Ziemniaczane muffiny z fetą
Składniki na ziemniaczane muffiny z fetą
- 4 duże ziemniaki,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- dowolne świeże zioła: mięta, rozmaryn, oregano, zielona pietruszka, bazylia, tymianek (najlepiej 3 rodzaje),
- sól, pieprz,
- 1 opakowanie sera feta,
- kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski.
Jak przygotować ziemniaczane muffiny z fetą?
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki lub najlepiej zetrzyj na mandolinie - wówczas będą naprawdę cienkie i szybko się upieką. Piekarnik nastaw na 190 stopni, a formę do muffinów wysmaruj delikatnie oliwą. Wybrane zioła drobno posiekaj i połącz z solą, pieprzem oraz masłem i oliwą. Ziemniaki obtocz przygotowaną marynatą. Wykładaj poszczególne plasterki w formie do muffinów przekładając je suszonymi pomidorami. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Następnie pokrusz delikatnie fetą i wstaw na kolejne 10 minut. Przed podaniem udekoruj pozostałymi ziołami oraz dodatkową fetą.
Ekspresowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami cherry
Składniki na makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami cherry
- 200 g makaronu (dowolny),
- 1 opakowanie liści szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 100 g boczku w plastrach,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 250 g pomidorków cherry,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 200 ml słodkiej śmietany,
- sól, pieprz, szczypta oregano,
- sok z cytryny,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak przygotować makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami cherry?
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. W szerokim rondlu podsmaż boczek - podsmażaj aż będzie chrupiący i wyciągnij na talerz obok. Na wytopionym z boczku tłuszczu z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka oraz dodaj szczyptę oregano. Podsmażaj aż kurczak nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj liście szpinaku, pomidorki cherry, obie śmietany i całość zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron oraz boczek, skrop sokiem z cytryny i całość wymieszaj. Przed podaniem udekoruj zieloną pietruszką.
Krem z pieczonej marchewki z musztardą francuską, imbirem i miodem
Składniki na krem z pieczonej marchewki z musztardą francuską, imbirem i miodem
- 4 duże marchewki lub 6 średnich,
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka,
- imbir wielkości kciuka,
- 1 passata pomidorowa,
- 1,5 l wywaru,
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon,
- 2 x czerwona papryka pokrojona w słupki,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju,
- dodatkowo: kasza gryczana i krakersy.
Jak przygotować krem z pieczonej marchewki z musztardą francuską, imbirem i miodem?
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem ułóż marchewki pokrojone na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w piórką, imbir i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki. Posyp warzywa wszystkimi przyprawami i skrop delikatnie olejem. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, zalej wywarem, dodaj sos sojowy, musztardę francuską oraz miód i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj passatę pomidorową i gotuj jeszczekilka minut. Zupę dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem. Podawaj z kaszą gryczaną i krakersami.
Owoce na ciepło z kaszą jaglaną i miodowo-sezamową kruszonką
Składniki na owoce na ciepło z kaszą jaglaną i miodowo-sezamową kruszonką
- 500 g jabłek,
- 500 g gruszek,
- 100 g borówek amerykańskich,
- kilka śliwek,
- 5 mandarynek,
- 2 łyżki masła,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 2 łyżki miodu + 2 łyżki do kruszonki sezamowej,
- szczypta mielonego cynamonu,
- szczypta mielonego imbiru,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 4 łyżki sezamu,
- orzechy ziemne prażone i solone.
Jak przygotować owoce na ciepło z kaszą jaglaną i miodowo-sezamową kruszonką?
Owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz śliwek to usuń pestkę. Jeżeli mandarynek - obierz ze skórki i rozdziel na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i wrzuć wszystkie owoce - duś pod przykryciem z cynamonem, imbirem, żurawiną i miodem aż puszczą sok i rozpadną się. Kaszę jaglaną opłucz pod sitkiem wrzącą wodą i zalej ją 2 szklankami wrzącej wody. Gotuj około 12 minut, a następnie pozostaw pod przykryciem do wchłonięcia wody. Orzechy utłucz w moździerzu. Sezam podpraż na suchej patelni, a gdy zacznie brązowieć dodaj miód - powstanie miodowa kruszonka. Owoce podawaj na kszay jaglanej z dodatkiem orzechów i sezamowej kruszonki.
Zobacz także:
- Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale
- Whipped Hot Chocolate to remedium na jesienną chandrę
- Kaczka, kura, szponder wołowy... Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?
Autor: Michalina Kobla, Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek