Skontrolowano jakość sprzedawanej oliwy. Wykryto niedopuszczalne wady

Skontrolowano jakość sprzedawanej oliwy. "Wykryto wady niedopuszczalne"
Skontrolowano jakość sprzedawanej oliwy. "Wykryto wady niedopuszczalne"
Źródło: Getty Images
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość sprzedawanej oliwy. Przeprowadzono ją na różnych etapach wprowadzania do obrotu. Niestety, wykryto pewne problemy z jej jakością.
DD_20240110_Oliwa_rep_REP
Czym kierować się podczas zakupu oliwy?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kontrola jakości oliwy

Jakość handlowa oliwy z oliwek jest uregulowana konkretnymi przepisami. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła niedawno kontrolę tej jakości pod względem sposobu składowania oliwy, pobrania próbki do badań laboratoryjnych i zweryfikowania jej oznakowania.

- Kontrola przeprowadzona została na różnych etapach wprowadzania do obrotu (sklepy, podmioty sprowadzające z innych krajów, składujące, prowadzące sprzedaż hurtową) w ostatnim kwartale ubiegłego roku, na terenie całego kraju. Oliwę skontrolowano w 56 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 38 (67,9% skontrolowanych) - czytamy na stronie IJHARS.

Nieprawidłowości w jakości oliwy z oliwek

W wybranych partiach zbadanej oliwy stwierdzono również brak aromatu owoców. Jeżeli chodzi o cechy fizykochemiczne nieprawidłowości wykazano tylko w 5 partiach o objętości 3,6 hl. Jednak również były to partie oliwy z najwyższej kategorii. Stwierdzono głównie przekroczenia poziomów parametrów określonych w przepisach, np. zawyżoną zawartość stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) oraz estrów etylowych kwasów tłuszczowych.

W zakresie znakowania sprawdzono 110 partii o objętości 136,9 hl, z czego zakwestionowano 50 partii (45,5 %) o objętości 30,9 hl.

Stwierdzono m.in.:

  • Podanie nazwy "oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia" oraz użycie opisu dla tej kategorii, podczas gdy klasyfikacja sensoryczna wykazała, że produkt był oliwą niższej kategorii tj. "oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia" lub "oliwą lampante", która nie powinna być spożywana bez uprzedniej rafinacji.
  • Zamieszczenie obowiązkowych informacji przy użyciu zbyt małej czcionki, przez co te informacje były mało czytelne dla konsumentów.
  • Zastosowanie niewłaściwej, niezgodnej z przepisami nazwy np. zamiast "oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia" podano "Ekologiczna oliwa z oliwek […] Extra Virgin" lub "oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno".
  •  Brak zamieszczenia informacji o warunkach przechowywania oliwy lub podanie tych informacji za pomocą komunikatów niezgodnych z obowiązującym w tym zakresie przepisem.

Odkryte nieprawidłowości zmusiły organ do zastosowania sankcji.

- Inspektorzy wydali 10 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, 4 decyzje nakazujące wycofanie z obrotu, 3 decyzje w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu. Dodatkowo nałożyli 2 mandaty karne oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych - podano na stronie gov.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości