Kaczka, kura, szponder wołowy... Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?

Rosół - jakie mięso wybrać?
Kaczka, kura, szponder wołowy... Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?
Źródło: marcinm111/Getty Iamges
Rosół to prawdziwa klasyka polskiego smaku, która co niedzielę gości na naszych stołach. Jednak wersji tego wywaru jest tyle, ile kucharzy. Podpowiadamy więc, jakie mięso wybrać do rosołu, żeby był esencjonalny, klarowny i smaczny.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Rosół - klasyka polskiego stołu

Rosół jest zdecydowanie królem polskiego stołu i liderem wśród zup. To później na jego bazie gotujemy pomidorową czy jarzynową. Choć każdy kucharz ma swój sposób na esencjonalny wywar, to okazuje się, że najbardziej sporną kwestią jest wybór mięsa. Dla jednych najlepszy jest kura. Inni z kolei powiedzą, że w zupie obowiązkowo musi znaleźć się szponder wołowy. Natomiast zdaniem szefów kuchni najlepszy jest rosół przygotowany z kilku gatunków mięs. W zależności od tego, na jakie mięso się zdecydujemy, uzyskamy różny smak i aromat.

Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?

Ze względu na łatwość dostępu mięsa najpopularniejszy jest rosół z kury. Kucharze niekiedy wykorzystują też inne ptaki, np. gęsi, indyki, perliczki, bażanty, kaczki, a nawet gołębie. Klasyczny rosół drobiowy jest dość delikatny i nie trzeba gotować go godzinami. Natomiast, aby wywar stał się bardziej aromatyczny zalecamy połączyć drób z mięsem wołowym lub cielęcym. W ten sposób nadamy mu pełniejszy i mocniejszy smak. Do ugotowania rosołu można też wykorzystać mięso z królika.

Mięso na rosół:

  • Rosół z kury - najlepiej ugotować kurę w całości,
    • rosół z kurczaka - przygotowujemy z całego kurczaka lub połówki, 
      • rosół wołowy - przygotowujemy z łaty wołowej, szpondru, giczy wołowej, 
        • rosół drobiowy – mieszamy różne rodzaje. Przygotowujemy ze skrzydeł lub udek kurczaka, kaczki, gęsi, indyka.
          • rosół wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego i udko z kurczaka lub skrzydełko z indyka,
            • rosół z przepiórek – dodaje się kilka przepiórek ok. 4-6.

              Wybór mięsa zależy od naszych preferencji. Następnie musimy podjąć decyzję, czy gotujemy rosół w zimne wodzie, aby był bardziej esencjonalny czy wrzucamy mięso do wrzątku, by zachować jego smak i soczystość. Pamiętajmy, że do przygotowania rosołu wykorzystujemy świeże mięso, które musimy dokładnie umyć. Eksperymentujcie i przygotowujcie rosół z różnych rodzajów mięs, a każdy domownik znajdzie coś dla siebie.

              Zobacz też:

              Autor: Dominika Czerniszewska

              Źródło zdjęcia głównego: marcinm111/Getty Iamges

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana