Kasza manna na wytrawnie? Takiego przepisu się nie spodziewasz. Sprawdź, jak zrobić kaszę mannę z sosem pomidorowym i oliwkami

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.

Kasza manna z sosem pomidorowym i oliwkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy manny
  • szklanka mleka
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g sera pleśniowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • garść wydrylowanych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania kaszy manny z sosem pomidorowym i oliwkami

  1. Na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy szklimy drobno posiekaną cebulkę.
  2. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę pomidory (wcześniej sparzone ze skórki).
  3. Dodajemy miód, przykrywamy i dusimy, aż pomidory się rozpadną.
  4. Dodajemy posiekane oliwki, bazylię i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Do rondelka wlewamy mleko i postawiamy na małym ogniu.
  6. W szklance mieszamy wodę, kaszę manny, sól i pieprz. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy zawartość szklanki.
  7. Zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy i gotujemy około 10 minut.
  8. Po zdjęciu z ognia dodajemy pokruszony ser pleśniowy.
  9. Kaszę przelewamy do miseczek i dodajemy sosem pomidorowym.
  10. Posypujemy jeszcze świeżo posiekaną bazylią i pietruszką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości