chleb

    chleb

    Chlebek kokosowy to rodzaj słodkiego pieczywa, które idealnie nadaje się zarówno do słodkiego śniadania, jak i na deser. Można go robić w wersji fit, zamieniając cukier na różnego rodzaju niskokaloryczne słodziki. Sprawdź, z czym go można podawać i jak prosto zrobić według naszego przepisu.

    Pieczenie chleba w domu nie musi być skomplikowane i czasochłonne, jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie urządzenie, czyli specjalny automat do wypieku. Chleb z maszyny smakuje przepysznie, a podczas przygotowywania w całym domu unosi się przyjemny zapach. Poniżej znajdziesz propozycje zupełnie podstawowe, jak i takie, którymi możesz zaskoczyć rodzinę i gości. Poznaj przepisy na chleb na zakwasie, na świeżych drożdżach, z różnymi rodzajami mąki oraz bezglutenowy.

    Chleb świętojański to brązowe, wypełnione nasionami strąki szarańczynu strąkowego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w regionie śródziemnomorskim. Charakteryzują się one słodkim smakiem, dlatego wykorzystywane są często w przemyśle cukierniczym.

    Karob jest znany odbiorcom z Grecji, Włoch, Indii, Australii. Jego zaletą jest słodkawy aromat przypominający kakao. Warto również zwrócić uwagę na to, że nie zawiera on glutenu i kofeiny, przez co może być wykorzystywany w przygotowywaniu smakołyków dla dzieci.

    Chleb uważany jest za powszechne pożywnie, znane pod każdą szerokością geograficzną. Dzięki temu ma także głęboką symbolikę. Sen o chlebie można interpretować na wiele sposobów, w zależności od typu pieczywa oraz czynności z nim związanych.

    Przepis na chleb żytni jest prosty, a samo pieczenie nie zajmie ci dłużej niż około godziny. Piekąc chleb żytni czy razowy, musisz pamiętać o właściwej temperaturze pieczenia i odpowiednich składnikach. Jak szybko upiec chleb żytni na zakwasie lub na drożdżach bez zakwasu?

    Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.

    Już niedługo cena chleba może wzrosnąć nawet o 60 proc. Z czego to wynika? Co jeszcze może zdrożeć w najbliższym czasie? O tym w Dzień Dobry TVN mówił dziennikarz Mateusz Walczak.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha szukała alternatywy dla chleba. Zobaczcie jakie były jej propozycje.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.

    W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat chleb. Jak zdradza dietetyczka, prawdziwy chleb powinien mieć tylko 4 składniki. Jakie? Jak czytać etykiety? Dlaczego dobry chleb powinien być ciężki? Jakich składników odżywczych dostarczy nam razowy chleb? I dlaczego brązowy lub rudawy kolor chleba powinien nas zaniepokoić?

    Marnowanie żywności to już powszechny problem. Wśród produktów, które najczęściej wyrzucamy jest chleb. Jak zatem go przechowywać, aby jak najdłużej utrzymał świeżość? Co można zrobić z suchym chlebem, aby go nie wyrzucać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN piekarza i cukiernika Tomasza Dekera. Który chlebak według naszego gościa jest najlepszy dla pieczywa?

    Zima to trudny czas dla ptaków. Mają wtedy ograniczony dostęp do pokarmu. Możemy im pomóc i je dokarmiać. Czym? Od kiedy to robić? Czym grozi przedwczesne dokarmianie ptaków? Jak wybrać odpowiedni karmnik? O tym w Dzień Dobry TVN mówił biolog, fotograf Łukasz Bożycki.