Gospodarstwo w samym sercu Kaszub
Bożena Ogar-Ekiert wraz z rodziną 17 lat temu przeprowadziła się ze Śląska na Kaszuby. Od 10 lat prowadzi na miejscu gospodarstwo, a od 5 pracuje z nią córka.
- Tutaj mamy 15-hektarowe gospodarstwo, z czego mamy 5 hektarów lasów, a 10 naturalnych łąk - mówiła Bożena Ogar-Ekiert. - Teraz zbieramy jabłka, tarninę i właśnie idziemy po głóg - dodała Grażyna Ekiert.
Naturalne konfitury, dżemy, syropy, napary
Po zbiorach zielarki zaprosiły Mikołaja Reya do drewnianego domu, w którym mieszkają i pracują, by porozmawiać m.in. o przetworach.
- Mamy końcówkę naszych płatków różanych. Z nich przygotujemy konfiturę różaną na surowo. Skrapiamy tylko płatki róży cytryną, ucieramy z cukrem i gotowe. Część będzie przeznaczona do zasuszenia. Na przykład do wykonania syropów wykorzystujemy suszone owoce, bo świeże mamy bardzo krótko. Dysponujemy taką szafą suszarniczą, gdzie określamy temperaturę i czas suszenia. [...] Zupełnie inaczej smakują zioła, które sami zbierzemy, wysuszymy i potem wykorzystamy - przyznała Bożena Ogar-Ekiert.
Ich spotkanie zakończyło się wspólnym posiłkiem. Mikołaj Rey usmażył naleśniki, a gospodynie podały swoje konfitury i dżemy oraz napar z ziół. - Bardzo delikatny, przepyszny smak. Przyrodę po prostu czuć. Jakoś mi apetyt urósł - zaznaczył smakosz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
- Mikołaj Rey poszukuje nowych smaków. Na Mazowszu odkrył pyzuchy: "Jakie to pyszne!"
- Mikołaj Rey z wizytą na Kaszubach. Zapraszamy do królestwa pachnącego chleba
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN