Grecy cenią sobie oliwki nie tylko za ich wyjątkowy smak, ale i cenne zdrowotne właściwości.
"Tego się trochę nie spodziewałem".
Małgorzata Nita, Magdalena Bąkowska, Karol Podborożny i Krzysztof Nita są dwukrotnymi mistrzami świata w zbieraniu oliwek. Zawody, podczas których zdobyli te tytułu odbywają się na chorwackiej wyspie Brač. Jak wygląda rywalizacja?
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła kasza manna, ale w zupełnie nowej odsłonie. Grzegorz Zawierucha zaprezentował, jak zrobić ją na wytrawnie - z sosem pomidorowym i oliwkami. Sprawdź jego przepis.
Nicea to stolica Lazurowego Wybrzeża i perła regionu śródziemnomorskiego, zatopiona wśród gajów oliwnych. Mikołaj Rey z Dzień Dobry TVN sprawdził, jak tłoczy się nicejską oliwę.
"Nie ma takiej możliwości, żeby trenować w polskich warunkach".
Sałatki są nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej, jednak z powodzeniem mogą być spożywane również na co dzień. Poznaj różne przepisy na sałatkę grecką.
Marek Kościkiewicz 25 lat temu debiutował na polskiej scenie muzycznie. Z tej okazji wydał płytę, która podsumowuje ten okres i jest zbiorem kilkunastu autorskich kompozycji. W projekcie wzięli udział m.in.: Kayah, Soyka, Piaseczny, Gadowski i Markowska. W naszej kuchni wspólnie z żoną Agatą, w asyście Andrzeja Polana, przygotowali tapas, tatara i cisteczka z oliwek.
W środowisku tanecznym jest znana i ceniona, ale postanowiła pójść w inną stronę- chce być psychologiem. W ubiegłym roku wróciła z Hiszpanii. Spędziła tam rok. Przywiozła piękne wspomnienia i miłość do aromatycznej kuchni hiszpańskiej. Jak jada się w kraju Saury i Almodovara, ile tam przytyła oraz co jest wyjątkowego w tym południowym regionie opowiedziała w kuchni Dzień Dobry TVN.
Anna Starmach pokazała w kuchni Dzień Dobry TVN jak w 30 minut przyrządzić smaczny obiad. Przygotowała łososi w cieście francuskim, udka kurczaka zapiekane z ziemniakami i oliwkami, tartę z warzywami oraz kurczaka z pesto, mozarellą i makaronem. Sprawdźcie jej przepisy i zróbcie taki obiad!
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja!