"Chleb ma być czysty". Jak powstaje pieczywo?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Warsztaty z pieczenia chleba
Warsztaty z pieczenia chleba
Pogoda na pyszny chleb
Pogoda na pyszny chleb
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Kiedy najlepiej jeść śniadanie, a kiedy kolację?
Pieczywo z Gruzji w Polsce
Pieczywo z Gruzji w Polsce
Światowy Dzień Chleba
Światowy Dzień Chleba
Większość z nas przepada za smakiem świeżego pieczywa. Sztukę wypiekania chleba można zgłębić, odwiedzając jedną ze szczecińskich piekarni. Jak powstaje prawdziwy chleb? Dowiecie się tego z naszego reportażu.

Jak robi się chleb?

Jest w Polsce miejsce, gdzie można poznać tajniki wypiekania chleba. Andrzej Reczyński od ponad 40 lat piecze chleb w swojej szczecińskiej piekarni. Raz w tygodniu organizuje nocne zwiedzanie połączone z warsztatem wypiekania. Na takie zajęcia wybrała się reporterka Dzień Dobry TVN.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Wypiekanie chleba zaczyna się od nagrzania pieca. Następnie należy "przerobić kwas". - Czyli to jest ukwaszona mąka, trzeba dodać wody, mąki, zawsze żytniej - tłumaczył Andrzej Reczyński. - U nas chleb żytni czy razowy, w jego skład wchodzi tylko woda, mąka i sól. Nie ma tam żadnych polepszaczy czy czegokolwiek, chleb ma być czysty - podkreślił doświadczony piekarz.

Czego używa się do pieczenia chleba?

Pan Andrzej w swojej piekarni korzysta ze starych, klasycznych maszyn. Jego pieczywo powstaje w oparciu recepturę sprzed kilku dekad. Jak wspomina, fachu zaczął się uczyć bardzo wcześnie. - Cały czas, mimo że chodziłem do szkoły, zawsze miałem swoje obowiązki, musiałem przychodzić do taty, pomagać przy kwasach, przy ciastach, tak że fachu uczyłem się już od samego początku - wyznał.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Agata Zjawińska, Łukasz Zagórski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana