Chłodnik truskawkowo-arbuzowy
Składniki:
500 g arbuza
300 g truskawek
sok z cytryny
1/2 papryczki chili
1 górek
świeża mięta
2 cm świeżego imbiru
świeża kolendra
100 g sera feta
Przygotowanie:
Arbuza i truskawki myjemy, kroimy i miksujemy na gładką masę razem z chili, imbirem i sokiem z limonki. Podajemy z pokruszoną fetą, miętą, kolendrą i kawałkami ogórka.
Babeczki z truskawkami i mango
Składniki:
400 g kruchego ciasta
200 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
1 mango
250 g truskawek
świeża mięta
2 łyżki miodu
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Kruche ciasto wałkujemy, przekładamy do foremek na tartaletki i pieczemy 35 min. w 180 st. C. Śmietankę ubijamy, mieszamy z mascarpone, wanilią, cukrem. Truskawki i mango kroimy, mieszamy z miętą, miodem i orzechami. Na podpieczone spody wykładamy krem waniliowy, owoce, dodajemy miętę.
Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy
Składniki:
5 żółtek
6 białek
200 g cukru
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
50 g płatków migdałowych
2 łodygi rabarbaru
100 g truskawek
cukier puder
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Białka ubijamy, mieszamy z żółtkami. Masę przekładamy do torownicy z papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i truskawki, dodajemy płatki migdałów. Pieczemy ok. 40 min. w 170 st. C.
Czerwona konfitura
Składniki:
500 g truskawek
500 g rabarbaru
300 g cukru
laska wanilii
laska cynamonu
1 gwiazda anyżu
100 m soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy sok pomarańczowy, pokrojone owoce i przyprawy. Smażymy na małym ogniu ok. 2 godz. Przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN