Jak zachować świeżość pieczywa na dłużej
W piekarniach możemy kupić różne rodzaje chlebów i bułek. Jak rozpoznać, które pieczywo będzie najlepsze i długo pozostanie świeże?
- Ja zawsze zwracam uwagę na kolor. Im chleb ciemniejszy, tym lepszy. To nam pozwoli ocenić, czy w chlebie były użyte np. mąki razowe, które wiążą więcej wody. Jak chleb ma w sobie więcej wody, to jest wilgotniejszy, dzięki czemu wolniej wysycha. Kolor równa się smak i świeżość. Jeśli chleb jest rozkrojony, to można zwrócić uwagę na miękisz chlebowy. Jeśli jest dużo nieregularnych dziur, to znaczy, że chleb był krócej miksowany, więc będzie dłużej świeży. (...) Najlepiej szukać chleba na zakwasie, bo zakwas też sprawia, że chleb dłużej utrzymuje świeżość - powiedziała w Dzień Dobry TVN Monika Walecka.
Czy czerstwy chleb można zamrozić?
- Jeśli ma kilka dni, to już nie. Najlepiej mrozić świeży chleb. Po wyjęciu z zamrażarki warto go odświeżyć przez kilka minut w piekarniku. Fajnie też pokroić chleb na kromki, zamrozić i wyciągać z zamrażarki po 2-3 kromki, jeśli nie mamy zbyt dużych potrzeb chlebowych - wskazała właścicielka piekarni.
Dania z czerstwym pieczywem
Istnieje wiele sposobów, by przetworzyć suche pieczywo. Jednym z nich jest zmielenie chleba na bułkę tartą lub bardzo drobno na mąkę.
- Mąkę chlebową można wykorzystać w ciastach, np. zastąpić nią część zwykłej mąki w przepisie. Robiłam świetne biszkopty na mące chlebowej i one wtedy mają automatycznie więcej smaku, bo raz, że są z chleba, a dwa ten chleb został wcześniej podsuszony, zezłocony i skarmelizowany. Okruszki z chleba można dodać do szarlotki i dzięki temu wchłoną sok z owoców - przyznała Monika Walecka.
Czerstwy chleb lub bułki świetnie się sprawdzą do przygotowania dań na słodko. - Można zrobić tosty francuskie. Mieszamy mleko z jajkiem, zanurzamy chleb z dwóch stron, odsączamy, żeby nam się jajecznica pod spodem nie zrobiła i smażymy na masełku. Jeśli mamy nieco bardziej miękki chleb typu brioche, bułka maślana, chałka, to możemy je pociąć w kosteczkę, ułożyć na blaszce, zalać miksturą mleko i jajko, można dodać odrobinę śmietanki. Pieczemy na złoto i mamy pudding chlebowy - wskazała ekspertka.
Kuchnia włoska to źródło inspiracji do tworzenia dań z wykorzystaniem suchego pieczywa.
- Jest coś takiego jak pappa al pomodoro. To jest takie tradycyjne, proste danie. Suchy chleb zalewamy pomidorami i on nasiąka. Robi się taki syty posiłek. Można też zrobić grzanki chlebowe i dodać do sałatki panzanella, w której są świeże pomidory, bazylia, cebula. Można pociąć chleb cienko, zalać oliwą, posypać przyprawami, podsuszyć w piecu i mamy chipsy chlebowe - poleciła Monika Walecka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Międzynarodowy Dzień Hummusu. Historia pysznej pasty i najlepsze przepisy
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!
- Przepis na tatar wołowy – z polędwicy czy z udźca?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Image Source