Higiena w kuchni ma olbrzymie znaczenie. Jakich błędów nie popełniać?

Jak dbać o higienę w kuchni?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Higiena w kuchni to podstawa
Higiena w kuchni to podstawa
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Na groźne dla naszego zdrowia bakterie natykamy praktycznie wszędzie. Całkiem sporo może ich być również w kuchni, na produktach, z których przygotowujemy posiłki. Dlatego, aby uniknąć ewentualnych problemów ze zdrowiem, trzeba przestrzegać pewnych zasad. Jakich? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Aneta Łańcuchowska, dietetyczka. 

Higiena w kuchni. O czym trzeba pamiętać?

Mało kto wie, że w kuchni powinniśmy mieć kilka desek. - Koniecznie musimy mieć oddzielną deskę do mięsa. Lepiej, żeby to była deska szklana lub plastikowa - mówiła w Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska, dietetyczka. Jeśli w tej ostatniej zaczną pojawiać się wgłębienia, jest to sygnał, że trzeba ją wymienić. - W tych zagłębieniach będą nam się drobnoustroje gromadzić i to też zwiększa prawdopodobieństwo zatrucia - tłumaczyła nasza gościni.

Należy również pamiętać o tym, aby nigdy nie myć mięsa przed obróbką termiczną. - Przynosimy mięso do domu ze sklepu, kładziemy na oddzielną deskę, kroimy, przygotowujemy sobie kotleciki, robimy gulasz - nie myjemy, nie moczymy w wodzie. Na mięsie z kurczaka, ale nie tylko z kurczaka, niestety są bakterie, [...], w momencie, kiedy myjemy pod bieżącą wodą, to te bakterie rozbryzgujemy - wyjaśniała specjalistka.

Warto zaznaczyć, że pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 70 stopni - pozbywamy się groźnych groźnych patogenów.

Jak rozmrażać mięso?

Część z nas po tym, jak wyjmie mięso z zamrażarki, wkłada je do letniej wody. To jednak nie najlepszy sposób. - Jeżeli wyjmujemy mięso i już mamy temperaturę powyżej 5 stopni, to intensywny proces rozpoczyna się namnażania tych bakterii, z każdą minutą jest ich coraz więcej, z każdą minutą wzrasta ryzyko zatrucia pokarmowego - ostrzegała dietetyczka.

Dlatego mięso najlepiej jest położyć na talerzu i rozmrażać je w lodówce.

O czym jeszcze warto pamiętać? Jakich błędów nie popełniać w kuchni? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości