Poradnik zdrowego gotowania. W jakim naczyniu piec mięso? "Powoli wracają"

W czym piec mięso?
DD_20250410_Mieso_REP
Jakie naczynia do pieczenia są najzdrowsze i najbezpieczniejsze dla naszego organizmu? Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna podkreśliła w Dzień Dobry TVN, że wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia to nie tylko sprawa smaku, ale przede wszystkim zdrowia.

Naczynia gliniane - powrót do korzeni

Sylwia Majcher zwróciła uwagę na naczynia gliniane, które są nie tylko ekologiczne, ale także zdrowe. Glinka, z której są wykonane, pozwala na pieczenie bez dodatku tłuszczu, a jej porowata struktura doskonale rozprowadza ciepło. Naczynia te są idealne dla mięsa i warzyw, które zachowują swój naturalny kolor i jędrność. Ważne jest jednak, aby dbać o ich czystość i unikać mycia w zmywarce, która mogłaby je uszkodzić.

- Dobra pielęgnacja tych naczyń wpływa na ich żywotność, na ich jakość. One są eko i to są najlepsze z tych naczyń. Nie są popularne, bo jak pójdziecie do sklepu czy w Internecie zaczniecie wyszukiwać naczyń do zapiekania, to raczej ceramiczne, to raczej właśnie szklane naczynia - powiedziała ekspertka.

- Te gliniane powoli wracają. We wszystkich krajach bliskowschodnich piecze się właśnie w tych naczyniach dla naszego zdrowia. Naczynia, w których nic nie przenika nam do żywności - dodała nasza gościni.

Szklane naczynia - praktyczne i zdrowe

Kolejnym zdrowym i ekologicznym wyborem są naczynia szklane. Jak zauważyła Sylwia Majcher, szkło nie absorbuje zapachów, a jego przezroczysta struktura pozwala na kontrolowanie procesu pieczenia. Choć naczynia te mogą być myte w zmywarce, warto pamiętać o delikatnym czyszczeniu.

- Ja je bardzo lubię, dlatego że można w nich serwować od razu. Nie trzeba przekładać, więc nie myjemy dwa razy - zdradziła edukatorka ekologiczna.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości