Dżem i konfitura z pomarańczy - prosty i pyszny przepis

Dżem z pomarańczy
Dżem i konfitura z pomarańczy - prosty i pyszny przepis
Źródło: Elena Moskalenko/Getty Images
Dżem lub konfitura z pomarańczy to świetny pomysł na nieco nietypową przekąskę. Można dodać do niego cytrynę, imbir lub przyprawy korzenne, aby wydobyć smak tych owoców. Sprawdź, jak prosto przygotować przetwory z pomarańczy i cieszyć się nimi jesienią, zimą, a także na święta!

Konfitura z pomarańczy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • pomarańcze - 1,5 kg,
    • cukier - 250 g,
      • cytryna - 1 sztuka.

        Zobacz wideo: Pysznie, złoto, jesiennie

        Pysznie, złoto, jesiennie
        Źródło: Dzień Dobry TVN

        Sposób przygotowania:

        1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i wyszorować skórkę.
          1. Owoce obrać, zdjąć możliwie jak najwięcej miąższu i pokroić w dużą kostkę.
            1. Owoce włożyć do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć, aż całość stanie się gęsta.
              1. Konfiturę przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i zawekować.

                Dżem z pomarańczy - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • pomarańcze - 1,5 kg,
                  • laska cynamonu,
                    • goździki - 5 szt.,
                      • substancja żelująca,
                        • woda - 200 ml,
                          • cukier - 500 g.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Pomarańcze dokładnie umyć i wyszorować skórkę.
                              1. Owoce obrać, zdjąć możliwie jak najwięcej miąższu i pokroić w dużą kostkę.
                                1. Włożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy, wodę i cukier. Całość gotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
                                  1. Całość przecedzić z ewentualnych pestek, wyjąć goździki i laskę cynamonu.
                                    1. Ponownie przełożyć owoce do rondla, dodać substancję żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                                      1. Kiedy całość zgęstnieje, przelać do czystych i zdezynfekowanych słoików. Szczelnie zakręcić i zawekować.

                                        Smacznego!

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło zdjęcia głównego: Elena Moskalenko/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana