Jak robi się chleb?
Jest w Polsce miejsce, gdzie można poznać tajniki wypiekania chleba. Andrzej Reczyński od ponad 40 lat piecze chleb w swojej szczecińskiej piekarni. Raz w tygodniu organizuje nocne zwiedzanie połączone z warsztatem wypiekania. Na takie zajęcia wybrała się reporterka Dzień Dobry TVN.
Porady dietetyków
Wypiekanie chleba zaczyna się od nagrzania pieca. Następnie należy "przerobić kwas". - Czyli to jest ukwaszona mąka, trzeba dodać wody, mąki, zawsze żytniej - tłumaczył Andrzej Reczyński. - U nas chleb żytni czy razowy, w jego skład wchodzi tylko woda, mąka i sól. Nie ma tam żadnych polepszaczy czy czegokolwiek, chleb ma być czysty - podkreślił doświadczony piekarz.
Czego używa się do pieczenia chleba?
Pan Andrzej w swojej piekarni korzysta ze starych, klasycznych maszyn. Jego pieczywo powstaje w oparciu recepturę sprzed kilku dekad. Jak wspomina, fachu zaczął się uczyć bardzo wcześnie. - Cały czas, mimo że chodziłem do szkoły, zawsze miałem swoje obowiązki, musiałem przychodzić do taty, pomagać przy kwasach, przy ciastach, tak że fachu uczyłem się już od samego początku - wyznał.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Lepienie w glinie odstresowuje. "Dosłownie po miesiącu wsiąkłam"
- Polak wśród laureatów prestiżowego konkursu fotografii dronowej. "Nie planowałem tego zdjęcia"
- Rzeźbiarz tworzy kamienne twarze. "Nie ma na moją działalność paragrafu"
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Agata Zjawińska, Łukasz Zagórski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN