim przepisem na wyjątkową konfiturę.
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!
Kwiaty nie tylko mogą posłużyć jako dekoracje i dodatki do wnętrz. Okazuje się, że są bardzo praktycznymi elementami natury i znajdują zastosowanie także w kuchni.
Okazuje się, że nawet wśród przetworów znajdują się produkty kategorii premium. Za wysoką ceną konfitury stoi kilkusetletnia historia, wyjątkowy smak, ściśle strzeżona receptura i nietypowy, tradycyjny proces produkcji.
Sezon na jagody trwa bardzo krótko, jednak dzięki przetworom smak lata możemy zamknąć w słoiczku i cieszyć się nim przez cały rok. Co warto wyczarować z tych małych, fioletowych i pysznych owoców? Polecamy najlepsze przepisy na przetwory z jagód.
Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?
Dziennikarka Dzień Dobry TVN Ula Chincz gościła w kuchni Bożeny Dykiel. Aktorka specjalnie dla niej przygotowała domowe konfitury i usmażyła naleśniki. Jaki jest sekret idealnego ciasta?
Karolina i Bogusława Schubert od roku robią cytrynowe konfitury. Choć prowadzą firmę od niedawna, już mają stałych klientów. Jak mówią: "Nie umiałyśmy sprzedawać, ale ładnie wyglądałyśmy". Jak to się stało, że wspólne założyły biznes? Kto je do tego namówił? I co je wyróżnia?
Truskawki nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale także są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszności, w których głównym składniki były właśnie truskawki: chłodnik truskawkowo-arbuzowy, babeczki z truskawkami i mango, biszkopt truskawkowo-rabarbarowy i czerwoną konfiturę.
Perfekcyjna Pani Domu zrobiła porządek w domach Polek, ale chaos w świecie feministek. Pokazała jak nie zamiatać swoich problemów pod dywan i wprowadzić ład do swojego życia. Małgorzata Rozenek powraca w drugim sezonie. Tym razem na główną antenę telewizji TVN. Już trzeciego września pierwszy odcinek programu. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak zrobić konfitury i marynaty, czyli przetwory w sam raz na zimę.
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto, serniczki z patelni z konfiturą gruszkową oraz eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym. Place lizać!
W kuchni Dzień Dobry TVN jesienne przysmaki zaserwował Piotr Kucharski. Zrób według przepisu z Dzień Dobry TVN ser pieczony z konfiturą jabłkowo-malinową, gruszki z orzechami włoskimi w miodzie oraz z serem dojrzewającym i bułeczki serowe. Palce lizać!