Oliwki w Polsce - jak smakują?
Okazuje się, że nie musimy wcale udać się do Grecji czy Hiszpanii, by ujrzeć pochodzące z obszarów Morza Śródziemnego drzewa oliwne. - Jesteśmy w Polsce, a dokładnie w Siewierzu i właśnie zebrałam całą miseczkę oliwek - pokazuje w materiale Dzień Dobry TVN Oliwia Będkowska, importerka tych wyjątkowych owoców.
Warto jednak zaznaczyć, że smak polskich oliwek nieco różni się od tych eksportowanych zza granicy. - Tego się trochę nie spodziewałem. Przyznam szczerze, że jadłem już smaczniejsze owoce w życiu. Jest cierpka, gorzka, kwaśna i piekąca jednocześnie - ocenił reporter Łukasz Skop po spróbowaniu owocu.
Wszystko przez odmienne warunki atmosferyczne, które wpływają na rozwój rośliny. - Naturalne oliwki dojrzewają w pełnym słońcu, mają więcej dni nasłonecznienia, cieplejszą temperaturę. U nas tego niestety w Polsce brakuje - tłumaczy Oliwia Będkowska.
Czy oliwki można uprawiać w domu?
Oliwki rosną nie tylko w Siewierzu. Hodowane są także m.in. w polskim Dzierżoniowie, gdzie nad ich rozwojem i zbiorami czuwa importer Marek Malec, który podzielił się z widzami swoim doświadczeniem i wiedzą.
- One na pewno nie nadają się do mieszkań, gdzie jest plus 20 stopni, jest sucho. Musiałyby zimować w pomieszczeniu bardzo, bardzo jasnym i chłodnym. Rzadko kto ma takie pomieszczenie - zauważa ekspert. - Na tarasie albo na balkonie musielibyśmy ją dogrzewać, ponieważ oliwka wytrzymuje około 10-12 stopni na minusie - dodał bohater materiału Dzień Dobry TVN.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Polacy dwukrotnymi mistrzami świata w zbieraniu oliwek. Na czym polega ta dyscyplina?
- Mikołaj Rey w tradycyjnej tłoczni oliwy w Nicei. Ile litrów powstanie ze 170 kg oliwek?
- Skontrolowano jakość sprzedawanej oliwy. Wykryto niedopuszczalne wady
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Łukasz Skop, Łukasz Kowalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN