Wśród czajników wyróżnić należy tradycyjne, które służą do gotowania wody na kuchence, oraz elektryczne, które wymagają podłączenia do prądu. Te ostatnie cieszą się powodzeniem ze względu na szybkość, z jaką pozwalają zagotować pożądaną ilość wody. Istotnym kryterium wyboru odpowiedniego czajnika jest jego pojemność, tworzywo, z którego został wykonany, a także źródło zasilania, jakim dysponuje użytkownik - inne naczynie należy bowiem nabyć na kuchenkę gazową, a inne na elektryczną czy płytę indukcyjną. Jaki czajnik warto kupić na gaz? Wybór może zaskoczyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piękne wnętrza
Jaki czajnik na gaz? Przegląd naczyń
Czajnik na kuchenkę gazową to najprostsze akcesorium wśród naczyń tego rodzaju. Wybór jest zatem spory, dlatego użytkownik powinien dobrze zastanowić się, który będzie najlepszy. Modele przeznaczone na kuchenki na gaz są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej, mogą być wyposażone we wbudowany lub zdejmowany gwizdek, którego dźwięk sygnalizuje moment zagotowania wody (czas wrzenia). Wiele z czajników ma również zdejmowaną pokrywkę, co znacznie ułatwia napełnianie naczynia oraz utrzymanie go w czystości, np. odkamienianie.
Kryterium wyboru powinna być też pojemność modelu, uzależniona zawsze od potrzeb użytkownika i jego rodziny. Producenci mają do zaoferowania czajniki zarówno o naprawdę niewielkiej pojemności - 0,4 l, jak i naczynia pozwalające zagotować nawet 4 l wody. Najpopularniejsze są modele o pojemności 1,7 l, które sprawdzają się w przypadku 5-osobowej rodziny. Warto też zwrócić uwagę, aby gotowanie wody było ekonomiczne i ekologiczne, a zatem grzać jej tyle, ile naprawdę jest potrzebne w danym momencie. Kolejnym ważnym elementem jest uchwyt czajnika – nie powinien nagrzewać się zbyt mocno, gdyż mogłoby to być znacznym utrudnieniem dla użytkownika.
Najlepsze są uchwyty wykonane z tworzywa sztucznego odpornego na nagrzewanie. Dokonując przeglądu modeli czajników przeznaczonych na kuchenkę zasilaną gazem, warto także zwrócić uwagę na grubość dna – im większa, tym lepszej jakości naczynie. Przedmiot o grubym spodzie posłuży dłużej, a użytkownik uniknie problemów z przypalonym dnem. Czajniki na gaz zwane są też czajnikami tradycyjnymi, a za ich dużą zaletę uważa się cichy sposób pracy i dość przystępną cenę.
Dzięki stosunkowo niskiemu kosztowi zakupu takie naczynia można częściej wymieniać, wybierając model najbardziej pasujący np. do wystroju kuchni. Czajniki na gaz są dostępne w całej gamie kolorystycznej, często mają też rozmaite motywy i wzory. Tym, o czym należy pamiętać, jest regularne oczyszczanie czajnika z nagromadzonego kamienia – jedną ze skuteczniejszych metod jest zagotowanie wody z dodatkiem octu. Na rynku są również dostępne modele, które można myć w zmywarce.
Jeśli nie na gaz, to jaki? Czajniki elektryczne
Dużym zainteresowaniem cieszą się też czajniki elektryczne, wymagające podłączenia do źródła zasilania (do prądu). Tu wybór jest jeszcze większy – naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, ceramiki, aluminium, tworzywa sztucznego. Wśród ich zalet wymienia się lekkość, szybkość, praktyczność, a także zróżnicowaną cenę, co pozwala na wybór najlepszego i dostosowanego do naszych możliwości modelu. Dzbanki czajników elektrycznych wyposażono w miarkę wskazującą poziom napełnienia wodą – znacznie ułatwia to oszczędne użytkowanie naczynia. W przypadku niektórych modeli możliwe jest również regulowanie temperatury gotowania – pozwala to na precyzyjne określenie, jak gorąca ma być woda. Kupując czajnik na prąd, należy zwrócić uwagę na moc urządzenia – im jest ona wyższa, tym szybsze gotowanie.
W sprzedaży są także modele z obrotowymi podstawkami, czyli grzałką płytkową, która ułatwia użytkowanie sprzętu. Dla wielu osób ciekawym rozwiązaniem może być czajnik elektryczny szklany, nowoczesny i stylowy model, dużo łatwiejszy w utrzymaniu czystości (nie zbiera się na nim kamień).
Czajniki na płytę indukcyjną
Czajniki na płyty indukcyjne to oddzielna klasa naczyń. Nie mogą być wykonane ze szkła, miedzi, aluminium czy stali szlachetnej. Najczęściej w sprzedaży znaleźć można modele z żeliwa, emalii lub stali – przed zakupem należy się upewnić, że to model naczynia przeznaczony na właśnie taki typ kuchni (powinien mieć specjalne oznaczenie producenta). Ich wygląd zbliżony jest do tradycyjnych czajników, gdyż mają rączkę, często również gwizdek. Warto pamiętać, aby dno naczynia nie było dużo większe niż obszar grzewczy na płycie indukcyjnej.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak wybrać dobry czajnik? Na te parametry zwróć uwagę, by nie zbankrutować
- Jak wybrać dobry czajnik elektryczny z regulacją temperatury?
- Czym skutecznie odkamienić czajnik – przedstawiamy domowe sposoby na odkamieniacze
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Peter Meade/GettyImages