porady dietetyka

    porady dietetyka

    Sezon jesienno-zimowy większości z nas kojarzy się z nieprzyjemnym chłodem oraz długimi wieczorami, spędzanymi w domowym zaciszu. W tym szczególnym czasie warto zatroszczyć się o zdrowy jadłospis, który pozwala uniknąć infekcji, ale i skutecznie uporać się z wyziębieniem organizmu. Podstawę takiego menu powinny stanowić pożywne potrawy, ale także aromatyczne, rozgrzewające napoje. Herbata z przyprawami doskonale sprawdzi się jako dodatek do posiłku, uprzyjemni też niejeden filmowy seans czy spotkanie w gronie przyjaciół.

    Pozwala osiągnąć wymarzoną wagę, a nawet wygładza zmarszczki. Jest sekretem idealnej sylwetki i alternatywą dla botoksu takich gwiazd jak Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry. Dieta bulionowa robi furorę w Hollywood, bo - zdaniem jej zwolenników - gotowany przez kilka godzin wywar to pełne wartości odżywczych "płynne złoto". Czy faktycznie wraz z kolejnym talerzem niedzielnego rosołu ubywa nam lat i kilogramów? O tym rozmawiamy z dietetyczką i psychodietetyczką Joanną Zielewską.

    Zdrowy tryb życia, na który składa się przede wszystkim zrównoważona dieta i aktywność fizyczna, to w ostatnim czasie bardzo popularny temat. Pandemia skłoniła wiele osób do refleksji nad troską o swoje samopoczucie, coraz częściej decydujemy się zmienić codzienne nawyki, by cieszyć się dobrą kondycją i doskonałym nastrojem. Może się jednak zdarzyć, że starania o osiągnięcie wymarzonej sylwetki zmienią się w utrudniającą życie obsesję. O problemie nazywanym healthismem rozmawialiśmy z psychodietetykiem Agatą Jasińską.

    Otyłość brzuszna - zwana też trzewną - to szczególnie groźny rodzaj otyłości, ponieważ w jej przypadku otłuszczeniu ulegają także narządy wewnętrzne w jamie brzusznej. Doskonale o tym wie Janusz Wiśniewski, który wielokrotnie próbował walczyć z nadwagą, ale kiedy w czasie pandemii przytył do 175 kg, stwierdził, że tym razem musi na poważnie wziąć się za siebie. Nad jego zdrowiem czuwa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

    Dzisiejszy kanon piękna zakłada, że kobieta musi być bardzo szczupła. Osiągnięcie tego ideału wiąże się z ciągłymi ograniczeniami i restrykcjami żywieniowymi. W ocenie psychodietetyczki Małgorzaty Akkuş z takiego podejścia do jedzenia nie wychodzi nic dobrego. Remedium na wszystkie diety może być jedzenie intuicyjne. Na czym to polega?

    W XXI wieku dużo mówi się o fat-shamingu, czyli zawstydzaniu osób z nadwagą i otyłością. Natomiast dietetyczka Anna Reguła przedstawiła w mediach społecznościowych drugą stronę medalu i poruszyła problem stygmatyzacji osób szczupłych. - Im tym bardziej ciężko jest komunikować problem, bo zaraz spotykają się z karcącymi słowami osób, które "chciałyby wyglądać tak, jak Ty" – pisze.

    Ponad 3 miliardy ludzi na całym świecie ma w sobie pasożyty. Skąd się biorą i jak je leczyć? Jakie są objawy choroby pasożytniczej? I dlaczego trudno się ich pozbyć z organizmu? O chorobach pasożytniczych rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem klinicznym Hanną Stolińską-Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia. Ekspert zdradza, jakie produkty są pomocne w walce z pasożytami.

    Michael Greger jest specjalistą od medycyny lifestyle'owej. W swojej książce "Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem" opisuje między innymi naturalne produkty zapobiegające najczęstszym chorobom Ameryki. Czym jego bestseller różni się od innych książek traktujących o zdrowym żywieniu? Na to pytanie odpowiedział dziennikarzowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu.

    Co tak naprawdę znajduje się w naszej żywności? Dlaczego ceny produktów spożywczych tak bardzo się różnią? Czy ma to przełożenie na ich jakość? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka. Razem z dietetyczką prześwietliliśmy to, co znalazło się na naszym stole. Ser żółty czy biały twaróg? Tanie pszenne bułki czy pełnoziarniste i droższe pieczywo? Co wybrać i dlaczego? I Jak czytać sklepowe etykiety, by nie dać się nabrać?

    Brak energii, apatia, ziemisty kolor skóry. By z tym walczyć, nasza codzienna dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Dostarczamy je głównie jedząc owoce i warzywa. Jednak nie zawsze mamy czas, by zjeść pięć świeżych porcji. Co wtedy zrobić? Alternatywą są soki i gęste musy, które dodatkowo bogate są w błonnik. O zamiennikach świeżych warzyw i owoców, o ich zaletach, opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska.

    Montignac, Dukan, śródziemnomorska, magiczne tabletki odchudzające. Magdalena Smalara stosowała przeróżne diety. Jak sama przyznaje - kocha jeść. Postanowiła przestać żyć pod presją odchudzania. W studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała o swoich doświadczeniach z dietami. Towarzyszyła jej psycholog i dietetyk Agata Ziemnicka.

    Boli cię głowa, jesteś zmęczona, masz wahania wagi i problemy z koncentracją? Twój organizm może być zakwaszony! Co jest przyczyną zakwaszenia organizmu i jak to sprawdzić? Jak można odkwasić organizm? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka.

    Tak mówią dietetycy. Jesteście zdziwieni? My też byliśmy, ale dietetyczka Agnieszka Piskała wytłumaczyła w Dzień Dobry TVN sens tego powiedzenia. Jak się okazuje, niektóre potrawy przyśpieszają nasz metabolizm, a to powoduje chudnięcie. Sprawdźcie, jakie to są produkty i czy tylko na nich możemy oprzeć swoją dietę odchudzającą?

    Idzie wiosna! Zaczynamy myśleć o odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu za pomocą głodówek. Zanim jednak zaczniemy działać, warto poznać odpowiedzi na bardzo ważne pytania: Czy głodówki są bezpieczne dla zdrowia? Jak należy się do nich przygotować? Czy są dobrym sposobem na szybkie chudnięcie? I kto nie powinien stosować głodówek? W studio Dzień Dobry TVN wypowiadała się na ten temat dietetyk i psycholog Agata Ziemnicka-Łaska.