Ciasto bananowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1/3 szklanki syropu klonowego,
- 4 banany,
- 120 g miękkiego masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 4 jajka,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 g przesianej mąki,
- 100 g orzechów pekan, uprażonych, drobno zmielonych,
- łyżeczka sodu oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 200 g gęstego jogurtu typu greckiego,
- 2 łyżki rumu.
Sos rumowy:
- 80 g masła,
- 125 ml gęstej słodkiej śmietany,
- 80 g brązowego cukru,
- 80 ml syropu klonowego,
- łyżka rumu.
Do serwowania:
- lody waniliowe,
- świeża mięta,
- plasterki bananów.
Jak przygotować ciasto banananowe
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Szczelną formę do pieczenia (najlepiej o boku ok. 20 cm) natłuszczamy masłem i możemy dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewamy syrop klonowy na dno formy. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy je na blasze przecięciem do dołu. Mikserem ubijamy masło oraz cukier, aż będą gęste i jasne. Dodajemy jajka, po 1 na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Na koniec dodajemy jogurt oraz orzechy. Dokładnie jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy ciasto do formy z bananami. Pieczemy około 50 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i nakłuwamy je wykałaczką oraz skrapiamy całe ciasto rumem. Odkładamy do wystygnięcia, a następnie wyciągamy z blachy i układamy dnem do góry.
Sposób przygotowania sosu:
Masło, śmietanę, cukier i syrop klonowy stawiamy w rondelku na średnim ogniu i mieszamy, aż masło się rozpuści. Gotujemy przez kolejne 10 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Ściągamy z ognia i mieszamy z rumem. Odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia.
Sposób serwowania:
Ciasto lekko skrapiamy sosem, podajemy z lodami waniliowymi i pozostałym sosem.
Zobacz także:
- Bananowe dania Andrzeja Polana. Poznaj przepisy na pyszne desery
- Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?
- Chlebek bananowy bez cukru - przepis Bartka Boratyna
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News