Ciasto bananowe z sosem rumowym, czyli walentynkowy deser Grzegorza Zawieruchy

Ciasto bananowe z sosem rumowym
Mamy smaki na afrodyzjaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotowuje różne pyszności, które trafią do serca naszej ukochanej lub ukochanego. Sprawdź jego przepis na fenomenalne ciasto bananowe z sosem rumowym.

Ciasto bananowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/3 szklanki syropu klonowego,
  • 4 banany,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g przesianej mąki,
  • 100 g orzechów pekan, uprażonych, drobno zmielonych,
  • łyżeczka sodu oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 200 g gęstego jogurtu typu greckiego,
  • 2 łyżki rumu.

Sos rumowy:

  • 80 g masła,
  • 125 ml gęstej słodkiej śmietany,
  • 80 g brązowego cukru,
  • 80 ml syropu klonowego,
  • łyżka rumu.

Do serwowania:

  • lody waniliowe,
  • świeża mięta,
  • plasterki bananów.

Jak przygotować ciasto banananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Szczelną formę do pieczenia (najlepiej o boku ok. 20 cm) natłuszczamy masłem i możemy dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewamy syrop klonowy na dno formy. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy je na blasze przecięciem do dołu. Mikserem ubijamy masło oraz cukier, aż będą gęste i jasne. Dodajemy jajka, po 1 na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Na koniec dodajemy jogurt oraz orzechy. Dokładnie jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy ciasto do formy z bananami. Pieczemy około 50 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągamy i nakłuwamy je wykałaczką oraz skrapiamy całe ciasto rumem. Odkładamy do wystygnięcia, a następnie wyciągamy z blachy i układamy dnem do góry.

Sposób przygotowania sosu:

Masło, śmietanę, cukier i syrop klonowy stawiamy w rondelku na średnim ogniu i mieszamy, aż masło się rozpuści. Gotujemy przez kolejne 10 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Ściągamy z ognia i mieszamy z rumem. Odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia.

Sposób serwowania:

Ciasto lekko skrapiamy sosem, podajemy z lodami waniliowymi i pozostałym sosem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości