Kasza manna z sosem pomidorowym i oliwkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki kaszy manny
- szklanka mleka
- 2 średnie pomidory
- 1/2 szklanki wody
- 50 g sera pleśniowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka miodu
- garść wydrylowanych oliwek
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania kaszy manny z sosem pomidorowym i oliwkami
- Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy szklimy drobno posiekaną cebulkę.
- Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę pomidory (wcześniej sparzone ze skórki).
- Dodajemy miód, przykrywamy i dusimy, aż pomidory się rozpadną.
- Dodajemy posiekane oliwki, bazylię i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do rondelka wlewamy mleko i postawiamy na małym ogniu.
- W szklance mieszamy wodę, kaszę manny, sól i pieprz. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość szklanki.
- Zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy i gotujemy około 10 minut.
- Po zdjęciu z ognia dodajemy pokruszony ser pleśniowy.
- Kaszę przelewamy do miseczek i dodajemy sosem pomidorowym.
- Posypujemy jeszcze świeżo posiekaną bazylią i pietruszką.
Zobacz także:
- Pyszny deser: kasza manna i orzechy w karmelu
- Miodownik królewski, z kajmakiem i stefanka z kaszą manną
- Andrzej Polan i smaki dzieciństwa
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: