Jak wybrać dobrą deskę do krojenia
Deski do krojenia występują w bardzo wielu kształtach, rozmiarach i rodzajach. Od metalowych, przez kamienne, po szklane i te najbardziej popularne - drewniane oraz plastikowe. Aleksandra Juszkiewicz z osobistego doświadczenia poleciła wybór desek zrobionych z polskiego drewna.
- Obok noża, to jest najważniejszy, moim zdaniem, taki atrybut w kuchni. [...] Inwestycja w dobrą drewnianą deskę to jest inwestycja na całe życie. [...] Zalewają nas też deski z drewna egzotycznego i tu trzeba być uważnym [...] Drewno ma też właściwości antybakteryjne. Szczególnie liściaste - stwierdziła kucharka.
Jeśli zdecydujemy się na deskę do krojenia wykonaną z drewna powinniśmy pamiętać o jej odpowiednią pielęgnację.
- Mamy na przykład dechę, świeżą, surową, bukową. Pierwsze, co robimy, słuchajcie, to ją olejujemy, impregnujemy. [...] Wybieramy olej, który jest miękki. Może być olej lniany, może być olej mineralny, spożywczy. [...] Zostawiam na pół godziny, on wsiąka i wycieram tę dechę. Mokra szmatka, delikatne mydło i przecieramy - tłumaczyła kucharka.
Deska do krojenia z plastiku i szkła - czy są praktyczne?
Deski plastikowe zwykle są dość tanią i popularną opcją. Muszą być jednak wykonane z materiału wysokiej gęstości oraz jakości.
- Ona nie jest na całe życie. Musi być wymieniona, kiedy mamy już 100 tysięcy tych nacięć. Ten plastik na górze robi się miękki, wytwarza mikroplastik i ona nigdy nie jest antybakteryjna. Możemy ją myć w zmywarce - opowiadała kucharka.
Inną opcją są deski do krojenia wykonane ze szkła. Jak podkreśliła gościni programu, to tworzywo, choć wygląda estetycznie, jest bardzo niepraktyczne.
- Szkło nie nadaje się do noży. Od razu stępi. Ono jest piękne do podania pieczywa, bądź sobie na przykład jak robisz grilla - podsumowała Aleksandra Juszkiewicz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Deski do krojenia. Którą wybrać?
- Higiena w kuchni ma olbrzymie znaczenie. Jakich błędów nie popełniać?
- Antybakteryjne deski do krojenia. Made in USA
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News