Na Filipinach doszło do tragedii. Jak podała w poniedziałek stacja BBC, trzy osoby nie żyją, a ponad 30 trafiło do szpitala po zjedzeniu potrawy z mięsa żółwia morskiego. Dlaczego?
Może powodować poważne uszkodzenia tkanek, a w skrajnych przypadkach - prowadzić do śmierci. Na Florydzie eksperci zauważyli nagły skok zakażeń mięsożerną bakterią Vibro vulnificus, która rozprzestrzenia się za zawrotnym tempie.
Kiedy w powietrzu unosi się zapach rozpalonego grilla, to znak, że szykuje się prawdziwa uczta. Upieczone kawałki mięsa, szaszłyki lub zarumienione na ruszcie warzywa będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich naturalne przyprawy.
Wybór odpowiedniego mięsa to kluczowy element sukcesu każdego grillowania. Dobrej jakości produkty nie tylko lepiej smakują, ale są także bardziej soczyste i łatwiejsze w przygotowaniu.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że znany dyskont wycofał ze swojej oferty partię mięsa wołowego. W produkcie wykryto fragmenty plastiku. O jaki produkt konkretnie chodzi?
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa – najczęściej ze względów etycznych lub zdrowotnych. Bez względu na przyczyny tej decyzji, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm, należy wiedzieć, czym zastąpić mięso w diecie, by dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.
Aż 86 osób trafiło do szpitala. Powodem ich hospitalizacji było zatrucie mięsem żółwia. Wśród poszkodowanych znalazły się dzieci. Niestety lekarze nie zdołali uratować ośmiorga z nich. W jakim stanie są pozostali pacjenci?
Mięso z laboratorium wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i kontrowersje na całym świecie. Pięć lat temu odwiedziliśmy holenderską firmę, która była pionierem na europejskim rynku w hodowli komórkowej mięsa. Dziś swe pierwsze kroki w tej dziedzinie stawiamy my sami. Jak wygląda proces produkcji?