Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo:
Niezwykłe smaki ulicy - skąd wziął się fenomen street foodu?
Fenomen street foodu polega na jego dostępności, różnorodności i bliskości lokalnej kultury. Sprzedawane na ulicach potrawy są niejednokrotnie oparte na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a ich przygotowanie nie wymaga drogiego sprzętu ani wyszukanych składników. To jedzenie robione "od serca" - szybko, tanio i smacznie. Zwykle można je zjeść w drodze do pracy, w trakcie spaceru czy na miejskim targu.
Mekką wielbicieli street foodu jest Azja - kontynent, na którym królują smażone makarony, pierożki dim sum i pikantne zupy. W Tajlandii nie sposób przejść ulicą, nie mijając przynajmniej kilku wózków z makaronem pad thai.
W Ameryce Południowej uliczne jedzenie opiera się m.in. na argentyńskich empanadas, kolumbijskich arepas czy peruwiańskim ceviche. W Afryce Południowej zjemy z kolei bunny chow, czyli połówkę chleba wypełnioną gęstym curry. W Europie prym wiodą grecki gyros, portugalskie pastel de nata czy belgijskie frytki z majonezem.
Jak dobrze znasz światową kuchnię uliczną? Sprawdź się w naszym quizie
Jeśli należysz do grona miłośników street foodu, zmierzenie się z naszym quizem nie powinno stanowić dla ciebie problemu. Odpowiedz na dziesięć pytań i przekonaj się, co wiesz na temat charakterystycznych orientalnych potraw.
Zobacz także:
- Polskie potrawy narodowe – poznaj najpopularniejsze przepisy
- Tradycyjnie po polsku, ale z nowoczesnym twistem. Przepisy Szymona Czerwińskiego
- Tradycyjnie kontra molekularnie. Polskie kulinarne klasyki w dwóch wersjach
Autor: Aleksandra Kokot
Źródło: jakdolece.pl, podroze.pl
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images/Klaus Vedfelt