Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego - przepis krok po kroku
Składniki:
- drożdże świeże - 30 g,
- jaja kurze - 2
- żółtka jaj - 2,
- margaryna - 50 g,
- mąka pszenna - 500 g,
- kiszona kapusta - 400 g,
- grzyby (pieczarki lub leśne) - 150 g,
- olej - 1-2 łyżek,
- mleko - 100 ml,
- cukier - 15 g,
- czosnek granulowany, sól, pieprz.
Zobacz wideo: Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadanie
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać do niego dwie łyżki mąki, cukier i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
- Margarynę rozpuścić na małym ogniu lub w mikrofali.
- Do podrośniętych drożdży dodać resztę mąki, szczyptę soli, żółtka, jedno jajo oraz rozpuszczony tłuszcz. Całość wyrobić na gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Kapustę kiszoną odcisnąć. Jeśli jest zbyt kwaśna można ją lekko przepłukać wodą.
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić i posiekać. Jeśli używa się pieczarek to obrać je i pokroić w słupki.
- Na patelnię wlać olej, dodać kiszoną kapustę razem z grzybami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażyć, aż całość zbrązowieje.
- Wyrośnięte ciasto rozbić, ponownie ugniatając, aby uwolnił się nadmiar powietrza. Całość rozwałkować na prostokąt.
- Na 1.3 dłogości ciasta wyłożyć farsz, zawinąć, odkroić od reszty ciasta i pokroić na kapuśniaczki. Każdy nakroić 2-3 razy z wierzchu. Powtórzyć czynność, aż skończy się ciasto.
- Tak przygotowane piecze się w 180 stopniach przez 20-25 minut. Przed upieczeniem wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kapuśniaczki z ciasta kruchego - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna krupczatka - 200 g,
- żółtko jaj - 2 duże lub 3 małe,
- jajo kurze - 1,
- margaryna - 150 g,
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
- kapusta kiszona - 400 g,
- grzyby suszone lub pieczarki - 100 g,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Margarynę przechłodzić w lodówce przez 12 h. Po tym czasie posiekać, dodać do mąki.
- Do masy dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
- Całość zagnieść, aż masa się połączy. Odstawić na godzinę do lodówki, aby całość się schłodziła.
- Kapustę kiszoną odcisnąć. Jeśli jest zbyt kwaśna można ją lekko przepłukać wodą.
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić i posiekać. Jeśli używa się pieczarek to obrać je i pokroić w słupki.
- Na patelnię wlać olej, dodać kiszoną kapustę razem z grzybami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażyć aż całość zbrązowieje.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość centymetra i pokroić w szerokie prostokąty.
- Do prostokątów wkładać farsz, ciasto zawinąć i pokroić w kapuśniaczki. Wszystkie naciąć 2-3 razy z wierzchu.
- Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Kapuśniaczki można wykonywać także z obgotowanej kiszonej kapusty. W tym celu obgotowuje się ją z odrobiną wody lub w jej własnym soku razem z grzybami, aż cłość zmięknie. Kapustę można także posiekać przed gotowaniem lub smażeniem, aby było łatwiej ją jeść.
Zobacz także:
- Jak samodzielnie ozdobić domowe wypieki? "Może to zrobić naprawę każdy"
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić
- Przepis na żurek, który zachwycił Stinga
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Kinek00/Getty Images
podziel się: