Prokuratura ustaliła, że 54-letni mężczyzna zmarł w wyniku zatrucia azotynem sodu, który znajdował się w galarecie mięsnej kupionej na targu w Nowej Dębie. W związku z tym małżeństwo sprzedające wyroby mięsne na tym samym targowisku zostało oskarżone o nieumyślne spowodowanie śmierci i stanie przed sądem.
Sieć Auchan zaalarmowała wszystkich klientów. Jak podano w komunikacie, ze sprzedaży wycofano partię mięsa, która pochodzi z obszaru objętego zarazą ptasiej grypy.
Na Filipinach doszło do tragedii. Jak podała w poniedziałek stacja BBC, trzy osoby nie żyją, a ponad 30 trafiło do szpitala po zjedzeniu potrawy z mięsa żółwia morskiego. Dlaczego?
Może powodować poważne uszkodzenia tkanek, a w skrajnych przypadkach - prowadzić do śmierci. Na Florydzie eksperci zauważyli nagły skok zakażeń mięsożerną bakterią Vibro vulnificus, która rozprzestrzenia się za zawrotnym tempie.
Kiedy w powietrzu unosi się zapach rozpalonego grilla, to znak, że szykuje się prawdziwa uczta. Upieczone kawałki mięsa, szaszłyki lub zarumienione na ruszcie warzywa będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich naturalne przyprawy.
Wybór odpowiedniego mięsa to kluczowy element sukcesu każdego grillowania. Dobrej jakości produkty nie tylko lepiej smakują, ale są także bardziej soczyste i łatwiejsze w przygotowaniu.