Białe, razowe, a może graham? Które pieczywo jest najlepsze?

Dobre pieczywo, czyli jakie?
Jakiego chleba nam potrzeba?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pieczywo to jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Który chleb jest najlepszy? Czy białe pieczywo to zawsze zły wybór? Czy to bezglutenowe jest zdrowsze? W Dzień Dobry TVN wyjaśniała to Małgorzata Pielichowska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.  

Czy chleb jest zdrowy?

Białe pieczywo uchodzi za to mniej zdrowe i to, którego powinniśmy unikać. Tymczasem nie wszyscy muszą z niego całkowicie rezygnować.

- Białe pieczywo jest bardziej oczyszczone, (powstaje) z tzw. białej mąki, która w procesie technologicznym została oczyszczona ze składników mineralnych. Jednak nie powinno być wyborem codziennym, chyba że ma mniej błonnika pokarmowego, jest lżej strawne, to fajnie się nada np. przed aktywnością fizyczną. Zwłaszcza osoby bardzo aktywne czy sportowcy skorzystają z takiego jasnego pieczywa np. w okolicy treningu. Dlatego, że węglowodany, które są tam zawarte i mała ilość błonnika sprawiają, że glukoza szybko się uwolni z jelit do krwi i zasili także mięśnie - tłumaczyła Małgorzata Pielichowska.

Sporo wątpliwości, podobnie, jak białe pieczywo, budzi też gluten. Wiele osób uważa, że pieczywo, które go nie zawiera, jest zdrowsze.

- Nie zawsze ten gluten jest problematyczny. Gluten jest problematyczny u osób, które zmagają się celiakią, czyli to jest autoimmunologiczna choroba, gdzie pod wpływem glutenu komórki układu odpornościowego atakują swój własny organizm, a także nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, która nie jest chorobą autoimmunologiczną, ale po prostu osoba czuje się gorzej po spożyciu glutenu. Zdrowa osoba nie musi unikać glutenu, jeśli nie ma po nim jakichś problemów natury jelitowej - podkreśliła dietetyczka.

Pieczywo - jak je przechowywać?

- Jeżeli jesteśmy w piekarni, możemy poprosić, żeby pieczywo zapakowano w papierowe torebeczki, a potem w domu przechowujemy np. w lnianej ściereczce albo bawełnianej. Ewentualnie możemy skorzystać z chlebaka - wyliczała nasza rozmówczyni.

Jak odświeżyć pieczywo? Czy chleb można mrozić? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości